Maandag 17/02/2020

Toekomst van de VRT

Onrust op komst: VRT bekijkt nieuw besparingsplan

Beeld BELGA

De raad van bestuur van de VRT bespreekt vandaag een herwerkt transformatieplan. Hoeveel naakte ontslagen er komen en in welke mate het aanbod zal inkrimpen, wil nog niemand kwijt. Zeker is wel dat het plan voor nieuwe onrust zal zorgen.

Het beloven spannende dagen te worden voor het personeel van de VRT. Vandaag buigt de raad van bestuur zich over het aangepaste transformatieplan. Dat plan moet de VRT door nieuwe jaren van harde besparingen loodsen.

Wat er precies in staat, is nog niet duidelijk. "Het voorstel wordt morgen (vandaag, SV) voorgelegd aan de raad", zegt woordvoerder Hans Van Goethem. "Zolang er niks is goedgekeurd, is er geen plan en communiceren we hier niet over." Ook voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande wil voorlopig geen commentaar geven. "We hebben al enkele zaken doorgenomen en morgen zullen we het opnieuw bespreken. Maar verder wil ik daar niks meer over kwijt."

In een vorige versie van het plan stond nog dat er 286 voltijdse jobs zouden verdwijnen tegen 2020. Hiermee zou er voor het eerst sprake zijn van naakte ontslagen. Verder waren er ook allerlei besparingsingrepen. Zo was er sprake om de cultuurredacties van Radio 1 en Klara nauwer te laten samenwerken en op termijn zelfs te laten samensmelten.

Het vorige transformatieplan werd in september nog te elfder ure van tafel geveegd. Dit omdat de Vlaamse regering nog op extra besparingen aandrong, terwijl de VRT-directie net hoopte op extra ondersteuning om de structurele hervormingen uit te voeren. In tegenstelling tot wat de VRT dacht, moest er tegen 2020 geen 25 miljoen, maar meer dan 30 miljoen bespaard worden.

Bovendien wou de overheid maar 14 miljoen euro vrijmaken voor de kosten van de saneringen, terwijl de VRT hoopte op 20 miljoen. Daarnaast ging de directie er onterecht van uit dat de regering een deel van de vergrijzingskosten op zich zou nemen.

Uiteindelijk liet toenmalig CEO Leo Hellemans aan de raad van bestuur weten dat op die manier het transformatieplan niet meer uitgevoerd kon worden. De raad ging daarmee akkoord, waarna het een tijdje stil werd rond het transformatieplan. Inmiddels is Hellemans vervangen door Paul Lembrechts, ex-bankier en veearts van opleiding.

Open brief

De kans dat het nieuwe transformatieplan voor wrevel zal zorgen op de werkvloer is heel reëel. Enkele maanden geleden nog trokken bekende tv-gezichten in een open brief van leer tegen de vele besparingen nadat het vorige plan was gesneuveld.

Journalisten Martine Tanghe, Phara de Aguirre en Kathleen Cools, maar ook radiostemmen zoals Siska Schoeters en Peter Van de Veire ondertekenden de brief.

"Wij hebben al een vijfde van onze collega's zien vertrekken", klonk het. "De aangekondigde bijkomende besparingen treffen de organisatie in haar hart: de mensen die de programma's maken en zo de kerntaak van de VRT uitvoeren. We vrezen dat we niet langer in staat zullen zijn om onze programma's en websites relevant te houden en er impact mee te hebben in het medialandschap."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234