Vrijdag 15/11/2019

Wat zijn dat voor vragen

"Poseren met komkommers op mijn ogen"

Beeld Tine Schoemaeker

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Björn Soenens (48). Als Amerikawatcher van VRT Nieuws is hij omnipresent in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Tot slot: zijn leven in en met de media.

Wat was uw meest beschamende mediamoment?

“You tell me. (lacht) Ik ben beschimpt toen ik zei dat ik tatoeages heb, gezongen heb en voor een vrouwenblad met komkommers op mijn ogen ben gefotografeerd. Wat een ijdeltuit, zei men. Maar als je ijdel bent, ga je toch nooit poseren met komkommers? Dat artikel ging over het doorbreken van het glazen plafond en ik werd gevraagd een vrouwelijk cliché uit te drukken. Ik besteed wel wat aandacht aan mijn uiterlijk, omdat ik niet 100 procent zeker ben van hoe ik eruit zie. Zo is dat idee ontstaan.”

Wordt u vaak en graag herkend?

“Vroeger heb ik ernaar verlangd, omdat herkenning erkenning betekent in mijn vak. Tegenwoordig gebeurt dat vaak en dat heeft voordelen. Als ik ga spreken komt er niet 20 man, maar 200 man. Televisie heeft veel impact, trekt aan."

“Mensen spreken me wel eens aan: (neemt me bij mijn schouder) 'Blijven interpreteren van de Amerikaanse toestanden, hé.' Aangenaam, want je werkt voor een publiek. Maar soms heb ik er ook last van. Ik ben getrouwd met een jongere vrouw. Als we buitenkomen, merk ik het gefluister. Dat is de tol die je betaalt."

Hoeveel Twitter-volgers heeft u?

“Rond de 13.700. Telkens ik iets over een controversieel onderwerp op tv heb verteld, komen daar een aantal volgers bij. Maar wat betekent dat? Kim Kardashian heeft er 40 miljoen en heeft niets te vertellen. Raar.”

Wat was uw laatste tweet/Facebook-update?

“Vaak zijn dat dingen over Amerika, artikels over de verkiezingen. Ik deel ook regelmatig citaten. Van Benjamin Franklin, bijvoorbeeld, ten tijde van de Europese crisis. 'We must all hang together, or assuredly we shall all hang separately.' Een doordenkertje.”

Van welk medium zou u zwaar moeten afkicken?

“Radio. Ik sta veel in de file en heb dat gesproken woord nodig. Het is heel filmisch: je hoort een stem maar ziet er een beeld bij. Toen ik ooit bij de radio begon, schrokken mensen er wel eens van hoe jong ik nog was. Ze kenden mijn diepe stem en dachten dat ik een veertiger was die de wereld had bereisd. Die magie blijft mooi, ik blijf het ook graag doen.”

Welke acteur/actrice/tv-figuur werkt altijd op uw lachspieren?

“Mijn favoriete tragikomische acteur is Jack Nicholson. Zoals zijn rol McMurphy in One Flew Over the Cuckoo's Nest, over iemand die het systeem probeert te vermorzelen maar zelf vermorzeld wordt.”

Wie of wat doet u groen uitslaan van jaloezie?

“Ik kan jaloers zijn op mensen die niet meer kunnen dan ikzelf, maar er wel meer aandacht voor krijgen. Daar kan ik slecht mee om, word ik soms boos van. Maar het heeft geen zin. Nixon zei bij zijn afscheid: 'Anderen je kunnen haten, maar degenen die je haten winnen niet tenzij jij hen ook haat en dan richt je jezelf te gronde.' Jaloersheid maakt jezelf kapot en de ander heeft er geen last van.”

Voor welk gerecht mag uw moeder u altijd opbellen?

“Witloofrolletjes, heerlijk. Mijn schoonmoeder kan ze ook goed klaarmaken, maar die van mijn moeder zijn de max, met het perfecte korstje. Daar maakt ze me ontzettend gelukkig mee.”

Wat bestelt u altijd in de frituur?

“Een grote met mayonaise, een frikadel en een boulet. Soms wordt dat laatste afgewisseld door een kipcorn.”

En wat zegt dat over u?

“Dat ik honkvaster ben dan ik soms van mezelf denk. Maar ik geloof ook in het principe: geluk is het verlangen naar herhaling. Ik kan vooraf gelukkig worden wetende dat het vanavond frituurtijd is.”

Lees ook de vorige afleveringen

"Springsteen en ik zouden goed overeenkomen"

"Ik ben een matige, vrouwelijke drinker"

"Mijn 'guilty pleasure'? Naar ABBA luisteren tegen de stress"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234