Zaterdag 07/12/2019

Digitale media

Prijs digitale krant mag van Brussel omlaag

De online kiosk Blendle op een iPad. Beeld ANP

De prijs van digitale kranten gaat waarschijnlijk met eenzesde omlaag. De Europese Commissie gaat het mogelijk maken om kranten op internet te verkopen onder het lage btw-tarief dat geldt voor papieren kranten.

Dat heeft president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie woensdag toegezegd. In België wordt nu 21 procent btw geheven over digitale media.

In het Europees Parlement wordt al jaren gestreden voor het gelijktrekken van btw-tarieven voor gedrukte en digitale media, zowel kranten, tijdschriften als boeken. Volgens de huidige Europese regels vallen de digitale versies op internet in de categorie 'diensten' en moeten zij daarom met het hoge belastingtarief worden belast.

Juncker deed zijn belofte voor een bijeenkomst van de Duitse vereniging van krantenuitgevers BDZV in Brussel, een van de organisaties die lobbyt voor een aanpassing van de belastingregels. De Europese Unie wil op allerlei gebied onlineaankopen stimuleren en de regels voor landen gelijktrekken, zei Juncker. Dat betekent dat ook de btw-regels voor media 'technologieneutraal' moeten worden.

Eigen houtje

Een ontwerp van de nieuwe wet kan volgens Juncker in de eerste helft van volgend jaar worden verwacht. De strekking zal zijn dat nationale regeringen zelf mogen besluiten om digitale media wel of niet onder het lage btw-tarief te brengen. Het Nederlandse kabinet liet afgelopen januari al weten dat het van die mogelijkheid zeker gebruik zal maken.

Andere EU-landen werden eerder op de vingers getikt door de Europese Commissie toen ze op eigen houtje het lage tarief introduceerden. Het Europees Gerechtshof veroordeelde in maart de praktijk van Frankrijk en Luxemburg, die de belasting op digitale boeken al hadden verlaagd. Dat mag niet omdat het in strijd is met de huidige regels, oordeelde de rechter.

Dit oordeel leidde tot boze brieven aan de Commissievoorzitter van de cultuurministers van Frankrijk, Duitsland, Polen en Italië, waarin ze aandrongen op snelle wetgeving die lage btw-tarieven voor digitale boeken mogelijk moet maken. Hoewel Juncker het niet letterlijk beloofde, gelden de nieuwe regels dus ook voor e-boeken.

Jean-Claude Jucker. Beeld AP

Fysieke drager

Binnen de huidige Europese btw-wetgeving mogen boeken, tijdschriften en kranten alleen voor een lager tarief worden afgeleverd als ze op een 'fysieke drager' staan en zodoende als 'product' kunnen worden aangemerkt. Dat geldt zowel voor kranten als voor boeken op papier, maar ook wanneer ze op cd of als usb-stick aan de man worden gebracht. Direct downloaden op internet geldt als een dienst.

Sectoren die mogen profiteren van het laagste btw-tarief staan precies omschreven in de Europese wetgeving. Het geldt bijvoorbeeld voor drinkwater, kaartjes voor culturele en sportevenementen en begrafenissen. Bijna alle lidstaten willen die categorieën uitbreiden, maar de wensenlijstjes lopen uiteen. Zo wilde Griekenland een lage btw voor landbouwmachines en België voor het bouwen van scholen.

De huidige btw-tarieven voor kranten en boeken verschillen van land tot land. In Groot-Brittannië wordt over papieren kranten geen btw geheven en geldt voor digitale media 20 procent. In Duitsland worden papieren kranten aangeslagen voor 7 procent, terwijl op de meeste andere goederen 19 procent btw wordt geheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234