✦Tv-seriesDe Morgen gidst
Plot boven plot: de beste series van het moment op Netflix, Streamz en VRT Nu
De Morgen gidst u door de allerbeste reeksen die er op tv en op uw computerscherm te zien zijn
Je moet er vijf uur voor over hebben, en dan krijg je in Behind Her Eyes een plottwist om u tegen te zeggen. Twee keer u zelfs, want het is een dubbele. ‘Knettergek’, noemde een Amerikaanse criticus het eind van Behind Her Eyes. De Britse bovennatuurlijke thriller, gebaseerd op het boek van Sarah Pinborough, is misschien niet subtiel, maar blijven kijken doe je wel.
Behind Her Eyes, nu op Netflix
De wereld uitgelegd
Yuval Noah Harari heeft er enkele vuistdikke boeken voor nodig, de Britse tv-maker Adam Curtis 473 minuten. In die acht uur legt hij de moderne geschiedenis uit en toont hij hoe we geworden zijn wie we nu zijn. Hij verbindt daarbij ogenschijnlijk kleine verhalen aan grote tendensen als individualisering. ‘Een overweldigende ervaring’, zo omschreef The Guardian de reeks.
Can’t Get You Out of My Head, nu op YouTube
De Coen-erfenis
Een tv-reeks gebaseerd op een film. Een premisse die zelden uitdraait op iets moois. In het geval van Fargo is dat gelukkig anders. Het origineel van de Coen-brothers is niet meer dan het vertrekpunt om telkens nieuwe verhalen te vertellen over gewone mensen die zich steeds dieper in nesten werken. Terwijl Canvas het vierde seizoen toont, kan je op VRT Nu de vorige seizoenen inhalen.
Fargo, op VRT Nu
Mopperende Muppets
Miss Piggy. Gonzo. The Swedish Chef. Statler & Waldorf. Animal. Kermit uiteraard. Is er ooit een (poppen-)reeks gemaakt met zoveel fantastische personages? Muppet-fans weten alvast wat doen, nu alle vijf seizoenen op Disney+ staan. Voor seizoen 4 en 5 is het zelfs de eerste keer dat ze te streamen zijn. De ideale kans om te kijken of ze na zowat 40 jaar overeind blijven.
The Muppets, op Disney+
Schilderen met John
John Lurie is een naam die u enkel iets zegt als u een boomer bent met een eminente muzieksmaak. In de jaren 80 flirtte zijn avant-gardistische band The Lounge Lizards met jazz, punk en new wave. In Painting with John vertelt hij, terwijl hij schildert, over zijn bewogen leven. Er is geen plot, laat staan een script. Maar het is ontwapenend, meditatief en zeer verslavend.
Painting with John, nu op Streamz
Griezelen met een pandemie
Een nieuw virus is een bedreiging voor de mensheid. Het kan gevaarlijk muteren en de dragers moeten razendsnel in quarantaine worden geplaatst. De Finse thrillerserie Arctic Circle lijkt de eerste ‘coronaserie’, maar schijn bedriegt: de opnamen dateren van ruim voor het begin van de echte crisis. Toch geeft dat deze serie een extra griezelig randje. Spannend. En die natuur!
Arctic Circle, nu op MyLum.tv
Hartsvriendinnen met keuzestress
Katherine Heigl (Grey’s Anatomy) en Sarah Chalke (Scrubs) spelen in de reeks Firefly Lane twee hartsvriendinnen. De veertigers kennen elkaar al bijna hun hele leven. De ene koos voor een tv-carrière en is een gevierd journalist, de andere bleef thuis om een gezin te stichten. Wanneer ze door omstandigheden weer bij elkaar komen, worden ze gedwongen na te denken over hun keuzes.
Firefly Lane, nu op Netflix
In goede en slechte tijden
Met Mijn slechtste beste vriendin schreef Ilse Beyers, ex-hoofdredacteur van Dag Allemaal, een boek over een stel vriendinnen en de manier waarop zij hun wederzijdse vriendschappen beleven. Het boek is het vertrekpunt voor een soapserie waarvoor Beyers een pracht van een cast verzamelde, met onder anderen Maaike Cafmeyer en Ella-June Henrard.
