Cultuur
Organisator van Boekenbeurs op rand van faillissement
Boek.be, organisator van de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen, zit zwaar in de problemen. De bedreigde brancheorganisatie van het Vlaamse boekenvak overlegt momenteel met schuldeisers over een herstructureringsplan. Reden is het wegvallen van de Boekenbeurs, dit najaar.
Zowat alle dertien medewerkers staan sinds mei op technische werkloosheid, verwacht wordt dat voor vrijwel iedereen ontslag volgt. De ondernemingsrechtbank kende Boek.be vrijdag bescherming tegen de schuldeisers toe.
Midden mei werd besloten de Antwerpse Boekenbeurs niet te laten plaatsvinden. “De impact van corona op een boekenfeest met 120.000 bezoekers is te groot”, luidde het toen. Uitgevers en standhouders vreesden toen al dat de return van hun fikse inschrijvingsgeld minimaal zou zijn en bezoekers massaal zouden wegblijven, terwijl ook weinig (internationale) auteurs werden verwacht.
Boek.be draait bijna volledig op de inkomsten uit de Boekenbeurs, waaronder standgeld van uitgevers en inkomsten via de 120.000 bezoekers. Het jaarlijks budget bedraagt 2,2 miljoen euro.
“Er wordt nu gezocht naar een oplossing voor de afbetaling van de schulden uit het verleden, door een schuldherschikking en door de opbrengst uit de verkoop van het Huis van het Boek”, zegt Vé Bobelyn, Boekenbeurs-verantwoordelijke en voorzitter van Groep Algemene Uitgevers (GAU). Sinds enige maanden staat dat pand van Boek.be (in de Te Boelaerlei in Borgerhout) te koop voor een vraagprijs van 1.099.000 euro. Gehoopt wordt via de opbrengst werknemers te kunnen uitbetalen én een aantal schulden te vereffenen.
Boek.be kondigt toch nog een digitale boekenmarathon aan tussen 1 en 11 november, als alternatief voor de jaarlijkse Boekenbeurs, in samenwerking met VRT. Boek.be ambieert een doorstart als ‘kenniscentrum’: “We willen onze knowhow rond de boekenmarkt veiligstellen.”