Woensdag 17/08/2022

DocumentaireDark Rider

Racen in het donker: de strijd om het snelheidsrecord op de motor voor... blinden

De blinde Ben Felten maakt zich klaar voor een poging om het snelheidsrecord op de motor van de eveneens blinde Stuart Gunn te breken: 260 kilometer per uur!  Beeld rv
De blinde Ben Felten maakt zich klaar voor een poging om het snelheidsrecord op de motor van de eveneens blinde Stuart Gunn te breken: 260 kilometer per uur!Beeld rv

De Australiër Ben Felten heeft een droom: op zijn motorfiets het snelheidsrecord breken. Enige probleem, de man is compleet blind. Met de documentaire Dark Rider brengt Eva Küpper zijn onwaarschijnlijke verhaal in beeld.

Pieter Dumon

De Belgische documentairemaker Eva Küpper is wat in het Engels zo mooi een petrol head heet. Iemand die houdt van de geur van benzine, het geluid van brullende motoren en het gevoel van snelheid. Dat brengt haar zo af en toe in de buurt van een racecircuit. Zoals dat van Silverstone in Groot-Brittannië, waar ze in 2014 na een paar rondjes tegen hoge snelheid een krantenartikel over de Schot Stuart Gunn onder ogen kreeg. Die mocht zich na een ritje tegen meer dan 260 kilometer per uur officieel de snelste blinde motorpiloot ter wereld noemen.

“Het verhaal intrigeerde me meteen”, vertelt ze. “Ik weet hoe het voelt om tegen die snelheid op een motorfiets te zitten. Dat iemand die niets ziet dat kan en durft, vond ik fascinerend.” Gunn blijkt niet de enige blinde snelheidsduivel te zijn. Küpper ontdekt dat er ook in Australië een blinde motorrijder rondtoert die graag de gashendel eens opendraait. Ben Felten heet de man. Een gepassioneerd motorrijder die door een degeneratieve oogaandoening op zijn 37ste helemaal blind werd, en nu maar wat graag het record van Gunn af wil snoepen. Dat doet hij met de hulp van motorracelegende Kevin Magee, die hem tijdens het racen left of right in de oren brult in de hoop Felten op het rechte pad te houden. Küpper legt via Skype contact met beide mannen en besluit na een paar gesprekken samen met haar cameraman op het vliegtuig richting Australië te springen.

Documentairemaker Eva Küpper, een ‘petrol head’ die houdt van de geur van benzine en het geluid van brullende motoren. Beeld Jules August
Documentairemaker Eva Küpper, een ‘petrol head’ die houdt van de geur van benzine en het geluid van brullende motoren.Beeld Jules August

“Een gok,” geeft ze toe, “maar soms moet je in het leven eens durven te springen.” Niet alleen is het afwachten hoe de samenwerking met Felten loopt, ook de locatie waar hij zijn recordpoging wil wagen stelt de filmcrew voor uitdagingen. Felten racet immers op Lake Gairdner, een gigantisch zoutmeer – goed voor drie keer de oppervlakte van België – in het midden van de Australische outback. “Je raakt er enkel na een rit van twaalf uur, over stoffige wegen die je verplichten om alle ventilatieopeningen in de wagen af te plakken”, vertelt Küpper. “Voorzieningen zijn er amper. Er is geen stromend water, geen elektriciteit en het wordt er overdag makkelijk meer dan vijftig graden. Allesbehalve evident.”

Perfect beeld en geluid

Zo’n uitgestrekte zoutvlakte biedt gelukkig ook voordelen. Je kunt er niet alleen waanzinnig hard rijden, het levert ook fantastische beelden op. De racesequenties in Dark Rider geven je bij momenten het gevoel dat je zelf op de motor zit. En dat is precies wat Küpper voor ogen had. “We hebben heel veel geëxperimenteerd in de zoektocht naar de beste manier om die recordpogingen in beeld te brengen. Niet enkel de beeldkwaliteit was van belang, we moesten ook rekening houden met de veiligheid. Je kunt niet zomaar camera’s op zo’n motor gaan plakken. Als één van die dingen tijdens zo’n run loskomt, kan dat desastreuze gevolgen hebben.”

Ook aan het geluid werd flink gesleuteld. “We wilden laten horen wat Ben tijdens zo’n rit hoort”, legt Küpper uit. “De instructies in zijn oor waarmee de motorrijder achter hem aangeeft of hij meer naar links dan wel naar rechts moet, maar ook het gebrul van de motoren.” Om dat helemaal juist te krijgen ging Küpper, eens terug in België, op zoek naar exacte kopieën van de motoren waarmee Felten en zijn bijrijder over Lake Gairdner raasden, om nog wat extra decibels aan haar documentaire toe te voegen.

“Het moest exact hetzelfde geluid zijn”, vertelt ze. “Zo’n freak ben ik wel. Ik weet wel dat de doorsneekijker het geluid van een Yamaha niet van dat van een Kawasaki kan onderscheiden, maar echte motorliefhebbers horen dat meteen. Ook voor Ben wou ik dat de klank helemaal juist zat. Hij kan de film niet zien, enkel horen.” Het resultaat overtreft alle verwachtingen, nu Dark Rider op groot scherm te zien is. “Je voelt tijdens de motorscènes de zetels echt trillen. Fantastisch toch?”

Eerbetoon aan veerkracht

Maar Dark Rider is veel meer dan een film voor fans van snelle motoren. “Het verhaal van Ben is ook een verhaal van weerbaarheid”, vertelt Küpper. “Hij is het levende bewijs dat een tegenslag, hoe immens ook, niet het einde van je dromen en ambities hoeft te betekenen.” Naast de liefde voor snelle motoren schiep ook dat een band tussen Felten en Küpper. Die laatste maakte immers van op de eerste rij mee hoe het voelt wanneer je leven er van de ene op de andere dag helemaal anders uitziet. “Mijn oudere broer is, toen hij 23 was, het slachtoffer geworden van een gruwelijk arbeidsongeval met blijvende gevolgen. Hij ging daarna door een diep dal maar is er, net als Ben, in geslaagd zichzelf heruit te vinden. Door zijn verhaal heb ik een blijvende fascinatie voor mensen die terugveren na zo’n ingrijpende gebeurtenis.”

Of ze, om zich in de wereld van de blinde motorrijder te verplaatsen, ook eens geprobeerd heeft om met de ogen dicht te rijden, willen we nog weten. “Misschien moet je erbij zetten: don’t try this at home. Maar ik heb het inderdaad heel even geprobeerd. Een paar tellen maar. En ik kan je vertellen dat het doodeng is. In Engeland hebben ooit een paar Super Bikers, mannen met gigantische ballen, hetzelfde geprobeerd. Honderd kilometer per uur, sneller durfden ze niet. Om daarna met knikkende knieën van hun motor te stappen. Om maar te zeggen dat wat Ben doet ongelooflijk straf is.”

Dark Rider, nu in de bioscoop.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234