Donderdag 28/10/2021

Muziek

"Ooit ga ik een prachtnummer dromen"

Max Colombie, frontman van Oscar and the Wolf:
Max Colombie, frontman van Oscar and the Wolf: "Ik heb geleerd om lucide te dromen. Zo kun je de controle over je droom houden."Beeld RV / Marie Wynants

Een wereldsong schrijven in je slaap: het is de natte droom van elke muzikant. Maar hoe realistisch is die? Wij gingen bij een schare muzikanten ons nacht­licht opsteken naar aanleiding van In Dreams, het programma waarmee Klara je naar dromenland voert met vier uur liveradio.

De meeste dromen zijn bedrog, zong Marco Borsato ooit. Maar omdat u ook weer niet zo zwaar moet tillen aan zijn wijsheid, gingen we polsen bij andere muzikale artiesten. Het verhaal dat Paul McCartney en Keith Richards hun bekendste songs – zijnde ‘Yesterday’ en ‘Satisfaction’ – letterlijk droomden, intrigeert namelijk meer.

Volgens Melanie de Biasio is het alvast onmogelijk om niet in melodielijnen te dromen. “Vaak word ik wakker van muziek. Mijn hoofd zit vol met melodielijnen als ik ontwaak. Ik geloof oprecht dat je niets zomaar denkt of droomt. Niets komt zomaar binnen. Als ik wakker word, heb ik minstens één idee om mee aan de slag te gaan.”

Ook Raymond van het Groenewoud geeft toe dat ‘Twee meisjes’ niet helemaal op zijn bewust conto kan geschreven worden. Het lied kwam in een droom aanwaaien, toen hij aan een strandje bij het Lago Maggiore lag.

99 procent transpiratie

Aan die theorie van onbewuste ontvangenis hecht evenwel niet iedereen zoveel belang. Toen we Victoria LeGrand van Beach House vroegen of haar dream pop soms in slaapmodus ontstond, schamperde ze: “Dat zou alleen een fraai promopraatje opleveren. De bittere waarheid is dat eerder het cliché van 1 procent inspiratie en 99 procent transpiratie geldt. Songs worden mij nooit zomaar in de schoot geworpen. In het beste geval heb ik wel eens een geweldige zin bedacht in een dronken roes. Maar als ik ’s nachts wakker word met een 'briljant' idee, moet ik de dag erna toegeven dat een enkeltje richting prullenmand de enige optie is.”

Tussen droom en daad staan dus praktische bezwaren in de weg. Ook Oscar and the Wolf, dat zich al jaren ophoudt in de schemerzone tussen droom en dansvloer, kan daarover meespreken. “Ik heb weleens een hele song gedroomd”, vertelt frontman Max Colombie. “Dat is zelfs al twee keer gebeurd. Maar uiteindelijk is daar zelfs niets van op plaat beland. Ik geloof wel dat het me ooit zal lukken. Ik heb zelfs geleerd om lucide te dromen. Op die manier kun je de controle over je droom winnen."

Stromae:
Stromae: "'Formidable' is ontstaan uit een nachtmerrie."Beeld WireImage

Ook Stromae liet zich bij het schrijven van ‘Formidable’ leiden door een droom. Of beter gezegd: een nachtmerrie. “Niet ver van het Beursplein in Brussel zag ik altijd dezelfde dakloze bedelen. Toen ik hem op een avond met mijn toenmalige vriendin passeerde, spuwde hij giftig in mijn richting: 'Tu te crois beau, hein?' Ik was er kapot van. Die zin is ’s nachts in mijn hoofd blijven malen, en de volgende ochtend wist ik hoe die song moest klinken. In mijn droom snapte ik plots wat die kerel bezielde: hij leefde in ellende, en zag de hele dag blije, rijke, feestende mensen voorbijlopen die hem geen blik waardig gunden. In die droom kon ik me in zijn positie verplaatsen.”

Magische boot

Salvatore Adamo laat zich op zijn beurt al een heel leven leiden door één droom. “Op een nacht heb ik ooit een wondermooi lied gedroomd. Het was de perfectie”, verzucht hij. “Maar ik was het alweer kwijt toen ik het wilde inzingen. Ik weet enkel nog dat het het mooiste lied was dat ik ooit had gedroomd. Sindsdien ben ik er al mijn hele leven naar op zoek.” De droomsong is voor hem een soort Utopia geworden, in nevelen gehuld en slechts bereikbaar voor zij die de magische boot kunnen roepen om het eiland te vinden.

Melanie De Biasio:
Melanie De Biasio: "Als ik wakker word, heb ik minstens één idee om mee aan de slag te gaan."Beeld DM

Sommigen lukt het effectief om die boot te vinden. Brandon Flowers van The Killers vertelde ons jaren terug dat hij droomde van Kurt Cobain, die hem toezong vanaf een drijvend vlot. “Hij klonk alleen verdacht veel als Bob Dylan. (lacht) Daardoor wist ik zeker dat ik droomde. Toen ik daarop wakker schoot, kon ik de melodie nog altijd haarscherp voor de geest halen. Ik zong het in op mijn smartphone, en de melodie werd het leidmotief van ‘Enterlude’. Ik zou have en goed opgeven om nog eens zo helder te mogen dromen.”

In Dreams (met MDCIII, WWWater & Mauro) wordt nu vrijdag live uitgezonden op Klara. Je kunt ook ter plaatse gaan kijken, vanaf 19.30 uur in cultuurcentrum Mechelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234