Donderdag 23/01/2020

tv-nieuws

Ook Ketnet krijgt een journaal: "De nieuwsbehoefte van kinderen is heel groot"

Mariam El Mandoudi en Jelle Mels worden de nieuwsankers van 'Karrewiet'. Beeld © Geert Van Hoeymissen

Karrewiet krijgt een stevige update. Het actuaprogramma van Ketnet krijgt met Jelle Mels en Mariam El Mandoudi echte nieuwsankers en enkele minuten extra speelduur. “De nieuwsbehoefte van kinderen is heel groot.”

Al zestien jaar brengt Karrewiet nieuws op kinderformaat, maar vanaf september wordt het een heus journaal met nieuwsankers. De komst van Jelle Mels en Mariam El Mandoudi, die afwisselend het Ketnet-programma zullen presenteren, markeert een opvallende update van Karrewiet, dat al jaren succes kent, ook op scholen. Het afgelopen seizoen steeg het marktaandeel van Karrewiet met liefst 11 procentpunten: van 22 naar 33.

Toch was het een logische stap om Karrewiet van een stevige update te voorzien, vindt Katrien Van Der Slycken, themachef jong van VRT NWS. Karrewiet volgt al sinds de start in januari 2002 grotendeels hetzelfde format. Bij een update moest de focus weer volledig op nieuws moest komen te liggen.

Grenzen van het format

“Tot afgelopen september hinkte Karrewiet een beetje op twee benen”, stelt Van Der Slycken. “Naast nieuws waren er ook meer vrijblijvende items, maar we willen van Karrewiet heel bewust geen Iedereen beroemd voor kinderen maken. Dus hebben we in september besloten om weer heel erg de nieuwsrichting uit te gaan door meer in te zetten op dagnieuws en duiding. Dat slaat aan, zo zien we in de cijfers van het afgelopen seizoen. Daardoor weten we: de nieuwsbehoefte bij kinderen is heel groot. We zitten in heel positieve flow, en het was tijd voor een volgende stap.” De stap naar een volwaardig journaal.

Tot vorig jaar duurde een Karrewiet-aflevering standaard 8 minuten: het afgelopen seizoen werden dat er al 9,5. Vanaf september zal het programma een klein kwartiertje krijgen, 12,5 minuten om precies te zijn. Van Der Slycken: “Nu al belden we vaak naar de eindregie: 'kunnen we geen minuutje extra krijgen?'” Nu Karrewiet wat meer tijd krijgt, kunnen er meer items in een aflevering of kunnen sommige onderwerpen worden uitgewerkt. “Als we het gevoel hebben dat een item 2,5 minuten nodig heeft om duidelijk gebracht te worden, zal dat gebeuren.”

Gids

De redacteurs van Karrewiet botsten te vaak op de grenzen van het format: de bekende kindreporters blijven behouden, maar de twee nieuwslezers moeten ook voor een nieuwe adem zorgen. “De berechting van Salah Abdeslam in Brussel leidde tot een item van twee minuten met enkel een voice-over: dat is een zware blok op de maag van kinderen. Kinderen hebben een gids nodig, iemand die hen door het nieuws kan begeleiden. We zien bij de buitenlandse equivalenten ook dat dat werkt.”

De twee ankers zullen ook aan de slag gaan als journalist en zelf items aanbrengen en maken. “Het is niet de bedoeling dat ze alleen de studio binnenkomen om te presenteren”, zegt Van Der Slycken. De voltallige redactie van Karrewiet telt twaalf werknemers, waarvan er drie zich met de app bezighouden. De redactie is ook ingekapseld in het VRT NWS-team, en zit dus niet bij Ketnet, ook al wordt het programma daar uitgezonden. Jelle Mels en Mariam El Mandoudi worden de gezichten van die redactie. Mels begon vijf jaar geleden bij de VRT als Karrewiet-stagiair, en kan zich naar eigen zeggen de eerste aflevering nog herinneren; El Mandoudi werd nog maar twee weken geleden weggeplukt bij Q-Music en werkte eerder bij MNM.

Zij zullen Karrewiet nog meer naar buiten moeten dragen. Nu al trekt het programma vaak naar scholen, die naast het kinderpanel van de VRT ook voor de nodige feedback zorgen, en de nieuwsankers zullen een belangrijke rol spelen wanneer Karrewiet naar buiten treedt. “We hadden het gevoel dat kinderen zich te weinig konden identificeren met het programma. Nu heeft Karrewiet ook twee heel herkenbare gezichten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234