Vrijdag 09/06/2023

VoorbeschouwingCultureel voorjaar

Opera Ballet Vlaanderen presenteert voorjaar met 24 producties

Een van de laatste voorstellingen in Antwerpen voor de lockdown in het voorjaar 2020 was 'RASA' van Daniel Proietto, gebaseerd op de klassieker 'La Bayadère'. Beeld Joris Casaer
Een van de laatste voorstellingen in Antwerpen voor de lockdown in het voorjaar 2020 was 'RASA' van Daniel Proietto, gebaseerd op de klassieker 'La Bayadère'.Beeld Joris Casaer

Een jaar lang leken opera en ballet iets op het computerscherm te zijn. Algemeen directeur Jan Raes en artistiek directeur Jan Vandenhouwe willen daar met Opera Ballet Vlaanderen (OBV) verandering in brengen. Van zodra het mag, uiteraard.

Stephan Moens

Dat het voorbije jaar moeilijk was voor de opera- en balletwereld is een understatement. Elke planning – en normaal wordt opera drie, vier jaar op voorhand gepland – moest meerdere keren aangepast worden, telkens moest een nieuwe financiële prognose gemaakt worden. Vele medewerkers gingen er door maandenlange inactiviteit en eenzaamheid mentaal onderdoor.

OBV had van bij het begin voor veiligheid als eerste prioriteit gekozen, niet alleen voor het publiek maar ook voor hun gedeeltelijk zeer kwetsbare medewerkers; voor een musicus of zanger kan een besmetting gemakkelijk het einde van de carrière betekenen. Volgens Jan Raes wordt 2021 althans financieel nog moeilijker. Er zullen weinig inkomsten en veel uitgaven zijn voor toekomstige producties.

Toch zat OBV in 2020 niet stil. Vierhonderdduizend toeschouwers keken naar de korte onlineproducties Verbeelding leeft. Ook de streaming van het dansproject Choreolab en de podcast De stemmen kenden succes (die reeks wordt voortgezet). Maar Jan Vandenhouwe weet dat opera en ballet geen virtueel gegeven zijn. Ze hebben publiek nodig. Daarom komt hij nu met een voorjaarsplanning, onder alle voorbehoud weliswaar.

Geen Tristan, wel Ariadne en Così

Enkele maanden zullen er ongetwijfeld nog uitsluitend onlinevoorstellingen te zien zijn. De geplande productie van Tristan und Isolde is uitgesteld naar 2023. Met de toch al aanwezige cast zullen wel een liveconcert onder de titel Eindelijk 2021!, met onder meer stukken uit Beethovens bevrijdingsopera Fidelio (op 23 januari), en een concertante opvoering van Ariadne auf Naxos van Richard Strauss (op 14 februari) gestreamd worden.

De eerste liveopvoering wordt – als het al kan in maart – Usher van Annelies Van Parys. Daarna volgen Dido and Aeneas van Henry Purcell in een radicaal nieuwe lezing met veel film en toegevoegde nieuwe muziek van Kalle Kalima en Werther van Jules Massenet in concertversie. In juni, tot slot, is er de bejubelde regie die Anne Teresa De Keersmaeker in Parijs maakte van Così fan tutte van Mozart. Dat alles live als het mag voor tenminste tweehonderd aanwezigen in het publiek, anders wordt er gestreamd.

Volgens Jan Raes wordt 2021 althans financieel nog moeilijker. Beeld Tim Coppens
Volgens Jan Raes wordt 2021 althans financieel nog moeilijker.Beeld Tim Coppens

Qua dans is de situatie anders. De balletcompagnie vormt één bubbel waarvan de leden geen contact met buitenstaanders mogen hebben. Er kan dus ‘normaal’ gerepeteerd worden. Er staan dan ook enkele serieuze producties op stapel: Memento Mori van Sidi Larbi Cherkaoui wordt gestreamd, zijn kolonisatiedrama Mea Culpa en Palmos van Andonis Foniadakis kunnen hopelijk live. De Troostparade van Lukas Dhont en Dounia Mahammed wordt voor optochten in Gent, Antwerpen en andere steden van stal gehaald zodra het mag. Ondertussen is er de kortfilm Our Nature op basis van de choreografie die Sidi Larbi ervoor maakte.

Festival met hedendaags muziektheater

Een nieuw festival onder de titel All Arias wordt de tweejaarlijkse opvolger van Opera21. Opera Ballet Vlaanderen, deSingel, Concertgebouw Brugge, Muziektheater Transparant, Muziekcentrum De Bijloke Gent en LOD muziektheater brengen tussen 16 april en 2 mei hedendaags muziektheater. Blikvanger is de wereldcreatie Woman at Point Zero. Gebaseerd op het gelijknamige boek van de Egyptische schrijver Nawal El Saadawi vertellen componiste Bushra El-Turk, regisseur Laila Soliman, schrijver Stacy Hardy en filmmaker Aida Elkashef het verhaal van een vrouw in een dodencel in Caïro.

Voor de streaming wordt een toegangsprijs van 10 euro gevraagd; tickets kunnen gereserveerd worden via www.operaballet.be. Voor de livevoorstellingen zullen losse tickets worden aangeboden vanaf het moment dat zeker is dat ze kunnen doorgaan. Abonnementen zijn er voorlopig niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234