Vrijdag 24/03/2023

NieuwsLiteratuur

Opmerkelijk meer Vlaamse auteurs genomineerd voor Boon-prijzen

Tom Lanoye is een van de genomineerden. Beeld © Stefaan Temmerman
Tom Lanoye is een van de genomineerden.Beeld © Stefaan Temmerman

De longlists van de Boon-prijzen, de nieuwe grote Vlaamse literatuurprijs voor fictie en non-fictie & kinder- en jeugdliteratuur, zijn bekend. Opmerkelijk: de jury anticipeerde zichtbaar op het gebrek aan Vlamingen bij de eerste editie. Onder meer Tom Lanoye en Lieve Joris maken nu kans op de prijs ter waarde van 50.000 euro.

Dirk Leyman

Er was nogal wat gemor bij de uitreiking van de eerste Boon-prijs omdat er op de non-fictie- en fictieshortlist geen enkele Vlaamse auteur prijkte. De onderscheiding ging in maart uiteindelijk naar Marieke Lucas Rijneveld met Mijn lieve gunsteling. Bij de jeugd had de enige Vlaamse genomineerde Pieter Gaudesaboos (met Een zee van liefde) wél prijs.

Hield de nieuwe fictie- en non-fictiejury onder voorzitterschap van Joke van Leeuwen rekening met het gemopper dat ook onder auteurs rondzoemde? Daar lijkt het wel op. Op de vijftienkoppige longlist van de fictie en non-fictie staan bijna de helft Vlaamse auteurs. Het zijn er zeven, met daarbij grote namen als Tom Lanoye (zijn bejubelde WO II-roman over kunst en collaboratie, De draaischijf) en Lieve Joris (Hildeke, een memoir over haar zusje met down).

Verder stuiten we op Jeroen Theunissen (met Ik = cartograaf, zijn voettocht dwars door Europa), Heleen Debruyne (De huisvriend), Geert Buelens (Wat we toen al wisten, over de geschiedenis van de milieucrisis en de club van Rome), Lara Taveirne (Pluto) én ook Tülin Erkan, die met haar debuutroman Honingeter ook in de running is voor de Bronzen Uil.

Bij de Nederlandse genomineerden vallen de namen op van Adriaan van Dis met Vijf vrolijke verhalen en opnieuw Auke Hulst met De Mitsukoshi Troostbaby Company (ook al genomineerd voor de Libris en de Boekenbonliteratuurprijs). Ook Tekenen van het universum van Emy Koopman en de essaybundel Zelf doen van Nina Weijers zijn erbij. Van Leeuwen meldt dat de longlist zowel “jonge debutanten als gevestigde waarden bevat”, met een “mengeling van fictie, persoonlijke verhalen en essayistische non-fictie. En: “Opvallend is de aandacht voor prangende maatschappelijke kwesties.”

De jury kreeg liefst 537 inzendingen op zijn bord. Genoemd naar Louis Paul Boon wil de Boon-prijs “een referentieprijs” worden “voor het beste Nederlandstalige boek voor een breed en divers publiek”.

Querido

Bij de kinder- en jeugdlonglist is het dan weer ongezien dat uitgeverij Querido alle lakens naar zich toe trekt. Liefst twaalf van de vijftien genomineerden zijn verbonden aan het jeugdboekenfonds van Querido. Wat ongetwijfeld tot gesakker bij andere uitgeverijen zal leiden.

Opvallende Vlaamse tenoren uit de jeugdliteratuur zijn present: Els Beerten (De rest van ons leven), Klaas Verplancke (De gouden baard), Bart Moeyaert & Sebastiaan van Doninck (met Morris) en Jean-Claude Van Rijckeghem (met de historische jeugdroman Onheilsdochter). Ook opmerkelijk: Joke van Leeuwen, de voorzitter van de volwassenjury, komen we hier als genomineerde tegen met Ik ben HIER!

Juryvoorzitter Sven Speybrouck: “Ieder jurylid had een paar persoonlijke favorieten die het net niet gehaald hebben. Dan weet je dat het écht een goed jaar was met een rijke oogst.”

De shortlists van de Boon-prijzen volgen midden januari, de winnaars worden gehuldigd op 23 maart in VIERNULVIER in Gent. Die krijgen 50.000 euro mee naar huis. In Gent vinden in de aanloop allerlei literaire activiteiten plaats rond de genomineerden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234