Woensdag 21/08/2019

Onbekend verhaal Gerard Reve opgedoken

Beeld UNKNOWN

Er is een onbekend verhaal van Gerard Reve opgedoken. Het verhaal vormt het eerste deel van een 'pornografise novelle' en is getiteld 'De Sadist'. Het stond in het tijdschrift Rabarber dat eind 1960 in een oplage van één exemplaar is verschenen, zo maakte uitgeverij De Arbeiderspers bekend.

Biografie
Biograaf Eric Duivenvoorden kwam het verhaal tegen tijdens zijn voorbereidingen voor een biografie over "antirookmagiër" Robert Jasper Grootveld (1932), die geldt als de grote inspirator van de provobeweging. Hij was de voorganger bij de happenings op het Spui in Amsterdam in 1964 en 1965. De provo's sloten zich vanaf juli 1965 bij Grootvelds happenings aan.

Grootveld gaf het tijdschrift Rabarber uit, waarvan slechts één exemplaar uitkwam. Reve onderhield eind jaren vijftig en begin jaren zestig een intieme vriendschap met Grootveld en schreef het verhaal voor diens tijdschrift. De schrijver publiceerde in die tijd nog onder de naam Gerard Kornelis van het Reve.

Keurig verhaal
Bijzonder aan het nu opgedoken verhaal van Reve is dat Frits van Egters, de hoofdfiguur uit diens beroemde roman 'De Avonden' er in optreedt. Of dit betekent dat het verhaal ook uit die tijd stamt, is nog onduidelijk. 'De Avonden' verscheen in 1947. Anders dan de titel suggereert, is de novelle volgens Duivenvoorden een keurig verhaal.

"Er is hoogstens sprake van een zich ontwikkelende erotische spanning tussen Frits en de vrouw bij wie hij, na een val met zijn fiets, wordt binnengelaten om van de schrik te bekomen." Het is een kort verhaal van ongeveer 1200 woorden dat wordt besloten met 'wordt vervolgd'. Het is niet bekend of er een vervolg bestaat. Het is in ieder geval niet verschenen in een volgend nummer van Rabarber, want dat is er dus nooit gekomen. De biografie over Grootveld, getiteld 'Magiër van een Nieuwe Tijd', verschijnt op 7 februari. (anp/gb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden