Woensdag 29/01/2020

Tourdagboek

Op Balkantournee met Intergalactic Lovers: "In de kindersurprise zit vast ook vlees"

Intergalactic Lovers op de laatste etappe van hun tournee door de Balkan. Hun tour eindigde gisteren. Beeld Intergalactic Lovers

Intergalactic Lovers, het beste wat Aalst naast het carnaval te bieden heeft zeg maar, is op tournee doorheen de Balkan. Voor De Morgen houdt het viertal een tourdagboek bij. U leest hieronder het verslag van de laatste twee dagen van de tour.

Dag 5: Porec-Novi Sad

Als je langs de kustlijn van Kroatië rijdt, heb je geen heimwee naar de ring van Brussel. We zouden het gerust kunnen verdragen om hier langer rond te hangen. Helaas, de plicht roept. Meer bepaald in Novi Sad, Servië. Het wordt een rit van 9 tot 10 uur.

We zijn stilaan gewend geraakt aan de calorierijke schranspartijen die Nebosja ons voorschotelt, maar zondagochtend is het moeilijk om voedsel te vinden. We stillen onze honger aan een benzinestation. In de kindersurprise steken ze hier vast ook wel vlees.

We passeren bergen, bossen, olievelden, koeien, herten. Alles behalve bewoning eigenlijk. In Brod, vlakbij de Bosnische grens, bestellen we wat salade en vis. Na twee uur worden we bediend.

Op weg naar het tourbusje zien we een huis met kogelgaten. Nebosja is zenuwachtig voor de grenscontrole. Tot drie keer toe springt hij uit de beermobiel met nieuwe richtlijnen. En opnieuw loopt alles vlot.

In een stuk gerecycleerd MIR-ruimtestation heeft iemand zijn bureau geïnstalleerd. Servië is een andere wereld. Vintage communistisch grauw. De mensen overleven er op lonen van 200 tot 300 euro. Je kan maar beter basketter of voetballer worden, of een café beginnen. Zoals de eigenaar van Pub Lazino Tele. Terwijl we uitladen wordt een prostituée afgeleverd door een taxi. Dat wordt knokken op de markt van het lichte entertainment.

Het opgedaagde publiek is als de Slavische ziel. Extreme emoties. Van gestoord enthousiast tot pijnlijk apathisch. De nacht brengen we door in het patserige villacomplex van de clubeigenaar. De keet is ingericht voor trouw- en VIP-feesten. Wij denken spontaan aan gangsterfilms of een boekvoorstelling van Lesley-Ann Poppe. Gelukkig kunnen we deze schrikbeelden snel uit ons hoofd bannen. Het is kwart voor 3 's nachts en we vallen als een blok in slaap.

Beeld Intergalactic Lovers
Beeld Intergalactic Lovers

Dag 6: Novi Sad-Belgrado

's Morgens bezoeken we vlug de citadel van Novi Sad. Een 17de-eeuws bolwerk tegen het Ottomaanse rijk. Ruïnes van brugpeilers steken prominent uit de Donau. Voor we het beseffen is de onfatsoenlijke vraag al gesteld. Geen NAVO-cadeau echter. Gewoon een restant van Wereldoorlog II. Maar de droevige blik van Nebosja is hartverscheurend. Welterusten meneer de president.

In Belgrado wachten 3 miljoen Serviërs op onze blijde intrede. We rijden langs een retrofuturistische betonkazerne met daarbovenop het paleis van Jabba the Hutt. De toeter moet hier het voornaamste onderwerp van controle zijn bij de jaarlijkse autokeuring. Na een wilde rit arriveren we aan de knusse Attic studio voor een opname. Twee nummers later nemen we afscheid van Freaky de dwergpoedel en de rest van de crew.

Het middagmaal vindt plaats in een authentiek restaurant met lokale specialiteiten. We laten het ons smaken en gaan als wandelende haggis de deur uit. Er volgt nog een passage bij Radio Laguna voor we kunnen inchecken in hotel Union. Kapotte rode neonlampen ademen vergane glorie uit. In de lobby liggen geprinte flyers met een boodschap van het management. Het hotel aanvaardt Syriërs.

Beeld Intergalactic Lovers

Een uur later staan we voor de Target club. Plots klinken er geweerschoten. We hebben al veel meegemaakt, maar dit slaat alles. We treden vanavond op in een schietclub. Aan de muren hangen geweren, foto's van geweren en stompzinnige leuzen over geweren. Tussen een rij wedstrijdbekers en een raketlanceerder probeert een etalagepop in camouflagekledij omhoog te kruipen. Sprakeloze blikken, en dan: hard lachen.

When in Rome... We kopen wat kogels en schieten snel een rondje. Het foute fotoarchief is weer enkele exemplaren rijker. Er worden wat panelen verschoven en in een handomdraai staat onze backline opgesteld voor de doelwitten vol kogelgaten.

Optreden in Servië gaat gepaard met technische beperkingen. Wanneer onze geluidsman vraagt hoeveel kanalen er werken, krijgt hij een laconiek antwoord: "We don't know... it's a big mystery". We moeten de spirit van de Serviërs bewonderen. Ze trekken hun plan met beperkte middelen.

Nebosja schat dat er in Belgrado een publiek is van 5.000 man dat open staat voor alternatieve muziek. Saint-Germain speelt helaas ook vandaag en dat beperkt meteen de visvijver. Na het concert verbroederen we met een jonge gast die ons ook al in Novi Sad had zien optreden. Hij heeft geld geleend om de trein te kunnen nemen naar Belgrado. Respect.

Bekijk hier de volledige fotoreeks van Intergalactic Lovers on tour. Het verslag van de eerste dagen van de tournee vindt u hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234