Woensdag 15/07/2020

Kortfilmfestival

Oscarkansen beginnen in Leuven

Wim Willaert in 'Mont Blanc'.Beeld rv

Een goede beurt op het Kortfilmfestival van Leuven opent deuren. Volgens Michaël R. Roskam, Maaike Neuville en Wim Willaert is het concours een onmiskenbare spring-plank voor aanstormend talent. Morgen gaat de 20ste editie van start.

Maaike Neuville (31): "De bal ging snel aan het rollen"

• Actrice/regisseur
• Speelde onder meer in 'Ou quoi' van Cecili Verheyden (2007)
• Won in 2013 de Prijs voor het Beste Debuut en kreeg de Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) voor 'Sonnet 81'

"De selectie van 'Sonnet 81' op het Kortfilmfestival was een springplank", vindt Maaike Neuville. Vorig jaar studeerde ze met de kortfilm af aan het Sint-Lukas in Brussel. Hij was in Leuven meteen goed voor de Debuutprijs en de Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). "Ik kende de filmwereld, maar niet door regisseursogen. Het festival was de perfecte plek om mijn werk de wereld in te sturen, de bal is toen snel aan het rollen gegaan."

Niet alleen het verzilveren van de geldprijs die verbonden is aan de Wildcard was het gedroomde duwtje in de rug. "Ik ben nogal een twijfelaar", zegt Neuville. "Dat Sonnet 81 goed onthaald is geweest, gaf me het vertrouwen dat die masteropleiding film een goede beslissing was. Alsof de buitenwereld zei: 'Doe zo voort'."

Maaike Neuville.Beeld Bas Bogaerts

Ook als actrice kwam Neuville al vaker op het festival, ze speelt ook graag mee in kortfilms. "Het zijn rollen die ik vaak dankbaar heb aangenomen. Het is een toffe speeltuin waar je ook als acteur bijleert. In een korte tijd moet je een personage invullen en relevant maken. Dat is toch anders dan pakweg een kleine rol voor televisie. In een kortfilm maakt je met je personage de boog van het begin tot het einde, het is iets waar je integraal deel van uitmaakt.

"Het is ook interessant om op de set van een kortfilm nieuwe filmmakers te leren kennen in het begin van hun werkproces, nog voor ze aan een langspeler beginnen. Ze staan open in het vak, zijn benieuwd om dingen te onderzoeken."

En onderzoeken is wat Neuville ook zelf nog aan het doen is. "Ik schrijf aan een nieuwe kortfilm en begin stilaan ook aan een langspeler te denken. Maar laat me maar eerst verder groeien met die kortfilm. Omdat ik nu op de theaterplanken sta met Comp. Marius, zou die er over twee jaar kunnen zijn."

Beeld uit 'Sonnet 81'.Beeld rv

Michaël R. Roskam (41): "Leuven was het begin van een mooie reis"

• Regisseur
• Werd geselecteerd met de kortfilms 'Haun' (2002), 'Carlo' (2004), 'The One Thing to Do' (2005) en 'Today Is Friday' (2007).
• Voor zowel 'Carlo' als 'The One Thing to Do' kreeg hij de Prijs van het Publiek.
• Kreeg in 2011 een Oscar-nominatie voor zijn eerste langspeler 'Rundskop' en debuteerde dit jaar in de VS met 'The Drop'.

"Mijn carrière is eigenlijk begonnen op het Kortfilmfestival van Leuven", zegt regisseur Michaël R. Roskam. "Ik had een opleiding schilderkunst achter de rug en geen enkele filmervaring toen ik in 2002 met mijn debuut Haun naar het festival trok. Dat de film goed genoeg was en geselecteerd raakte, was het begin van een mooie reis."

Het idee voor Rundskop, zijn eerste langspeler, kreeg Roskam al na de overwinning met Carlo in 2005. "De eerste kiemen zijn toen uitgekomen", zegt hij. "Ik had een vaag idee van het verhaal, maar voelde dat mijn vakmanschap als regisseur nog moest groeien. Met mijn kortfilm Today Is Friday heb ik bijvoorbeeld het idee van een scène met vier aan een tafel uitgepuurd. De kortfilm gaf me de kans me te verdiepen in de complexiteit van een op het eerste zicht eenvoudige setting. Om er een spanning, ook een choreografie in te steken. Want een dialoog van vijf minuten is even moeilijk in beeld te brengen als een spannende autoachtervolging. En dat leer je enkel door te blijven oefenen."

Michael R. Roskam.Beeld AFP

Voor Roskam is het festival een vaste waarde. "Het is een ijkpunt, een eerste kennismaking met aanstormend talent. Maar ook voor jonge filmmakers is het een spannende week. Geselecteerd zijn, laten zien wat je in huis hebt, genieten van dat eerste gloriemoment. Leuven Kort opent ook deuren. Feit dat de organisatie bijdraagt aan de longlist voor de Oscarnominaties is het bewijs van hun kwaliteit. Geen toeval dat het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) zijn Wildcardcompetitie aan Leuven linkt, een geldprijs voor afstudeerprojecten van filmstudenten."

Zelf probeert Roskam nog altijd jaarlijks naar het festival af te zakken. "Dit jaar geef ik zelfs een masterclass, iets wat ik zelden doe, net omdat ik het festival meer dan een warm hart toedraag."

Beeld uit 'Carlo'.Beeld rv

Wim Willaert (47): "Kortfilmfestival is een visitekaartje"

• Acteur
• Speelde onder meer in 'Ou quoi' van Cecilia Verheyden (2007), 'IJsland' van Gilles Coulier (2009) en 'Het bijzondere leven' van Rocky De Vlaeminck van Kevin Meul (2010)
• Is deze editie van het Kortfilmfestval te zien in 'Wien for Life' van Alidor Dolfing

"Kortfilm is een mooi genre", vindt acteur Wim Willaert, die de afgelopen jaren meermaals speelde in een genomineerde film op het festival. "De korte duur verplicht makers op een andere manier naar film te kijken, ze moeten hun verhaal op een andere manier vertellen. Kortfilmfestival Leuven is voor filmmakers een visitekaartje. Een selectie voor de competitie is het bewijs dat je kunt filmen."

Nochtans was hij zelf niet erg tevreden over zijn eigen, eerste ervaring op de filmset. "Ik speelde in de kortfilm De smeerlappen van Frank Van Passel. Ik was net afgestuurd aan Studio Herman Teirlinck en had geen camera-ervaring. Tijdens die opnames was ik ontevreden van mezelf. Niet dat het resultaat er niet mocht zijn, maar het leek wel of ik in mijn opleiding had afgeleerd om te filmen. Sindsdien zei ik tegen elke filmmaker die ik tegenkwam dat ik beschikbaar was om kortfilms te doen. Ik wilde ervaring opdoen op de set.

"Volgens mij hebben we in Vlaanderen een tekort aan goede filmacteurs. Op de toneelschool verwacht men dat een acteur elke rol kan spelen, waardoor het personage dreigt te vervlakken. Volgens mij moet een rol in je hart zitten. Een goede filmacteur ís zijn personage."

Wim Willaert in 'Duralex'.Beeld rv

Op een onbewaakt moment schuimt Willaert wel eens het internet af, op zoek naar wonderlijke kortfilms. "Vaak kunnen jonge gasten niet anders dan hun werk daar publiceren. Anders komen de films terecht in een onbestaand archief, kan niemand ze nog zien en gaan ze hopeloos verloren. Dat is het mooie aan het Kortfilmfestival: de organisatie ontfermt zich ook over het genre in onze regio. Ze groeperen films op dvd, zodat ze niet zomaar online gezwierd moeten worden."

Voor Willaert verdient het genre zelfs nog meer aandacht. "Het is jammer dat je in de bioscoop tegenwoordig alleen maar reclame te zien krijgt voor de start van een speelfilm. Ik pleit ervoor om terug kortfilms voor de gewone vertoning te programmeren."

Wim Willaert in 'Het bijzondere leven van Rocky'.Beeld rv

Wat is het Kortfilmfestival?

Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven werd in 1995 opgericht als 'Leuven Kort'. Tegenwoordig worden jaarlijks zo'n 300 kortfilms uit 25 landen vertoond. In de Vlaamse en Europese competitie reiken een jury en het publiek prijzen uit. Sinds 2012 is het 'Oscar Qualifying'.

Het festival is een organisatie van Fonk vzw, ook actief als uitbater van de Leuvense Cinema ZED, organisator van het documentairefestival Docville en sinds 2013 distributeur met Dalton Distribution. Recent verschenen de dvd's Selected Shorts #17 en Haas & Hert en andere verhaaltjes, en het boek 20 jaar Kortfilmfestival.

Het 20ste Kortfilmfestival Leuven loopt van 28 november tot 6 december. Een boek met dvd-box met 50 memorable Vlaamse kortfilms is verschenen bij Dalton Distribution.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234