Zaterdag 28/01/2023

AchtergrondCultuurzender

Podium 19 moet cultuurhuizen en publiek door lockdown loodsen

'Die Tote Stadt' in de Muntschouwburg in Brussel. Beeld Podium 19
'Die Tote Stadt' in de Muntschouwburg in Brussel.Beeld Podium 19

Voor een avondje cultuur hoeft u voortaan de zetel niet meer uit. De nagelnieuwe televisiezender Podium 19 brengt vanaf volgende week de beste voorstellingen en concerten rechtstreeks de huiskamer binnen.

Pieter Dumon

“Natuurlijk spelen we liever voor een volle zaal”, zegt Gunther Broucke, intendant van Brussels Philharmonic. “Maar zolang dat niet kan, is dit het beste alternatief.” Het Brussels Philharmonic is een van de zeven Vlaamse kunstinstellingen die hun schouders onder Podium 19 zetten. Die nieuwe zender moet liefhebbers van theater, muziek, dans en opera vanaf 21 januari aan hun portie cultuur helpen.

Het idee om wat er – ook in coronatijden – op hun podia gebeurt met de buitenwereld te delen is niet nieuw. Zowat elk zichzelf respecterend cultuurhuis streamt tegenwoordig opnames van voorstellingen en concerten via de eigen kanalen. “Maar dat blijft toch een beetje preken voor de eigen kerk”, vindt Jeroen Vanacker, artistiek directeur van het Concertgebouw Brugge. “Je bereikt met zulke initiatieven vooral je eigen achterban.” Door die opnames nu te bundelen op een voor iedereen toegankelijke cultuurzender hopen de kunstinstellingen hun bereik fors uit te breiden.

Topsport

Dan moet dat grote(re) publiek wel zijn weg vinden naar Podium 19. En dat terwijl cultuur op tv zelden een garantie is op kijkcijfersucces. Net daarom wordt de lat door de initiatiefnemers hoog gelegd. Zowel wat er op het podium te zien is als de manier waarop het in beeld gebracht wordt zal top zijn, klinkt het. “We hebben rekening gehouden met de vereisten van het medium tv”, legt Vanacker uit. “Alle voorstellingen en concerten zijn met verschillende camera’s vastgelegd.”

Een aanzienlijke investering die ondanks de 460.000 euro subsidie van de Vlaamse Gemeenschap voor het grootste deel gedragen wordt door de cultuurhuizen die aan het project meewerken. “Dat hebben we ervoor over”, zegt Broucke. “We hadden er ook voor kunnen kiezen om niets te doen en gewoon te wachten op betere tijden. Maar dan zou de schade op lange termijn veel groter zijn.” Broucke vergelijkt de muzikanten van zijn Brussels Philharmonic met profvoetballers of topwielrenners. “Wanneer ze maandenlang werkloos aan de kant staan verliezen ze hun wedstrijdritme. Dan opnieuw op niveau raken is heel moeilijk.”

Elim Chan is dirigente bij het Antwerp Symphony Orchestra. Beeld Podium 19
Elim Chan is dirigente bij het Antwerp Symphony Orchestra.Beeld Podium 19

De opnames voor Podium 19 geven muzikanten en artiesten een doel, waardoor repeteren opnieuw meer wordt dan bezigheidstherapie. Bovendien krijgen ze voor zo’n opname hetzelfde betaald als voor een regulier concert of voorstelling. Dat is leuk meegenomen na maanden lockdown. Al moeten ze nog altijd spelen voor een lege zaal. “Natuurlijk is dat niet hetzelfde als een voorstelling met publiek", geeft Broucke toe. “Maar wanneer de camera begint te lopen, zorgt dat wel degelijk voor een forse adrenalinestoot.”

De captaties zijn ook een manier om zelfs met gesloten deuren de band met het publiek in stand te houden. “We willen dat ons publiek voeling blijft houden met wat hier gebeurt”, zegt Vanacker. “Dat moet ertoe leiden dat we, wanneer cultuur opnieuw mag, zo snel mogelijk terug kunnen keren naar hoe het voor corona was.”

Arno, Rossini en Joos

Voor de invulling van het zendschema wordt niet alleen naar de zeven Vlaamse kunstinstellingen gekeken. Elk van hen is ook in het eigen netwerk op zoek gegaan naar zaken die in het schema van Podium 19 passen. “Het aanbod is heel groot”, zegt Broucke. “We kunnen met gemak twee cultuurzenders vullen.”

De bedoeling is om elke week van donderdag tot zondag met nieuwe producties te komen. De andere dagen van de week worden die dan herhaald. In de eerste week kunt u op donderdag bijvoorbeeld een concert van Arno in de AB meepikken. Vrijdag speelt het Brussels Philharmonic werk van Rossini en Offenbach en een dag later speelt Het nieuwstedelijk de voorstelling Geel hesje op uw tv. Zondag, ten slotte, mogen Mark Coenen, Filip Joos, Anna Luyten en Jos Geysels het in Uitgelezen over de honderdste verjaardag van De Witte van Zichem hebben.

Hoeveel kijkers Podium 19 daarmee zal lokken, durven de initiatiefnemers niet te voorspellen. “Het moeten er sowieso meer zijn dan de aantallen die we nu elk afzonderlijk via onze eigen platformen bereiken”, klinkt het. De cultuurhuizen hopen dat de investeringen die ze nu doen zich later terug zullen betalen. “Podium 19 geeft ons de kans om de blik van ons publiek te verruimen”, legt Vanacker uit. “Ook mensen die in ons Concertgebouw kind aan huis zijn zullen op Podium 19 nieuwe ontdekkingen doen. Hopelijk kan dat op termijn tot een rijkere, meer gelaagde cultuurparticipatie leiden.”

Zappen naar Podium 19 kan voorlopig tot 30 april. Tegen dan hopen de cultuurhuizen opnieuw mensen in hun zalen te kunnen ontvangen. “Het is absoluut niet de bedoeling om Podium 19 een permanent karakter te geven”, klinkt het. “Van zodra het kan willen we ons opnieuw op livevoorstellingen concentreren. Bovendien laat de financiering ons niet toe om Podium 19 langer in de lucht te houden. De extra investeringen die zo’n zender vraagt kunnen we tot eind april dragen, daarna houdt het op.” Al weet je in coronatijden natuurlijk nooit. “Zes maanden geleden hadden we ook nooit gedacht dat we vandaag een cultuurzender zouden lanceren.”

Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx, kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en kan worden herbekeken via VRT NU.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234