Woensdag 08/02/2023

Update

Prijzenbeest Ben Affleck wint nu ook DGA Award

null Beeld AP
Beeld AP

Ben Affleck doet het weer: de 'Argo'-regisseur heeft de DGA Award voor Beste Filmregisseur in de wacht gesleept. Affleck won eerder dit jaar al twee Golden Globes (Beste Dramafilm, Beste Regisseur), de Satellite Award voor Best Original Score, twee Critics' Choice Awards (Beste Regisseur, Beste Film) en de SAG Award voor Beste Filmcast. De DGA Award voor Beste Filmregisseur is traditioneel gezien één van de meest accurate voorspellers van de Academy Awards (beter bekend als de Oscars), met uitzondering van dit jaar: de leden van The Academy zagen Affleck namelijk boven het hoofd in de categorie van Beste Regisseur.

Kristien Gijbels Morato

Het is sinds de eerste uitreiking van de DGA Awards, in 1948, nog maar zeven* keer voorgekomen dat de DGA-winnaar van Beste Filmregisseur géén Oscar won. De kans dat het dit jaar opnieuw zou gebeuren, zat er dik in: er waren maar liefst drie DGA-genomineerden (Ben Affleck ('Argo'), Kathryn Bigelow ('Zero Dark Thirty') en Tom Hooper ('Les Misérables')) die geen Oscarnominatie op zak hebben in de categorie van Beste Regisseur.

Afflecks medegenomineerden hebben stuk voor stuk al eens ooit een DGA Award gewonnen. Steven Spielberg ('Lincoln') en Ang Lee ('Life Of Pi') schreven beiden twee DGA Awards op hun naam: Spielberg in 1993 met 'Schindler's List' en in 1998 met 'Saving Private Ryan', Lee in 2000 met 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' en in 2005 met 'Brokeback Mountain'. Bigelow won in 2009 de DGA Award voor 'The Hurt Locker' en Tom Hooper deed één jaar later hetzelfde voor 'The King's Speech'.

Martin Short zette bij de bekendmaking van de DGA-genomineerden het publiek naar zijn hand met het volgende grapje: "Ik vermoed dat Bill Clinton al iets op het programma had staan. Maar vanavond zetten we Steven in de bloemetjes voor zijn magnifieke film 'Abraham Lincoln: Vampire Slayer'. Spielberg kon er aardig om lachen. Hij was meteen ook de enige regisseur die een staande ovatie kreeg. "Het was een uitzonderlijk goed jaar voor films. Ik had alleen gehoopt dat het allemaal een beetje minder uitzonderlijk goed was geweest...", reageerde Spielberg na zijn nominatie.

Gastheer van vanavond is regisseur, acteur en producer Kelsey Grammer. "Deze avond is niet zomaar een awardshow. We vieren bovendien de kunst van het regisseren... én we hebben een open bar', grapt de 'Frasier'-ster.

De genomineerden zijn:

(winnaars staan vet gedrukt)

Beste Regisseur (Film)

Ben Affleck - 'Argo'
Kathryn Bigelow - 'Zero Dark Thirty'
Tom Hooper - 'Les Misérables'
Ang Lee - 'Life Of Pi'
Steven Spielberg - 'Lincoln'

Beste Regisseur (Documentaire)

Kirby Dick - 'The Invisible War'
Malik Bendjelloul - 'Searching For Sugar Man'
Lauren Greenfield - 'The Queen Of Versailles'
David France - 'How To Survive A Plague'
Alison Klayman - 'Ai Weiwei: Never Sorry'

Dit is de eerste DGA-nominatie voor Bendjelloul.

Beste Regisseur (Televisiefilms en Miniseries)

Greg Berlanti - 'Political Animals', 'Pilot'
Philip Kaufman - 'Hemingway & Gellhorn'
Kevin Reynolds - 'Hatfields & Mccoys'
Jay Roach - 'Game Change'
Michael Rymer - 'American Horror Story: Asylum', 'Dark Cousin'

Het is de tweede DGA-nominatie voor Roach. De regisseur won in 2008 de DGA Award (Beste Regisseur voor een Televisiefilm of Miniserie) voor 'Recount'.

Roach won de Emmy voor dezelfde film over Sarah Palin. "Het is ongelooflijk om deze award te winnen... in een kamer gevuld met mijn helden", vertelde Roach toen hij zijn prijs op het podium in ontvangst mocht nemen. Roach vertelde dat hij in een zeer conservatief gezin opgroeide in New Mexico, waar zijn moeder er een erg belangrijke regel op nahield: er mag nooit over politiek gepraat worden aan tafel. "En ik heb mij daar voor een heel groot deel van mijn leven aan gehouden, of toch op zijn minst bij mijn thuis", gaat de regisseur verder. "Maar toen ik in 2008 hoorde dat John McCain Sarah Palin als vice-president van de Verenigde Staten wilde, zei ik: 'Daar moet toch eens over gepraat worden'".

