Donderdag 09/02/2023

Expo top 10

Opgeknoopte alligators of prachtig design? Tien expo's die u niet mag missen

Floris Claes op Motel Moteur Beeld Tim Dirven
Floris Claes op Motel MoteurBeeld Tim Dirven

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

Lotte Beckers

1. Motel Moteur

De vooruitstrevende villa van architectenbureau Konstrukto in Roeselare is klaar voor de sloop. Maar voor het zover is, palmen kunstenaars het pand in. Met lichtinstallaties en alligators wordt de vergane glorie heel even in ere hersteld. Dit weekend kan u er nog even in verdwalen.

Lees hier ons verslag over Motel Moteur.

Op 2/0 en 3/9 in Roeselare. motelmoteur.com

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

2. Kunst & Zwalm

Kunst kan de gemoederen danig verhitten: voor het kunstenparcours Kunst & Zwalm plaatste Leo Copers een nepbouwaanvraag voor een moskee op een stuk grond in een welgestelde buurt Brakel. Paniek! Een wake up call, zegt de kunstenaar zelf. Voor dit en een 24 andere spannende kunstwerken raden we u aan om snel naar de Zwalmstreek te rijden voor dit tweejaarlijks feest.

Lees hier ons verslag over Kristof Van Heeschvelde die lacht met de mensheid op Kunst & Zwalm.

Lees hier over de paniek na de 'bouwaanvraag voor een moskee' door kunstenaar Leo Copers.

Op 2, 3, 9 en 10/9 in en rond Zwalm. kunst-en-zwalm.be

Kristof Van Heeschvelde op Kunst & Zwalm Beeld RV
Kristof Van Heeschvelde op Kunst & ZwalmBeeld RV

3. Ado Chale. Alchemist. Artisan. Designer.

Moeten Ado Chale omschrijven als een kunstenaar, een ontwerper of een ambachtsman? Feit is dat de Brusselaar wereldfaam geniet met zijn meubels en bijzondere tafels, waarvoor hij organische en plantaardige materialen gebruikt, zoals parelmoer, peperkorrels en zwarte onyx. In eigen land wordt hij geadoreerd door designkenners, maar nu kan iedereen eindelijk in BOZAR verdwalen in de wonderlijke wereld van Chale.

Tot 24/9 in BOZAR, Brussel. bozar.be

Uit de expo Ado Chale, Alchemist. Artisan. Designer in Bozar Beeld Ado Chale
Uit de expo Ado Chale, Alchemist. Artisan. Designer in BozarBeeld Ado Chale

4. Soul of a Nation. Art in the Age of Black Power.

In de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten werd, in de jaren 60 en 70, net zo driftig geschilderd en gebeeldhouwd als bij andere bevolkingsgroepen. Net zo driftig, maar wel minder gezien, minder erkend en minder gerespecteerd. Tate Modern wil met Soul of A Nation de consequente onderwaardering van 'zwarte kunst' rechtzetten. Het is zeker een begin.

Lees hier ons verslag over Soul of a Nation.

Tot 22/10 in Tate Modern, Londen. tate.org.uk

Benny Andrews: Did the Bear Sit Under the Tree (1969) Beeld rv © Estate of Benny Andrews/DACS, London/VAGA, NY 2017
Benny Andrews: Did the Bear Sit Under the Tree (1969)Beeld rv © Estate of Benny Andrews/DACS, London/VAGA, NY 2017

5. Lionel Wendt/Ceylon

De foto's van Lionel Wendt tonen een onwerkelijke schoonheid. Ze zijn tijdloos, intiem, sensueel, maar nooit erotisch. Mythisch, alsof ze altijd ergens in je onderbewustzijn bewaard hebben gelegen. Zwoele dromen uit de tropen, te zien in Amsterdam.

Lees hier ons verslag over Lionel Wendt/Ceylon.