Mijn slechtste beste vriendin, nu op Streamz
Een trein naar nergens
De wereld is naar de knoppen. Overleven kan enkel aan boord van Snowpiercer, een eeuwig doorrazende trein die als een soort ark van Noah een nieuwe samenleving huisvest. Het verhaal mag dan wat over the top zijn, de reeks werd een doorslaand succes. In het tweede seizoen komt een tweede trein op de proppen, met een grootse Sean Bean als machinist.
Snowpiercer, nu op Netflix
Dood in Zeebrugge
Over Black-out waren de meningen op zijn zachtst gezegd verdeeld, maar het gat op de zondagavond van Eén wordt meteen gevuld met een nieuw seizoen van Beau Séjour. De setting is anders - het verhaal over een overleden marinecommandant speelt zich in Zeebrugge af - maar als het tweede seizoen even goed is als het eerste, zullen de meningen hier minder verdeeld over zijn.
Beau Séjour, zondag om 20.45 uur op Eén en op VRT Nu
Vloeken met Cage
Hoeveel deugd kan het niet doen om eens goed te vloeken? Net minder leuk, maar toch ook heel aangenaam is Nicolas Cage met een hoog debiet fuuuuck! horen roepen. Dat kan in de door hem gepresenteerde docu History of Swear Words, dat in zes afleveringen de herkomst van de Engelse invectieven fuck, shit, bitch, dick, pussy en damn uit de doeken doet.
History of Swear Words, nu op Netflix
Stijlvolle Franse dief
De Franse romanschrijver Maurice Leblanc schreef een halve bibliotheek aan boeken over de stijlvolle zakkenroller Arsène Lupin. Die komt dankzij Netflix nu ook naar het kleine scherm. In Lupin wil het personage van Omar Sy (van The Intouchables) een meesterdief worden. Zijn doel: een sieraad uit het Louvre stelen. Lupin is een dievenreeks waaraan u zomaar uw hart kunt verliezen.
‘Lupin’, nu op Netflix
Lachen met Marvel
Wie Marvel zegt, denkt aan actie. Maar niet deze keer. De tv-reeks WandaVision is een oer-Amerikaanse sitcom, met twee oude bekenden in de hoofdrol: Wanda ‘Scarlet Witch’ Maximoff en haar geliefde Vision, een soort vleesgeworden AI. In dit intrigerende vormexperiment sluimert er ‘iets anders’, iets duisters misschien, onder de oppervlakte.
WandaVision, nu op Disney+
Geen Thelma & Louise
De achtdelige thriller Cheyenne et Lola ‘de Franse versie van Thelma & Louise’ noemen, is niet alleen lui, maar ook oneerlijk. Zo’n serie, dat bestónd immers nog niet. Veerle Baetens speelt een ex-bajesklant, Charlotte Le Bon de minnares van een ondernemersgoeroe. Samen ontketenen ze een feministische revolutie. Opbeurend is Cheyenne et Lola niet, verslavend zeker wel.
Cheyenne et Lola, nu op Streamz
Voornaam bingemateriaal
Een zwarte man die een hertog speelt in een kostuumdrama dat begin 19de eeuw gesitueerd is? Voor sommige politici is Bridgerton het bewijs dat we gegijzeld worden door de ‘woke cultuur’. Wie nuchterder kijkt, ziet een goede fictiereeks over de romantische avonturen van een voorname familie. Met een kleurenblinde casting waar het spelplezier van afspat.
‘Bridgerton’, nu op Netflix
Portret van New York
Fran Lebowitz is, in zekere zin, de vleesgeworden New Yorker. Ze denkt snel, ze praat snel, ze beweegt snel, en ze heeft over alles een mening. En ze is goed bevriend met regisseur Martin Scorsese, die in de docureeks Pretend It’s a City een fascinerend portret van haar schetst – en op die manier ook New York in beeld brengt.
