Dinsdag 23/04/2019

Fotografie

'Ook de natuur is onzeker'

Beeld Sybren Vanoverberghe

Tien dagen lang laat Cult. u kennismaken met jonge, net afgestudeerde fotografen. Aan het einde beslist u wie de kans krijgt om een mooie reportage te maken. Vandaag: Sybren Vanoverberghe.

Naam: Sybren Vanoverberghe

Leeftijd: 21 jaar

Opleiding: studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent (KASK Gent)

Camera: Mamiya 7

Website: sybrenvanoverberghe.com

“Mijn reeks gaat over de inwisselbaarheid van plaatsen die een geschiedenis in zich dragen.” Voor het project Prospect nam Sybren Vanoverberghe foto’s dicht bij huis, als een doodgewone wandelaar. Maar hij ging ook naar Londen, Athene en het concentratiekamp van Dachau in Duitsland. “Ooit een economisch centrum, is Athene nu een ruïne. Het is nu aan Londen. En ik wilde er met Dachau ook iets negatiefs in.” 

Vanoverberghe trekt iconen uit hun context en brengt ze samen in een vreemdsoortig overzicht: ze schetsen de constante evolutie van geschiedenis, de vicieuze cirkel waarin plaatsen meedraaien. “Niets is zeker. Plekken veranderen en worden inwisselbaar. Centra verplaatsen zich en je weet niet naar waar.” 

Er is ook aandacht voor de natuur in Prospect. Weeral vanuit die tijdelijkheid: “De natuur is een plek waar mensen heen vluchten. Maar ook de natuur is onzeker geworden.” Voor zijn masterjaar overweegt hij zijn reeks verder te zetten in het Midden-Oosten, waar hij ruïnes wil fotograferen.

Lees verder onder de foto.

Beeld Sybren Vanoverberghe

Vanoverberghe spreekt over de relativiteit en vergankelijkheid der dingen. Maar dat bedoelt hij niet als aanklacht, benadrukt hij. “Ik wil hiermee niets aan de kaak stellen. Mijn reeks is louter een registratie, ik wil tonen hoe ik de dingen zie.” 

In zijn e-mail naar de redactie citeerde hij uit The Rings of Saturn van de Duitse schrijver W.G. Sebald. “This is (...) the representation of history. (...) We, the survivors, see everything from above, see everything at once, and still we do not know how it was.

Ook Sebald maakte gewoon wandelingen en zag dingen, legt Vanoverberghe uit. “De geschiedenis en toekomst kwamen samen en vormden hersenspinsels. Dat vind ik interessant.” En op een bepaalde manier doet hij hetzelfde, als fotograaf. 

Tegelijk moest elk beeld visueel voldoende aantrekkelijk zijn en op zichzelf kunnen staan. “Daar ben ik wel mee bezig: hoe je beelden interessant moet houden in deze visueel overweldigende tijden.” Hij weet dat zijn reeks niet de makkelijkste is. “Maar een beetje vaagheid vind ik wel goed. Niet alles moet meteen duidelijk zijn.”

Vanaf 17 juli kunt u stemmen op uw favoriet via onze site. Daar vindt u ook meer werk van de finalisten. Als dank kunt u zelf een Nikon winnen.

portret Sybren Vanoverberghe Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.