Zaterdag 27/11/2021

PodiumDe Morgen gidst

Problemen met Andy: de beste voorstellingen van het moment

Regisseur Gus Van Sant zet in 'Trouble' Andy Warhol naar zijn hand. Beeld Bruno Simao
Regisseur Gus Van Sant zet in 'Trouble' Andy Warhol naar zijn hand.Beeld Bruno Simao

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er op het podium te zien is.

“He was a troublemaker”, zei cineast en debuterend musicalregisseur Gus Van Sant in deze krant over Andy Warhol. De legendarische popart-kunstenaar is dan ook het onderwerp van Van Sants debuut in het theater, waarin de maker van Good Will Hunting en Elephant een ongetwijfeld eigenzinnige kijk biedt op deze iconische figuur.

Trouble, tot 28 no­vember, De Singel, Antwerpen

Pretbedervers

Scène uit 'Killjoy Quiz'. Beeld Michiel Devijver
Scène uit 'Killjoy Quiz'.Beeld Michiel Devijver

Taal is niet onschuldig, dat heeft de geschiedenis meermaals bewezen. In de Killjoy Quiz ontmaskert theatermaker en performer Luanda Casella op een humoristische manier grote en kleine vormen van taalgeweld. “Killjoyen kan een vreedzame daad van verzet zijn”, zegt Casella, die pleit voor meer ‘pretbedervers’.

Killjoy Quiz, tot 28 november, NTGent (Minnemeers)

Het houten huis

'The Time Between Us'. Beeld KVS
'The Time Between Us'.Beeld KVS

Herinnert u zich het Glazen Huis van StuBru nog? Op uitnodiging van theatermaker Fernando Rubio doet acteur-performer Pitcho Womba Konga deze week iets gelijkaardigs, in The Time Between Us. Sinds dinsdag leeft hij in een houten huis op het achterplein van de KVS. Passanten bepalen mee zijn leven, en dus de voorstelling.

The Time Between Us, tot 28 november, KVS, Brussel

Oervader aller gedaanteverwisselingen

'Metamorphoses' in de KVS. Beeld Danny Willems
'Metamorphoses' in de KVS.Beeld Danny Willems

De Chileense theatermaker Manuela Infante liet haar personages al eerder in planten en stenen veranderen. Samen met KVS-directeur Michael De Cock gaat ze in haar nieuwste stuk, Metamorphoses, inspiratie halen bij de oervader aller gedaanteverwisselingen: de Romeinse dichter Ovidius. Jurgen Delnaet, Hannah Berrada en Luna De Boos mogen transformeren.

Metamor­phoses, tot en met 23 november in KVS, Brussel

Duizendpoot

Jonas Vermeulen in 'Oresteia'. Beeld Illias Teirlinck
Jonas Vermeulen in 'Oresteia'.Beeld Illias Teirlinck

U kent Jonas Vermeulen van voorstellingen van Ontroerend Goed of Olympique Dramatique. Of als gitarist van rockband Psycho 44. Of herinnert u zich het antropomorfe schaap uit FC Bergmans The Sheep Song nog? Hoe dan ook: in Simon De Vos’ bewerking van het klassieke Oresteia mag deze duizendpoot de hoofdrol invullen. Tim Vanhamel verzorgt de soundtrack.

Oresteia, tot en met 26 november, hetpaleis, Antwerpen

Wolfgang Amadeus Hendrix

'Sur les traces de Dinozord'. Beeld fv
'Sur les traces de Dinozord'.Beeld fv

Vraag: wat krijg je als je Mozarts Requiem combineert met het gitaargeweld van Jimi Hendrix? Antwoord: de muziek voor Sur les traces de Dinozord, de nieuwe voorstelling van de Congolese choreograaf Faustin Linyekula, waarin hij, samen met drie acteurs, twee dansers en een zangeres, door de niet altijd mooie geschiedenis van zijn moederland danst.

Sur les traces de Dinozord, 20 november in De Singel, Antwerpen

Choquerende Florentina

'A Divine Comedy'. Beeld Nicole Marianne Wytyczak
'A Divine Comedy'.Beeld Nicole Marianne Wytyczak

‘Pussy Riot meets de Power Rangers’, schreven we twee jaar geleden over een recensie van Florentina Holzingers Apollon Musagète. De Weense performancekunstenares wordt ook graag ‘enfant terrible’ genoemd, haar voorstellingen worden als ‘choquerend’ omschreven. U weet wat te verwachten als u dit weekend in De Singel naar A Divine Comedy gaat kijken.