Beste Regisseur (Dramaserie)

Michael Cuesta - 'Homeland', 'The Choice'
Jennifer Getzinger - Mad Men', 'A Little Kiss'
Lesli Linka Glatter - 'Homeland', 'Q & A'
Rian Johnson - 'Breaking Bad', 'Fifty-One'
Greg Mottola - 'The Newsroom', 'We Just Decided To'

Dit is de eerste DGA-nominatie voor Johnson.

Beste Regisseur (Komische Serie)

Louis C.K. - 'Louie', 'New Year's Eve'
Mark Cendrowski - 'The Big Bang Theory', 'The Date Night Variable'
Bryan Cranston - 'Modern Family', 'Election Day'
Lena Dunham - 'Girls', 'Pilot'
Beth McCarthy-Miller - '30 Rock', 'Live From Studio 6h'

Dit is de eerste DGA-nominatie voor Dunham.

"Het is zo'n ongelooflijke eer... Ik vind het geweldig dat ik (de regisseurs uit de Directors Guild) mijn collega's mag noemen. Het is surreëel, een woord dat veel te veel in Los Angeles wordt gebruikt, I know, maar dat is hoe ik me voel", laat Dunham tijdens haar speech weten. "Zonder mijn crew was het onmogelijk geweest om er vanavond bij te zijn. Ik kwam (op de set) toe en zag dat er 55 mensen me met open armen stonden op te wachten. Zij deelden al hun kennis met mij. Ze gaven me alles wat ze hadden... Ik wil ook mijn vader Harold Dunham bedanken who directed the shit out of our family", aldus de 'Girls'-regisseuse.

Beste Regisseur (Muzikaal Varieté)

Michael Dempsey - '12-12-12: The Concert For Sandy Relief'
Don Mischer - 84th Annual Academy Awards'
Chuck O'Neil - 'The Daily Show With Jon Stewart, '#17153'
Glenn Weiss - '66th Annual Tony Awards'

Dit is de negende DGA-nominatie voor Weiss. Hij won in 2007, 2010 en 2011 de DGA (Beste Regisseur Muzikaal Varieté) voor de 61ste, 64ste en 65ste Annual Tony Awards. Hij schreef in 2001, 2002, 2005, 2006 en 2008 nominaties op zijn naam voor de 55ste, 56ste, 60ste en 62ste Annual Tony Awards.

Beste Regisseur (Realityreeks)

Tony Croll - 'America's Next Top Model', 'The Girl Who Becomes America's Next Top Model'
Peter Ney - 'Face Off', 'Scene Of The Crime'
Brian Smith - 'Master Chef', 'Episode #305'
J. Rupert Thompson - 'Stars Earn Stripes', 'Amphibious Assault'
Tim Warren - 'Ink Master', 'Episode 103'

Dit is de derde DGA-nominatie voor Smith. Hij werd in 2010 en 2011 genomineerd voor respectievelijk aflevering '103' en '201' van 'Master Chef'.

Beste Regisseur (Soapserie)

Albert Alarr - 'Days Of Our Lives', '11895'
Larry Carpenter - 'General Hospital', 'Bad Water'
William Ludel - 'General Hospital', 'Magic Milo'
Scott Mckinsey - 'General Hospital', 'Shot Through The Heart'
Jill Mitwell - 'One Life To Live', 'Between Heaven And Hell'

Dit is de negende DGA-nominatie voor Mitwell, allemaal dankzij haar regie voor 'One Life To Live'. Ze won drie keer de DGA voor Beste Regisseur Soapserie: in 2006 met 'One Life To Live', 'Episode #9779', in 2000 met 'Episode #8295' en in 1993 met 'Episode #6356'. Ze werd bovendien vijf keer genomineerd voor 'One Life To Live'; 'Episode Starr X'd Lovers, The Musical, Part Three' (in 2010), 'Episode #8691' (in 2002), 'Episode #8021' (in 1999), 'Episode #7761' (in 1998) en 'Episode #7285' (in 1996).

Beste Regisseur (Kinderprogramma)

Stuart Gillard - 'Girl Vs. Monster'
Paul Hoen - 'Let It Shine'
Savage Steve Holland - 'Big Time Movie'
Jonathan Judge - 'Camp Fred'
Amy Schatz - 'Don't Divorce Me! Kids' Rules For Parents On Divorce'

Dit is de zesde DGA-nominatie voor Hoen. Hoen won in 2007 de DGA Award (Beste Regisseur Kinderprogramma) voor 'Jump In'. De regisseur werd in 2000 genomineerd voor de 'Even Stevens'-aflevering 'Take My Sister... Please', in 2004 voor 'Searching For David's Heart', in 2008 voor 'Cheetah Girld: One World' en in 2010 voor 'Camp Rock 2: The Final Jam'.