Pretend It’s a City, nu op Netflix
De laatste ‘Modern Family’
De sitcom Modern Family is al jarenlang een van de beste in het genre, met een karrenvracht aan prijzen en wereldwijd publiek van miljoenen kijkers. Maar aan alle mooie liedjes komt een eind. Dus ook aan dat van de Pritchetts. Het elfde en laatste seizoen is in de Verenigde Staten al een tijdje uit, maar is nu eindelijk ook op Netflix te zien.
‘Modern Family’, nu op Netflix
De donkere kantjes van ballet
Netflix-reeks Tiny Pretty Things laat zien dat in de balletwereld het drama náást het podium nog groter is dan erop. De serie speelt zich af op de fictieve Archer School of Ballet en volgt jonge dansers die er koste wat kost een plek willen. Als de donkere ballerina Neveah Stroyer op de elite-academie terechtkomt, merkt ze al snel dat haar toelating vooral een publiciteitsstunt is.
‘Tiny Pretty Things’, nu op Netflix
Mysterieuze moordenaar?
Natalie, een jonge Franse expat in Israël, komt in de problemen wanneer haar kersverse echtgenoot na hun huwelijksnacht dood aangetroffen wordt. De Franse diplomaat Karim schiet haar te hulp. Langzaam maar zeker valt hij voor de charmes van de mysterieuze Française. Possessions werd gemaakt door het Franse CanalPlus en opgepikt door het Amerikaanse HBO.
‘Possessions’, nu op Streamz en Streamz+
Een onwaarschijnlijk duo
Cheyenne et Lola is een reeks die zich als moderne western laat omschrijven. Veerle Baetens speelt Cheyenne, een ex-bajesklant die nu als poetsvrouw werkt. Wanneer zij getuige is van een moord met Lola - een ravissante Parisienne - in een hoofdrol, raken de twee dames verstrikt in een web van bedrog en verraad. De regie is in handen van Eshref Reybrouck (Undercover).
Cheyenne et Lola, nu op Streamz en Streamz+
Garantie op succes
Dankzij series als Grey’s Anatomy, Scandal en How to Get Away with Murder mag Shonda Rhimes zich een van de succesvolste tv-producenten aller tijden noemen. Logisch dus dat Netflix haar maar wat graag wou inlijven. Bridgerton is de eerste reeks die Rhimes voor het streamingbedrijf aflevert. Een oldskool kostuumdrama met een royale portie seks en af en toe wat geweld.
‘Bridgerton’, nu op Netflix
Einde van een tijdperk
Al zes seizoenen lang houden de avonturen van Ragnar Lothbrok en zijn nageslacht de fans van Vikings aan het scherm gekluisterd. Ragnar en de zijnen veroverden Engeland en Parijs, ontdekten verre landen en maakten nieuwe vijanden. In de laatste tien afleveringen van de reeks komt hun saga tot een einde. En jawel, daar komt behoorlijk wat bloedvergieten bij kijken.
‘Vikings’, nu op Streamz en Streamz+
Een béétje feestvreugde, aub
Op seizoen 2 van het jongerendrama Euphoria is het nog even wachten, maar als een soort compensatie krijgen de fans alvast twee kerstspecials. Een serie die het vaak over weinig opbeurende thema’s als verslaving, misbruik en depressie heeft, lijkt niet meteen gesneden brood voor deze tijd van het jaar. Maar toch overdonderen de jonge acteurs je weer.
Euphoria, nu op Streamz
Echte Italiaanse vriendschap
Vanaf 22 december kun je op Canvas naar het tweede seizoen van My Brilliant Friend kijken. Een aanrader. Wie ook serie één wil zien, kan op VRT Nu terecht. In dit authentieke Italiaanse drama volg je Elena en Lina, twee totaal verschillende meisjes die vriendinnen voor het leven worden. Gebaseerd op de boeken van de schrijfster-zonder-gezicht Elena Ferrante.
My Brilliant Friend, nu op VRT Nu
Zweedse eenvoud
Er is Sten, de wat lusteloze vader die na de plotse dood van zijn vrouw opeens weer beseft hoe leuk het leven kan zijn. Er is dochter Clara, wanhopig op zoek naar haar prins. En je hebt Aron, het kakkernestje van de familie. De Zweedse reeks Love Me volgt het wel en wee van de drie generaties binnen één familie. Geen grootse verhalen, wel mooi in zijn eenvoud.
Love Me, nu op MyLum.tvv
In de stripbar, maar dan anders
Drie vrouwen met uiteenlopende achtergronden lopen elkaar in de Amsterdamse prostitutiewereld tegen het lijf. Tegen een decor van mensensmokkel en uitbuiting raken hun levens steeds nauwer met elkaar verstrengeld. Dankzij een topcast met onder anderen Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville moet dit deze winter een van de topreeksen worden.
Red Light, nu op Streamz
Onschuldig in de cel
De true crime-serie Trial 4 vertelt het verhaal van Sean Ellis, die al bijna 22 jaar in de cel zit omdat hij op zijn 19de een politieagent zou hebben vermoord. Zou, want Ellis schreeuwt zijn onschuld uit. Drie keer al probeerde hij de rechter te overtuigen. Voor de start van zijn vierde proces wordt zijn verhaal in acht afleveringen tegen het licht gehouden.
Trial 4, nu op Netflix
Pandemie op eindejaar
Fans van Euphoria moeten nog even geduld oefenen. De opnamen voor seizoen 2 liepen immers door de coronacrisis vertraging op. Om het wachten te verzachten komen de makers nu met twee extra afleveringen op de proppen. Daarin wordt op de actualiteit ingespeeld door te tonen hoe de hoofdpersonages in een pandemie de eindejaarsfeesten beleven.
Euphoria, nu op Streamz.
De betere phantasy
Het eerste seizoen van His Dark Materials, gebaseerd op de gelijknamige boeken van Philip Pullman, groeide vorig jaar uit tot een van de succesnummers van betaalzender HBO. In het tweede seizoen maakt weesmeisje Lyra Belacqua de overstap van haar magische wereld naar de onze, op zoek naar haar vader en zijn geheimen. Gesneden koek voor fans van de betere fantasy.
His Dark Materials, elke week een nieuwe aflevering op Streamz
Oorlog in de mix
Een oorlogsreeks, maar niet van de traditionele soort. De makers brengen de strijd van de Amerikaanse legerofficier Felix Sparks en zijn gezelschap tegen de nazi’s met behulp van een moderne variant van de animatietechniek rotoscoping op een wel heel bijzondere manier in beeld. Concreet: beelden van de acteurs worden met computeranimaties gemixt.
The Liberator, nu op Netflix
Bikkelen met geld
Lena Dunham, die de eerste aflevering regisseerde, omschrijft Industry als een mix tussen The Wolf of Wall Street en Melrose Place. Een vergelijking die niet uit de lucht komt vallen. In Industry volgen we vijf pas afgestudeerde jongeren die het in de bikkelharde financiële wereld proberen te maken. Dat verloopt uiteraard niet zonder de nodige ups en downs.
Industry, nu op Streamz
De show van Lady Di
Prinses Diana én Margaret Thatcher. Veel series smachten al naar één iconisch hoofdpersonage, het vierde seizoen van The Crown krijgt er zomaar twee in de schoot geworpen. De chemie tussen beide figuren mag dan soms ontbreken, Lady Di – gespeeld door de jonge actrice Emma Corrin – redt de reeks. Probeer daar maar eens onbewogen naar te kijken.
The Crown, nu op Netflix
Een gekke wereld
“Terwijl de echte wereld steeds gekker wordt, zie ik daar nauwelijks iets van terug op tv.” En dus schreef scenarist Russell T. Davies maar zelf zo’n serie. Het bejubelde Years and Years kijkt met satirische blik naar onze zeer nabije toekomst, waar Trump aan een tweede termijn is begonnen. Naast de politieke strapatsen volgt de reeks het wel en wee van een Britse familie.
Years and Years, via MyLum.tv
Schaakmat
Een meeslepende, zelfs verslavende reeks maken over een vrouw die probeert de beste schaker ter wereld te worden. Het lijkt niet evident, tot je The Queen’s Gambit bekijkt. Dat de vrouw in kwestie kampt met verslaving, een gevolg van het opgroeien in een weeshuis, helpt natuurlijk. Maar wat dan nog. Na zeven afleveringen sta je schaakmat.
The Queen’s Gambit, nu op Netflix
Seks in the City
Seks, drugs en hedge funds. De nieuwe HBO-serie Industry volgt enkele twintigers die carrière proberen te maken in de Londense City. Zo complex als de financiële producten zijn die ze moeten verkopen, zo ingewikkeld zijn ook hun privélevens. Tot overmaat van ramp raken werk en privé steeds meer met elkaar verweven. Niet leuk voor hen, wel voor de serie.
Industry, nu op Streamz
De Belgische Jack Bauer
Wie heeft het licht uitgedaan? Dat is de grote vraag wanneer na de sabotage van een kerncentrale het licht uitgaat in België. Op hetzelfde moment wordt Elke, de dochter van eerste minister Annemie Hillebrand, ontvoerd. De makers van Black-out haalden hun mosterd bij Jack Bauer en 24, en dat levert ook hier spannende televisie en een karrenvracht cliffhangers op.
Black-out, op Streamz en zondagavond op Eén
Hugh Grant van moord verdacht
Een moordmysterie gemixt met een psychologisch kluwen van jewelste, The Undoing heeft het allemaal. Alles loopt op wieltjes voor een rijk gezin dat in een kast van een huis in Manhattan woont, tot de man des huizes (Hugh Grant) opeens van moord verdacht wordt. Zijn vrouw (Nicole Kidman) wordt geconfronteerd met een web van leugens.
The Undoing, nu op Streamz
Baby Yoda is terug
Baby Yoda, een groen wezentje met grote zwarte ogen, groeide in het eerste seizoen van The Mandalorian uit tot de favoriete knuffel van half het internet. Nu is de Disney-reeks terug, met Baby Yoda nog steeds in een prominente rol. Samen met de Mandalorian wordt de reis door het Star Wars-universum voortgezet.
The Mandalorian, nu op Disney+
Het betere rechtbankdrama
“Een van de meest complexe, genuanceerde en aangrijpende rechtbankdrama’s die ik ooit zag. Natuurgetrouw en buitengewoon. Prachtig en ruw.” Ricky Gervais schuwde de superlatieven niet om De twaalf, of The Twelve, te prijzen. Wie de Eén-reeks nog niet zag, kan die nu inhalen. Ideaal voor herfstige avonden en om het zwarte gat na Undercover te vermijden.
De twaalf, nu op Netflix
Topspanning voor Tom Waes
Een succesvolle serie die afgerond leek een complete nieuwe setting en verhaallijnen geven: het lukt niet altijd. Maar Undercover slaagt er in zijn tweede seizoen zowaar in nog beter en nog spannender te zijn, met Tom Waes die grandioos acteert. Krijgt hij de wapenverkopende broers Berger te pakken? Met nog twee afleveringen te gaan stijgt de spanning ten top.
Undercover, nu op Eén (zondag om 20.40 uur) en op VRT Nu
Alleen in Parijs geen hit
Uitgespuwd door de Parijzenaars omdat de reeks alle mogelijke clichés gretig gebruikt – misbruikt, vinden ze daar – en uitvergroot, maar ook een hit die overal elders gretig gebingewatcht wordt. Emily in Paris is een fenomeentje, en dat ondanks de scenario’s die niet van veel diepgang getuigen. Maar misschien maakt dat de reeks net zo verslavend, quoi.
‘Emily in Paris’, nu op Netflix.
Van Geel en De Bouw
Er zijn van die reeksen waar je met wat tegenzin naar begint te kijken. Omdat de korte inhoud je niet triggert, omdat de hoofdrolspelers niet meteen je favorieten zijn. Niets te melden tikte beide vakjes aan. En toch. Na een wat flauwe start blijf je kijken naar Jonas Van Geel en Koen De Bouw die niets te melden hebben tijdens hun nachtelijke observaties als politie-inspecteur.
‘Niets te melden’, nu op Streamz