A Divine Comedy, 13 november, De Singel, Antwerpen

Vader zonder land

Junior Mthombeni Beeld Wouter Maeckelberghe
Junior MthombeniBeeld Wouter Maeckelberghe

“Bij onze pa was er een gemis, een leegte, die hij hier niet kon opvullen. Als er bij ons ruzie was, zei hij altijd: ‘Ik ga terug naar Zuid-Afrika.’” Dat zei theatermaker Junior Mthombeni twee jaar geleden in deze krant. Als de in Mechelen geboren zoon van een Zuid-Afrikaanse vader stond er op zijn identiteitskaart ‘vaderlandloos’: een term en een gevoel die hij nu ook in een monoloog giet.

Vaderlandloos, tot 21 november, Arsenaal/ Lazarus, Mechelen

Hoe #MeToo begon

Sofie Decleir in 'De aanzegster'. Beeld rr
Sofie Decleir in 'De aanzegster'.Beeld rr

De aanzegster van Zuidpool was net in première gegaan toen corona de wereld en dus ook de theatersector platlegde. Anderhalf jaar later kunt u toch nog uw hart ophalen aan dit #MeToo-stuk, waarvoor Ilja Leonard Pfeijffer de tekst tot één groot woordspel verhief en waarin Sofie Decleir schittert als een ­actrice die Hollywood op zijn grondvesten doet daveren.

De aanzegster, 13 november, NTGent

Staalkaart van het jeugdtheater

'The Happy View', te zien op het EXPORT/IMPORT FESTIVAL. Beeld Clara Hermans
'The Happy View', te zien op het EXPORT/IMPORT FESTIVAL.Beeld Clara Hermans

Het is soms onderbelicht, maar België scoort internationaal meer dan aardig met jeugdtheater. Een van de trekkers is Bronks. Samen met evenknie La montagne magique organiseert het opnieuw het EXPORT/IMPORT FESTIVAL, een fraaie staalkaart. Op het pro­gram­ma o.m. de première van The Happy Few, het fantastische Tribunal en hernemingen van After All Springville en Promise Me.

EXPORT/­IMPORT FESTIVAL, op locaties in Brussel, 9-14 november

Radicaal

V.l.n.r.: Sigrid Vinks, Jan Decorte, Ika Schwander en Oumar Dicko. Beeld RV
V.l.n.r.: Sigrid Vinks, Jan Decorte, Ika Schwander en Oumar Dicko.Beeld RV

Jan Decorte en Sigrid Vinks – samen Bloet – hebben de voorbije decennia menig heilig theaterhuisje doen sneuvelen. Nu vinden ze het tijd om hun expertise en radicale manier van werken te delen met en door te geven aan een nieuwe generatie. BLOOD LTD by Bloet is daarin een eerste project. Samen met Ika Schwander en Oumar Dicko creëren ze een eigen theatertaal.

BLOOD LTD by Bloet, Kaaitheater, Brussel, 9 en 10 november

Hedendaagse stemmen

Lukas Ligeti. Beeld © Markus Sepperer
Lukas Ligeti.Beeld © Markus Sepperer

Na een gekortwiekte editie maakt ook Ars Musica zijn rentree. Het festival rond hedendaagse muziek zet ditmaal de stem centraal. Op het programma, dat tot de zomer loopt, staat o.m. de première van het 9de strijkkwartet van Philip Glass door Tana Quartet. In het openingsconcert Ligeti(s) nemen Lukas en György Ligeti u mee op een reis van San Francisco naar Burkina Faso.

Ligeti(s), Bozar Brussel, 9 november

Ode aan de ironie

Scène uit ‘Een oprechte ode aan de ironie’. Beeld RV © Sofie Knijff
Scène uit ‘Een oprechte ode aan de ironie’.Beeld RV © Sofie Knijff

Baggertelevisie of het beste wat je op de buis kunt zien? De meningen over programma’s als Temptation Island en Ex on the Beach zijn verdeeld, maar de makers van theatergezelschap De Warme Winkel twijfelen niet: toptelevisie. Ze vinden het zelfs zo interessant dat ze er een theaterstuk over maken: Een oprechte ode aan de ironie, met ook enkele deelnemers van die programma’s.

