Dinsdag 07/02/2023

AchtergrondThe Muppet Show

‘Ook interessant voor ouders’: iconische ‘The Muppet Show’ staat éindelijk online

The Muppets, van wie Kermit de kikker en Miss Piggy de meest iconische personages zijn.  Beeld Alamy Stock Photo
The Muppets, van wie Kermit de kikker en Miss Piggy de meest iconische personages zijn.Beeld Alamy Stock Photo

Seizoenen 4 en 5 van ‘The Muppet Show’ werden nooit op VHS of dvd uitgebracht, tot ongenoegen van de fans. Vandaag, 40 jaar na de laatste aflevering, gooit Disney+ de volledige reeks voor het eerst online. Is het origineel na al die jaren nog wel interessant?

Elmo Lê van

In 1978, twee jaar na de officiële start van The Muppet Show, was de reeks het populairste televisieprogramma ter wereld. Verspreid over 106 landen waren 235 miljoen kijkers getuigen van de fratsen van Kermit, Miss Piggy, Fozzie en hun confraters. Niet slecht voor een show die de maker oorspronkelijk niet aan de man wist te brengen.

Jim Henson, ook bekend als de bedenker van Sesamstraat, draaide in 1974 en 1975 twee pilootafleveringen van The Muppet Show, waar Amerikaanse televisiebonzen geen oren naar hadden. Henson, zelf een Amerikaan, zette vervolgens koers naar Groot-Brittannië om er een deal te sluiten met de commerciële zender ATV. Hij verzamelde vervolgens poppenspelers rond hem die al eerder met hem hadden gewerkt, onder wie Frank Oz, Jerry Nelson en Richard Hunt. Nadat ITC Entertainment de reeks verkocht aan studio’s buiten het Verenigd Koninkrijk, ging de bal aan het rollen.

The Muppet Show liep van 1976 tot 1981. Die vijf jaar volstonden voor Kermit de Kikker, de luidruchtige diva Miss Piggy en de gal spuwende Statler en Waldorf om een plek in het collectief geheugen te veroveren. Door de veelheid aan films en spin-offs werd de Muppets-microbe van generatie op generatie overgedragen. Al kan geen enkele vervolgreeks of langspeelfilm tippen aan The Muppet Show, vindt Willy-dj en comedian Iwein Segers, die in 2012 de Vlaamse stem van Fozzie Bear insprak in de film The Muppets.

'Miss Piggy was een feministe, met een krachtige persoonlijkheid en doorgedreven wil, maar ze was óók een stijlvolle diva', zegt seksuologe Rika Ponnet.  Beeld Disney
'Miss Piggy was een feministe, met een krachtige persoonlijkheid en doorgedreven wil, maar ze was óók een stijlvolle diva', zegt seksuologe Rika Ponnet.Beeld Disney

“Er is mij weinig bijgebleven van de recentste stuiptrekkingen”, vertelt Segers. “Toen ik in 2015 de reüniereeks The Muppets zag, dacht ik bij mezelf: dit is helemaal niet zo gek en grappig als vroeger. In dit stadium draait het puur om geldklopperij. The Muppet Show was levendig en warm. Als je die charme wegneemt en een afgelikte versie maakt omdat het origineel ooit heeft gescoord… Dat doorziet zelfs het kleinste kind.”

De bewuste Muppets-reünie in 2015 hield het uiteindelijk slechts één seizoen vol, door de kritiek op de weinig kindvriendelijke thema’s, zoals abortus en bedrog. Ook de tegenvallende kijkcijfers speelden een rol. Het ontbrak de reeks aan universaliteit. Laat alomvattendheid net de kracht van The Muppet Show zijn. “Het was een familiegebeuren”, herinnert Iwein Segers zich. “Mijn vader was verzot op Statler en Waldorf, de twee opa’s die iedereen op de korrel namen. Dankzij The Muppet Show kon ik proeven van de grotemensenwereld. Het fascineerde mij hoe die poppen met alles wegraakten.”

Venster op de wereld

The Muppet Show was voor velen het venster op de wereld. De aflevering waarin drummer Buddy Rich op bezoek ging bij Animal heeft zo veel indruk gemaakt op Triggerfinger-lid Mario Goossens dat hij drummer wilde worden. Fozzie plaveide dan weer de weg voor Iwein Segers’ comedycarrière. “Hij vertelt grappen die niemand grappig vindt. Dat hebben we gemeen. Ik kleedde mij zelfs zoals hem. Van hoe ik vandaag in het leven sta, herken ik nog steeds veel van mezelf in Fozzie.”

Ook op seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet heeft de reeks van Jim Henson een grote indruk gemaakt. “Alle personages vertegenwoordigden verschillende ontwikkelingsdomeinen voor kinderen. Alles kwam aan bod, van machtsverhoudingen tot creativiteit. Die gelaagdheid maakte het ook interessant voor ouders. Elke zondag liep ik over van enthousiasme omdat The Muppet Show op tv was.”

Voor Iwein Segers is het nostalgie, Rika Ponnet noemt de poppenserie revolutionair. “Tot op vandaag blijf ik de reeks geweldig vinden. Neem nu Miss Piggy: in vergelijking met andere vrouwenfiguren in die tijd was zij heel interessant uitgewerkt. Ze was een feministe, met een krachtige persoonlijkheid en doorgedreven wil, maar ze was óók een stijlvolle diva. Zoveel jaar later is Miss Piggy nog steeds een rolmodel dat alle facetten naar buiten brengt van wat een vrouw mag en kan zijn.”

De woede van Miss Piggy

Vooral Piggy’s woede sprak Rika Ponnet aan als kind. “Een vrouw die durfde te ontploffen om haar zin door te drijven, dat zag ik in mijn omgeving niet. Er is mij van thuis aangeleerd dat je je als meisje niet kwaad hoort te maken. Miss Piggy toonde mij net dat ook vrouwen boos mógen zijn. Ik herken veel van mijn expressiviteit en energie in haar.”

The Muppet Show kan een grote rol spelen in de vorming van kinderen en jongvolwassenen, vindt ze. Daarom zal Rika Ponnet de reeks herbekijken, samen met haar tienerdochters. “Ze kennen de figuren omdat ze her en der opduiken, maar The Muppet Show hebben ze nooit eerder gezien. Al ben ik er 100 procent zeker van dat ze het geweldig gaan vinden.” Iconisch als de reeks is, zal die ook 40 jaar later overeind blijven. “Ik ben ervan overtuigd dat ik zelf tot nieuwe inzichten zal komen als er opnieuw naar kijk.”

Statler en Waldorf, twee opa's die iedereen op de korrel nemen.  Beeld Disney
Statler en Waldorf, twee opa's die iedereen op de korrel nemen.Beeld Disney

Ook Iwein Segers is blij dat een nieuwe generatie nu in aanraking zal komen met The Muppet Show. “Het is nog steeds verfrissend, vooral omdat ik georkestreerde chaos mis in het huidige medialandschap. Er zal nog eens iets te zien zijn dat niet afgelikt is, maar net knotsgek. En tegelijk gaat het ergens over. Het is vreemd maar vooral jammer dat zoiets in deze tijden niet meer gebeurt.”

The Muppet Show, nu te zien op Disney+.

Kermit en Fozzie in de reüniereeks 'The Muppets'. De originele ‘The Muppet Show’ verschijnt nu voor het eerst volledig online. Beeld Q2
Kermit en Fozzie in de reüniereeks 'The Muppets'. De originele ‘The Muppet Show’ verschijnt nu voor het eerst volledig online.Beeld Q2

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234