Maandag 28/11/2022

Reportage

"Politie is bruter dan de film"

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Een bijna volle zaal, een aandachtig, duidelijk geamuseerd en superdivers publiek. En ietwat nerveus veilgheidspersoneel. Na een incidentrijke vertoning van Black woensdagavond, was het een dag later misschien wel vooral het overvloedige popcorngebruik dat in de Brusselse Kinepolis voor overlast zorgde.

JEROEN DE PRETER EN JAN DEBACKERE

Er waren Brusselse bioscopen die de gewelddadige film over Brusselse stadsbendes uit voorzorg niet hadden geprogrammeerd. Andere bioscopen deden dat wel, maar leken daar al op dag e¿e¿n voor te worden afgestraft. Want een ver- toning van Black, afgelopen woensdag in de Brusselse Kinepolis, had tot relletjes geleid.

Op een gisteren veelvuldig gedeeld filmpje kun je zien hoe politieagenten en veiligheids- personeel van Kinepolis slaags raakten met Brusselse jongeren. Arrestaties werden er niet verricht, en gewonden waren er ook niet ge- vallen.

Wat er precies was misgegaan? Volgens de meest courante versie deden de problemen zich voor nadat nogal wat te¿ jonge toeschouwers deze film, die volgens de filmkeuring ongeschikt is voor -16-jarigen, toch wilden bijwonen.

Meteen ontstond een discussie over zin en onzin van zo'n label. Regisseur Adil El Arbi, gis- teren persoonlijk aanwezig bij de voorstelling in Kinepolis, ging meteen mee in debat door te stellen dat jongeren van 14 best wel tegen het in zijn film getoonde geweld bestand zijn. Hij voerde aan dat zijn film gebaseerd is op het gelijknamige jeugdboek van Dirk Bracke, en dat het boek door deze jongeren 'verslonden' wordt.

Horrorfilm

Als reactie op de rellen in de Brusselse Kine- polis kondigt minister van Media en Cultuur Sven Gatz (Open Vld) al meteen aan verder werk te maken van een moderne filmkeuring. De filmkeuring wordt nu nog geregeld door een wet uit 1920 die bepaalt dat minderjarigen onder de 16 jaar de bioscoop niet binnen mogen. Elke film moet een uitzondering op die regel aanvragen bij de filmkeuringscommissie.

Gatz kondigde vorig jaar al aan de film- keuring te hervormen nadat de horrorfilm Welp het label 'Kinderen toegelaten' had gekregen.

De nieuwe keuring is in de maak, laat Gatz nu weten, maar het zal nog "zeker enkele maanden" duren voor die klaar is. Het plan is om de filmkeuring te hervormen naar het model van de Nederlandse Kijkwijzer, die met leeftijds- en inhoudelijke symbolen werkt. Een film met veel geweld in krijgt bijvoorbeeld het pictogram met een vuist op.

Inmiddels rijst de vraag of de rellen van woensdag ook effectief een gevolg waren van dat 16+-label.

Ook gisteren verspreidde regisseur Adil El Arbi een geschreven ooggetuigenverslag van Nick Van de Camp, student geschiedenis aan de VUB, en een van de weinige flamands die er woensdagavond bij was. Met onvrede over het 16+-label had het ongenoegen volgens deze ooggetuige hoegenaamd niks te maken. De veelbesproken rellen zouden er gekomen zijn na onnodig en bruut optreden van de politie.

"Niemand is de toegang omwille van de leef- tijd geweigerd", vertelde Van de Camp gister- avond aan deze krant. "In de zaal zaten kinde- ren die ik niet eens zeven jaar oud zou schatten. Daar is absoluut niet moeilijk over gedaan."

De moeilijkheden begonnen volgens Van de Camp toen bij de start van de vertoning bleek dat er bijzonder veel volk was opgedaagd, en niet alle jongeren op de juiste, genummerde plaatsen waren gaan zitten. "Omdat er bij de start van de film nog een aantal toeschouwers recht stond, is die na vijf minuten stilgelegd. Toen de vertoning na tien minuten pauze nog altijd niet was heropgestart, is er een jonge kerel opgestaan met de vraag of hij de film mis- schien zelf moest opstarten. 'Ik heb ervoor betaald", zei hij. Eigenlijk zei hij wat zo ongeveer de hele zaal dacht. Niet veel later werd die kerel door een agent de zaal uitgezet, op een wel zeer brutale manier. Terwijl die jongen zich niet eens verweerde."

Wat volgde was chaos. Sommige mensen gingen rechtstaan en smeten van alles naar de agenten. Niet goed te keuren, zegt Van de Camp, maar ook niet onbegrijpelijk. "De inci- denten van woensdagavond zijn uitgelokt door de politie, die onnodig hard heeft gereageerd op banaal pubergedrag."

Explosieve cocktail

Voor de camera's van het VTMnieuws ver- klaarde Adil El Arbi dat hij dit ooggetuigenver- slag aan de pers had bezorgd "omdat het inter- ressant is ook die versie van de feiten te kennen". Wat woensdag is voorgevallen, is vol- gens de regisseur niet eenduidig te verklaren. "Ongetwijfeld waren er ook jonge amokmakers bij. Maar ik sluit niet uit dat niet alleen die jon- geren in de fout zijn gegaan. Om een cocktail te maken heb je meerdere ingredie¿nten nodig."

Daartegenover staat de versie van Kinepolis en de politie, die volhouden dat misnoegde -16- jarigen de boel in brand hebben gestoken.

In het Brusselse Kinepolis-filiaal was gisteren een indrukwekkende hoeveelheid veiligheids- personeel aanwezig. Zeer kordaat leidde het het alweer talrijk opgekomen publiek naar de voor hen voorbestemde plaatsen. Dat publiek genoot. Van de film. En van bakken popcorn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234