Een oprechte ode aan de ironie, De Singel, Antwerpen, 5 en 6 november

Purcell voor beginners

Big Bang in De Singel. Beeld De Singel
Big Bang in De Singel.Beeld De Singel

‘Moeilijke muziek’ toegankelijk maken voor een jong publiek: Zonzo Compagnie kan het als geen ander. Nadat het al onder meer Johann Sebastian Bach, Miles Davis en Thelonious Monk aanpakte, is het nu de beurt aan Henry Purcell. HUSH kent zijn Belgische première op het Big Bang-festival, het kunstenfestival voor kinderen dat ondertussen wereldwijd spin-offs heeft.

HUSH, Big Bang Festival, De Singel Antwerpen, 30/10. Daarna in Brussel en Gent

Knokke gaat experimenteel

'Sick Sad World' van Tarek Lakhrissi staat ook op het programma van 'INDISCIPLINE'.  Beeld © Rembert De Prez
'Sick Sad World' van Tarek Lakhrissi staat ook op het programma van 'INDISCIPLINE'.Beeld © Rembert De Prez

Echt waar, in een niet zo ver verleden was Knokke-Heist dankzij het filmfestival EXPRMNTL een belangrijke spot voor experimentele ­kunstenaars. Met het door Wiels georganiseerde INDISCIPLINE wil men die geest van wel­eer laten herleven. Op het pro­gram­ma staan performances van onder anderen Miet ­Warlop, Tarek Lakhrissi en Nora ­Turato.

INDISCIPLINE, Grand Casino Knokke, 5 en 6 november

Mensen retoucheren

Uit 'Pied de poule' van Studio Orka. Beeld rv
Uit 'Pied de poule' van Studio Orka.Beeld rv

De kleren maken de mens, en dus is kleermaker Wilfried een mensen-maker: in Pied de poule van Studio Orka is zijn retouche-atelier de schuilplaats voor een allegaartje aan onaangepaste individuen. Groots drama bevat Pied de poule niet, maar de mildheid van deze voorstelling werkt helend. Wie niet van deze Wilfried houdt, heeft geen hart.

Pied de poule, Studio Orka, 23 oktober op het Kardinaal Cardijnplein, Bornem

Hoe #MeToo begon

Uit 'De aanzegster'. Beeld Theater Zuidpool
Uit 'De aanzegster'.Beeld Theater Zuidpool

De aanzegster van Zuidpool was net in première gegaan toen corona de wereld, en de theatersector in het bijzonder, platlegde. Anderhalf jaar later kunt u toch nog uw hart ophalen aan dit #MeToo-stuk, waarvoor Ilja ­Leonard Pfeijffer de tekst tot één groot woordspel verhief en waarin Sofie Decleir schittert als een ­actrice die Hollywood op zijn grondvesten doet daveren.

De aanzegster, Zuidpool, van 23 t.e.m. 28 oktober in o.m. De Warande en CC Berchem

Kinderstraat

'Ik ben mijn straat'. Beeld rv
'Ik ben mijn straat'.Beeld rv

Wat zijn de herinneringen aan de straat waar u als kind opgroeide? Voor theatermakers Jessa Wildemeersch en Mokhallad Rasem zijn die alvast helemaal anders. Hij groeide op in Irak, zij in België. In Ik ben mijn straat werken ze voor de zesde keer samen, en onderzoeken ze wie ze vandaag zijn aan de hand van hoe ze toen waren.

Ik ben mijn straat, tot 30 oktober in Toneelhuis, Antwerpen

Spiritueel stierenvechten

'Liebestod', NTGent Beeld Christophe Raynaud de Lage
'Liebestod', NTGentBeeld Christophe Raynaud de Lage

Wat is de optelsom van de legendarische ‘spirituele’ stierenvechter Juan Belmonte en de muziek van Richard Wagner? Het antwoord: Liebestod, een twee uur durende monoloog van de Spaanse theatermaker Angélica Liddell, bijgenaamd ‘Het monster van Madrid’. Liebestod sloeg deze zomer in als een bom op het festival van Avignon en komt nu naar NTGent.

Liebestod, op 16 en 17 oktober in NTGent

Talloze Antigones

'Anatomie Antigone'. Beeld rv
'Anatomie Antigone'.Beeld rv

Voor Anatomie Antigone gingen theatercollectieven De Roovers en Herman niet enkel hun inspiratie halen bij de oertekst van de Griekse tragicus Sophocles, maar ook bij de talloze bewerkingen die in de ­eeuwen nadien volgden: van Jean Anouilh tot Bertolt Brecht. Het resultaat is een caleidoscopische en onvoorspelbare update van al die Antigones.

Anatomie Antigone, 16 oktober in Zomerfabriek, Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234