Dinsdag 16/08/2022

NieuwsAteliers in Brussel

Pascal Smet wil tekort aan ateliers in Brussel wegwerken

'Kunstenaars zijn nu vaak meer bezig met het hoofd boven water houden dan met hun kunstenaarspraktijk', zegt staatssecretaris Smet.  Beeld Photo News
'Kunstenaars zijn nu vaak meer bezig met het hoofd boven water houden dan met hun kunstenaarspraktijk', zegt staatssecretaris Smet.Beeld Photo News

Ruim de helft van de Brusselse kunstenaars vindt geen betaalbare locatie om hun werk te kunnen maken. Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels), als lid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Cultuur en Stedenbouw, wil dat tekort met ‘Plan Atelier’ en een budget van 1 miljoen euro tegen 2030 helemaal wegwerken.

Ewoud Ceulemans

In 2030 is Brussel de culturele hoofdstad van Europa. De Belgische hoofdstad is dan ook een aantrekkingspool voor internationale kunstenaars, klinkt het op het kabinet van Smet, maar vaak vinden ze geen atelier. Uit een bevraging van het kunstenaarscollectief Level Five/Permanent blijkt dat ruim de helft van de Brusselse kunstenaars geen betaalbare locatie vindt om hun werk te creëren.

Smet ziet voor dat probleem een oplossing in de taskforce Plan Atelier. Hij wil verschillende spelers en overheden in de hoofdstad laten samenwerken om het tekort aan betaalbare en kwalitatieve ateliers weg te werken. Pascal Smet: “Als we Brussel culturele hoofdstad willen noemen in 2030, moeten we nu onze verantwoordelijkheid nemen. We mogen niet enkel inzetten op presentatie, maar ook op werkruimte voor de makers in deze stad.”

Momenteel is er geen beleid rond ateliers in Brussel: hoeveel er precies zijn, en hoeveel er moeten bijkomen, is onduidelijk. “Het aantal ateliers is heel erg versnipperd, en verandert voortdurend”, klinkt het. Vaak gaat het immers om tijdelijke ateliers in leegstaande gebouwen. “Veel kunstenaars beginnen op eigen initiatief dingen te doen, zoals in het Actiris-gebouw”, zegt het kabinet van Smet.

Met Plan Atelier wil de Brusselse staatssecretaris ervoor zorgen dat er permanent een voldoende groot aanbod is. Smet: “Kunstenaars zijn nu vaak meer bezig met het hoofd boven water houden dan met hun kunstenaarspraktijk.” Op korte termijn zullen ateliers vooral ingericht worden in bestaande plekken, zoals de verschillende gemeenschapscentra. Daarvoor wordt deze legislatuur 1 miljoen euro vrijgemaakt. Dat bedrag zal onder andere gebruikt worden voor investerings- en huursubsidies.

Bij de taskforce spelen ook de Brusselse stadsbouwmeester en Urban.Brussels, de overheidsdienst voor stedenbouw, een rol. Daarnaast moeten ook de verschillende Brusselse overheden en kunstenhuizen betrokken worden, klinkt het. “We doen dit niet enkel voor kunstenaars, maar ook mét kunstenaars.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234