Tot 3/9 in Huis Marseille, Amsterdam. huismarseille.nl

null Beeld Lionel Wendt
Beeld Lionel Wendt

6. Brussel is een Plaizier

Een eigenzinnig uitgeverskoppel met veel liefde voor Brussel: dat is het verhaal van deze tentoonstelling. Wijnand en Mieke Plaizier bouwden vanaf 1977 een stevige beeldenbank op met postkaarten, prenten, kalenders en boeken die de architecturale schoonheid en transformaties van Brussel in beeld brengen. Over de hoofdstad, maar ook over herinneringen en hoe die gekoesterd worden.

Tot 10/9 in BOZAR, Brussel. bozar.be

Ravensteingalerij (1958) Beeld Les Frères Haine
Ravensteingalerij (1958)Beeld Les Frères Haine

7. The Beauty of the Beast

Van het klassieke 'stilleven met kip' tot een taart van dode kuikentjes: de veelzijdige expo The Beauty of the Beast viert de schoonheid en symboliek van het dier doorheen de eeuwen. Maar het is niet een en al idylle, want wat doen we die beesten toch aan?

Lees hier ons verslag over The Beauty of the Beast.

Tot 15/10 in Kasteel d'Ursel, Hingene. kasteeldursel.be

TribuT / Telephone Sheep van Jean-Luc Cornec Beeld rv Joris Ceuppens
TribuT / Telephone Sheep van Jean-Luc CornecBeeld rv Joris Ceuppens

8. I am You

Gordon Parks verrichtte wonderen voor de emancipatie van de zwarte bevolking in de VS. Of zoals Time ooit schreef: "Even zwierig bewoog Parks zich op Parijse modeshows en tussen beroemdheden als tussen arme gezinnen in Harlem of Black Panther-leden in Oakland". In FOAM kan u nu een greep uit het omvangrijke oeuvre van dit energieke multitalent bewonderen.

Lees hier ons verslag over I Am You.

Tot 17/9 in FOAM, Amsterdam. foam.org

Department Store, Mobile, Alabama, 1956 Beeld rv (c) photograph by Gordon Parks. Courtesy of and copyright The Gordon Parks Foundation
Department Store, Mobile, Alabama, 1956Beeld rv (c) photograph by Gordon Parks. Courtesy of and copyright The Gordon Parks Foundation

9. Documenta 14

Deze vijfjaarlijkse hoogmis van actuele beeldende kunst vindt dit jaar uitzonderlijk niet enkel plaats in Kassel, maar ook in Athene, het symbolische hart van de wereldwijde crisis. Onzekerheid en polarisatie worden vertaald in pakweg een fotoreeks vanuit Athene, of een video van Bill Viola waarin wachtende mensen een machteloze massa verworden. Kunst met de vinger aan de pols, honderd dagen lang.

Lees hier ons verslag over Documenta 14 en de Belgische kunstenaars die er te zien zijn.

Lees hier ons interview met Dieter Roelstraete, een ex-punker die het schopte tot co-curator van Documenta 14.

Tot 17/9 in Kassel. documenta14.de

The Parthenon of Books door de Argentijnse kunstenares Marta Minujin  Beeld EPA
The Parthenon of Books door de Argentijnse kunstenares Marta MinujinBeeld EPA

10. Richard Tuttle, Light And Colour

Richard Tuttle is een Amerikaanse kunstenaar die hier ooit door Jan Hoet zelf geïntroduceerd werd. Voor Mu.ZEE maakte hij 24 nieuwe werken waarbij hij kijkt naar James Ensor. Want Ensor, zo vindt Tuttle, kon verf en kleur uit elkaar trekken. Hij maakt van kleur iets reëel en daar heeft deze Amerikaan allerlei vragen over. Want wat is 'kleur' en wat als kleur echt bestaat? En waarom gebruiken we voor kleur en geluid dezelfde klanken, zoals diepte en helderheid?

Tot 5/11 in Mu.ZEE, Oostende. muzee.be

Richard Tuttle Beeld Richard Tuttle
Richard TuttleBeeld Richard Tuttle

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234