LUISTER EN OORDEEL
Plagiaat in popmuziek: deze 'zondaars' deden het Pharrell Williams voor
Robin Thicke en Pharrell Williams zijn de erfgenamen van Marvin Gaye een kleine 7 miljoen euro verschuldigd. Een rechter heeft beslist dat hun megahit 'Blurred Lines' te veel gelijkenissen vertoont met 'Got To Give it Up' van Marvin Gaye. Plagiaat dus. Diefstal én een teken van creatieve luiheid volgens velen. Een beproefde praktijk die nooit voor een rechter zou mogen komen volgens anderen. Pharell (Robin Thicke schreef niet mee aan het nummer) is heus niet de eerste die er zich aan bezondigt.
Radiohead met 'Creep'
Albert Hammond en Mike Hazlewood, die de hit 'The Air That I Breathe' voor The Hollies schreven, sleepten Radiohead voor de rechter. Met succes. De melodie en het ritme van 'Creep' hadden ze gejat. Oordeel zelf.
Coldplay met 'Viva La Vida'
Gitaarwonder Joe Satriani merkte op dat het refrein van 'Viva La Vida' wel heel goed leek op zijn instrumentale nummer 'If I Could Fly'. Beide partijen bereikten een overeenkomst buiten de rechtszaal. Lees: Coldplay overhandigde Satriani een vette cheque.
Michael Jackson met 'Wanna Be Startin' Something'
De Kameroenese saxofonist Manu Dibango had in 1972 ook in Europa een hit met 'Soul Makossa', met het aanstekelijke refrein 'Mama-say, mama-sah, ma-ma-koo-sah'. Michael Jackson vertikte het elf jaar later Dibango toestemming te vragen om dat refrein te gebruiken in 'Wanna Be Startin' Somethin'' op zijn bestselleralbum 'Thriller'. Dibango klaagde Jackson aan, ze regelden het zaakje buiten de rechtbank. Lees: een nog veel vettere cheque voor Dibango.
Ray Parker Jr met 'Ghostbusters'
Huey Lewis klaagde de auteur van het themanummer van deze blockbuster aan. Die had de melodie opgepikt van 'I Want a New Drug' van Huey Lewis and the News. Ook dit werd buiten de rechtszaal geregeld.
Oasis
'Whatever' van Oasis bleken de Britrockers te hebben gejat bij 'How Sweet to Be An Idiot' van de komiek Neil Innes en hun 'Shakermaker' leek wat te veel op 'I'd Like To Teach The World To Sing' van The New Seekers. Beide zaken werden in der minne geregeld.
Led Zeppelin
De grondleggers van de hardrock kenden hun muziekgeschiedenis binnenstebuiten en pikten daar af en toe wel een ideetje. Voor 'Whole Lotta Love' pikte zanger Robert Plant flarden tekst van Willie Dixons 'You Need Love', 'Dazed and Confused' leende zijn titel van een nummer van Jake Holmes. 'Boogie with Stu' leek dan weer heel goed op 'Ooh My Head' van Ritchie Valens, die het al eerder had gejat van Chuck Berry's 'Ooh! My Soul'. 'Bring It On Home' was tekstueel buitgemaakt op, jawel, 'Bring It On Home' van Sonny Boy Williamson, een nummer geschreven door Willie Dixon. 'The Lemon Song' was dan weer geleend en nooit teruggebracht bij 'The Killing Floor' van Howlin' Wolf.
Rod Stewart met 'Da Ya Think I'm Sexy?'
Stewart ontkende dat hij inspiratie haalde bij 'Taj Mahal' van de Braziliaan Jorge Ben Jor. Toch troffen beide partijen een regeling buiten de rechtszaal.
Madonna met 'Frozen'
Op 18 november 2005 besloot een rechter in Bergen dat Madonna's nummer 'Frozen' plagiaat was. Volgens de rechter zijn vier maten van het lied identiek aan 'Ma vie fout le camp' van de illustere Salvatore Acquaviva uit Moeskroen. De rechter besloot dat alle nog beschikbare cd's teruggehaald moesten worden en dat het lied niet langer gedraaid mocht worden op de Belgische tv en radio. Platenfirma Warner Music ging in beroep tegen de uitspraak. In februari 2014 vorig jaar besloot het hof van beroep in Bergen dat Madonna Salvatore Acquaviva niet had geplagieerd.
Men at Work met 'Down Under'
De Australische band was al lang gesplit toen een muziekuitgever hen aankloeg voor een flard melodie die volgens hem afkomstig was van het kinderliedje 'Kookaburra Sits In The Old Gum Tree'. Moeten we erbij zeggen dat die muziekuitgever de rechten op het liedje in zijn portefeuille had? Men At Work moest 5 procent van de royalties afstaan.
George Harrison met 'My Sweet Lord'
De sixties meidengroep The Chiffons sleepten George Harrison voor de rechter omdat die wat te veel naar hun 'He's So Fine' had geluisterd bij het schrijven van 'My Sweet Lord'. Volgens de rechter was Harrisons plagiaat "niet zo bedoeld". The Chiffons namen later 'My Sweet Lord' op, wat doet vermoeden dat er wat geld heen en weer is gegaan.
Harrison leende ook de openingszin van 'Something' ('Something in the way she moves'), dat hij voor The Beatles schreef, bij de Amerikaanse folkzanger James Taylor. Die had net een album opgenomen op Apple, het label van The Beatles, en daarop stond het nummer 'Something In The Way She Moves'. "Dat vond ik niet erg. Voor mijn nummer had ik overigens het einde van 'I Feel Fine' geleend, dat Harrison had geschreven. Zo zie je, iedereen gaat leentjebuur spelen bij iedereen", zei Taylor daar deze week nog over in Paris Match. Kunnen we het op die wijze woorden houden?