Zondag 05/12/2021

strip

Politiechef maakt strip over vluchtelingen en collega's, en spaart niemand

null Beeld rv
Beeld rv

Een Nederlandse hoofdinspecteur die een populaire strip publiceert met daarin zowel de goede als slechte kantjes van asielzoekers, politiemensen en politici. Dat is Vluchtelingen. “We mogen het verhaal eens van een andere kant belichten.”

“Ja, ik heb er mijn oversten toestemming voor gevraagd”, geeft scenarist Sytse S. Algera (51) meteen toe. De hoofdinspecteur, werkzaam in de regio Den Haag, wilde de kritiek voor zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij voor zijn scenario’s op de vingers wordt getikt. “In een andere reeks van mij, 24/7 (getekend door de Vlaming Patrick Van Oppen, GDW) baseer ik me op mijn eigen praktijk en durf ik kritisch zijn voor mijn collega’s."

Tegenwind? Algera haalt er de schouders bij op. De thema’s die in Vluchtelingen aan bod komen, vereisen nu eenmaal een proactieve aanpak, vindt hij. “Gelukkig zag het diensthoofd diversiteit er geen problemen in. Integendeel, hij ontving het positief, net als mijn collega’s. Eindelijk wordt het benoemd, zeggen ze.”

Racisme

Wie een zwart-wit aanpak verwacht, is er aan voor de moeite. In het eerste deel behandelt Algera heel wat issues, zoals een Nederlands meisje dat verliefd wordt op een asielzoeker, criminele vluchtelingen en zelfs racisme onder de politie. In een later deel staat een terroristische aanslag in een grote Nederlandse stad centraal en een Marokkaanse jongen “die strijdt om het goede te doen voor het land dat hij is beginnen haten".

Algera: “Zulke thema’s zijn te delicaat om in zwart-wit te vertellen. Je moet ook de scherpe kantjes durven benoemen. Het humanitaire verdient meer aandacht, maar vergeet de economische vluchtelingen ook niet. In deze eerste strip, die in en rond een asielcentrum speelt, zie je zelfs hoe beiden tegenover elkaar staan.”

Eenzelfde tegenstelling toont Algera binnen het politiekorps, waar een blanke flik fel uithaalt naar een Marokkaanse collega. “De politie is een afspiegeling van de maatschappij. Je ziet er mooie en minder mooie dingen. Wie zegt dat er daar geen racisme heerst, spreekt niet de waarheid of leeft in een andere wereld. Ik ken Antilliaanse en Marokkaanse collega's die zo ontzettend goed zijn in hun job, maar het stemt me droef dat ze wegens hun getinte huid dubbel zo hard moeten werken. Binnen het korps moeten ze vooroordelen slikken, erbuiten worden ze als verraders beschouwd.”

null Beeld rv
Beeld rv

Een korps is dan ook een wereld op zich, meent de politiechef/scenarist. En niet alleen als je een kleurtje hebt. “Sommige politiemensen zijn socialer dan andere, brengen meer begrip op of verkiezen een andere insteek. Niet iedereen apprecieert dat. Dit is een organisatie met veel conservatieve denkbeelden. Dat geldt niet voor iedereen, maar er is veel ruimte voor verbetering en groei.”

Politici

Ook politici spaart hij niet. “In het album zie je hoe persoonlijke overwegingen bij een burgemeester het al dan niet inschakelen van een arrestatieteam beïnvloeden. Dat zie je wel vaker, terwijl het bestrijden van het kwaad voorrang zou moeten krijgen op ego en carrière, toch?”

Of hij dan teleurgesteld is in beleidsmakers? “Goh, je ziet in dit vak te vaak de verkeerde kant van de wereld. We laten dit met z’n allen gebeuren. En dat stemt droef. Maar ik benijd ze niet. Ik heb veel wethouders gezien met een goed hart, die gehinderd worden door gemeentepolitiek of andere belangen.”

Al blijft hij kritisch. “Misschien is het wel te sterk om te beweren dat politici het angstgevoel aanwakkeren, maar ze investeren niet actief genoeg in de maatschappij, bijvoorbeeld door te tonen hoe het anders moet. Het is kortetermijnpolitiek. De makkelijke weg van boosheid. Ik mis de intenties om op een fundamentele manier het verschil te maken.”

null Beeld rv
Beeld rv

Van Vluchtelingen, een reeks die hij overigens met zijn eigen uitgeverij Comic Watch uitbracht, verscheen zowel een Engelse als Nederlandse versie. “Het is een thema dat internationaal aandacht vraagt.”

Vluchtelingen is uit bij Comic Watch.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234