DGA Lifetime Achievement Award (Film): Milos Forman

Milos Formans DGA Lifetime Achievement Award werd geselecteerd door de huidige en voormalige voorzitters van de Guild. Er werden, in de 76-jarige geschiedenis van de Guild, amper 33 regisseurs bekroond met deze Lifetime Achievement Award, waaronder Cecil B. DeMille (1953), Frank Capra (1959), Alfred Hitchcock (1968), Orson Welles (1984), Billy Wilder (1985), Akira Kurosawa (1992), Stanley Kubrick (1997), Francis Ford Coppola (1998), Steven Spielberg (2000), Martin Scorsese (2003), Clint Eastwoord (2006) en meest recent: Norman Jewison (2010).

De bekendste werken van Forman zijn ongetwijfeld 'One Flew Over The Cuckoo's Nest' en 'Amadeus', waarvoor hij twee DGA Awards in de wacht sleepte. Zijn films rijfden maar liefst 33 Oscarnominaties binnen en wonnen in totaal 13 Oscars. De regisseur werd drie keer genomineerd in de categorie van Beste Regisseur, en won twee keer: met 'One Flew Over The Cuckoo's Nest' en 'Amadeus'.

'One Flew Over The Cuckoo's Nest' werd de tweede film in de geschiedenis die in één jaar in de vijf belangrijkste Oscarcategorieën werd genomineerd.

Naast Forman, werden ook Michael Apted (Robert B. Aldrich Award voor zijn uitstekende medewerking aan de Directors Guild Of America), Eric Shapiro (Lifetime Achievement Award in News Direction), Susan Zwerman (Frank Capra Achievement Award voor een Assistant Director of Unit Production Manager) en Dancy Nelson (Franklin J. Schaffner Achievement Award voor een Associate Director of een Stage Manager) in de bloementjes gezet. De voorzitter van de Directors Guild of America is Taylor Hackford.

* 1968: Anthony Harvey won de DGA Award voor 'The Lion In Winter', terwijl Carol Reed de Oscar mee naar huis nam dankzij 'Oliver!'

1972: Francis Ford Coppola kreeg de DGA Award voor 'The Godfather', maar de Academy Award ging naar Bob Fosse voor 'Cabaret'.

1985: Steven Spielberg schreef zijn eerste DGA Award op zijn naam dankzij 'The Color Purple', maar de Oscar werd op de schouw van Sydney Pollack gezet voor 'Out Of Africa'.

1995: Ron Howard sleepte de DGA Award in onvangst voor de regie van 'Apollo 13', maar The Academy selecteerde echter Mel Gibson voor 'Braveheaert'.

2000: Ang Lee mocht de DGA Award mee naar huis geven dankzij 'Crouching Tiger, Hidden Dragon', terwijl Steven Soderberg de Academy Award won voor 'Traffic'.

2002: Rob Marshall won de DGA Award voor 'Chicago', terwijl Roman Polanski een Oscar kreeg voor 'The Pianist'.

2013: Ben Affleck won de DGA Award voor 'Argo', maar kreeg echter geen Oscarnominatie te pakken in de categorie van Beste Regisseur.

Ben Affleck Beeld GETTY
Ben AffleckBeeld GETTY
Kelsey Grammer, gastheer van de DGA Awards Beeld AP
Kelsey Grammer, gastheer van de DGA AwardsBeeld AP
Steven Spielberg en Martin Short Beeld GETTY
Steven Spielberg en Martin ShortBeeld GETTY
Ben Affleck Beeld GETTY
Ben AffleckBeeld GETTY
Malik Bendjelloul (links) en David Grohl Beeld GETTY
Malik Bendjelloul (links) en David GrohlBeeld GETTY
Susanna Hoffs en Jay Roach Beeld AP
Susanna Hoffs en Jay RoachBeeld AP
Rian Johnson Beeld GETTY
Rian JohnsonBeeld GETTY
Lena Dunham Beeld AP
Lena DunhamBeeld AP
Presentator Eric Stonestreet neemt de award van Beste Regisseur, Muzikaal Varieté in ontvangst (winnaar Glenn Weiss was niet van de partij) Beeld GETTY
Presentator Eric Stonestreet neemt de award van Beste Regisseur, Muzikaal Varieté in ontvangst (winnaar Glenn Weiss was niet van de partij)Beeld GETTY
Stage Manager Dency Nelson Beeld GETTY
Stage Manager Dency NelsonBeeld GETTY
Brian Smith Beeld AFP
Brian SmithBeeld AFP
Jill Mitwell en presentator Cedric The Entertainer Beeld REUTERS
Jill Mitwell en presentator Cedric The EntertainerBeeld REUTERS
Presentatrice Quvenzhane Wallis en Paul Hoen Beeld GETTY
Presentatrice Quvenzhane Wallis en Paul HoenBeeld GETTY
Voorzitter Taylor Hackford Beeld GETTY
Voorzitter Taylor HackfordBeeld GETTY

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234