Zaterdag 10/06/2023

Filmfestival

Polanski blijft weg van première ‘J’accuse’ in Venetië

Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Jean Dujardin en Alexander Desplat tekenen wel present voor de première van ‘J’accuse’. Beeld Photo News
Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Jean Dujardin en Alexander Desplat tekenen wel present voor de première van ‘J’accuse’.Beeld Photo News

Cineast Roman Polanski ligt onder vuur in Venetië. De juryvoorzitter weigert voor hem te applaudisseren. Intussen juicht de Italiaan­se pers zijn nieuwe film toe – en blijft de Amerikaanse justitie naar hem op zoek.

Bor Beekman

“Bravo, bravo!”, klinkt het uit Italiaanse kelen, op de persconferentie voor ­Roman Polanski’s nieuwe film J’accuse (die internationaal An Officer and a Spy zal heten). Luid applaus als de acteurs en producenten hun entree maken. Hier wordt iets rechtgezet.

Juryvoorzitter Lucrecia Martel zette eerder deze week de kwestie-Polanski op scherp door te stellen dat ze de galapremière van diens naar de Gouden Leeuw meedingende film zal mijden. De Argentijnse cineast wil “niet applaudisseren” voor Polanski. Een fors deel van de Italiaanse pers denkt daar anders over.

Alfred Dreyfus

Dat Polanski’s drama over de zaak van de ten onrechte voor verraad veroordeelde Joodse legerofficier Alfred Dreyfus een boeiende, penetrante en goed gelukte film blijkt te zijn, zal er iets mee te maken hebben. De film is gebaseerd op de historische thriller An Officer and a Spy van Richard Harris (2013), en volgt de ware geschiedenis van de ene kolonel die het wél voor Dreyfus opnam, zelfs al had die ­Georges Picquart het zelf ook niet zo op Joden.

De Frans-Poolse filmmaker (86) is er niet bij in Venetië; het Italiaanse uitleveringsverdrag met de VS belet hem af te ­reizen vanuit Frankrijk. Wel present: hoofdrolspelers Jean ­Dujardin (47) en Emmanuelle Seigner (53), de vrouw van ­Polanski, met wie ze twee ­kinderen heeft. “We willen het níét over de polemiek hebben”, verklaart de producent van de met 25,5 miljoen euro aan budget duurste Franse film van het jaar. “Wij zijn hier niet voor een moreel proces. Dit is een filmfestival, we tonen kunst.”

Neo­feministisch McCarthyisme

Eerder op de premièredag liet de regisseur van zich horen, middels een voorafgaand aan de eerste vertoning verspreid interview met vriend en schrijver Pascal Bruckner; Polanski verfilmde ooit diens roman Lunes de fiel als Bitter Moon. “Als Jood werd u opgejaagd in de oorlog en als filmmaker werd u vervolgd door Poolse stalinisten”, stelt Bruckner. “Overleeft u ook het hedendaagse neo­feministische McCarthyisme dat u opjaagt en uw filmvertoningen tracht te verhinderen, en maakte dat u geschrapt werd uit de Oscar-academy?”

Het filmen helpt hem op de been te blijven, zegt Polanski. “De meeste mensen die me lastigvallen kennen me niet en weten niks van de zaak.” Die zaak is Polanski’s arrestatie in 1977 voor het verkrachten en drogeren van een 13 jaar oud meisje. De cineast bekende schuld aan seks met een minderjarige, verbleef 42 dagen in detentie en ontvluchtte de VS nadat duidelijk werd dat de rechter hem een lange straf wilde opleggen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234