Dinsdag 28/03/2023

Nachtleven

Nightlife-coach moet clubleven en stad Gent dichter bij elkaar brengen

Kompass Klub in Gent. Beeld ID/ photo agency / Igor van de Poel
Kompass Klub in Gent.Beeld ID/ photo agency / Igor van de Poel

Net geen jaar geleden liet de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) de Kompass Klub nog sluiten na drugincidenten. Nu wil de stad een nightlife-coach aanstellen om het nachtleven weer zuurstof te geven met een ‘harm reduction’-beleid. ‘Op drukke evenementen wordt er zelfs een eigen ambulance voorzien.’

Robin Broos

Dat Gent vrijdagavond technoqueen Charlotte de Witte heeft gevierd op het stadhuis, is een symbolische daad die moet aantonen dat de stad wel degelijk het nachtleven wil omarmen. Vorig jaar zat er nog een haar in de boter, toen burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) Kompass Klub tijdelijk liet sluiten, vooral wegens drugsgerelateerde problemen. Maar sindsdien is er veel gebeurd. Zo wordt er zelfs een vacature uitgeschreven voor een heuse ‘nightlife-coach’.

“In tegenstelling tot de vorige burgemeester, begrijpt de huidige coalitie de noodzaak van het nachtleven”, zegt Ben Van Alboom, die het afgelopen jaar mee zetelde in het nightlife-overleg van de stad waaruit binnenkort een actieplan wordt gepuurd. “Ook economisch is dat belangrijk. Hoe trek je bijvoorbeeld de beste IT’ers naar de Gentse industrie, als hier ’s avonds niets te beleven valt?”

De nightlife-coach, waarvoor binnenkort een vacature wordt uitgeschreven, is een van de voorstellen die uit dat overleg kwamen. Van Alboom: “In Amsterdam bestaat dat bijvoorbeeld onder de naam Nachtburgemeester, een administratie die zich opstelt als gesprekspartner tussen alle deelnemers aan het nachtleven van de stad. In Gent wordt die persoon een bruggenbouwer tussen het beleid en de sector.”

Ook marketingconsultant Peter Decuypere was betrokken bij het overleg. Hij noemt de Gentse aanpak authentiek. “Het lijkt me vooral niet ingegeven om enkel het imago op te poetsen na het blauwtje dat de stad heeft opgelopen met Kompass”, stelt hij. “Misschien was de beslissing om te sluiten wat overdreven, maar als burgemeester was De Clercq natuurlijk wel verantwoordelijk.”

Die heeft de crisis aangewend om een oplossing te vinden. “Kompass Klub heeft intussen veel bijkomende maatregelen genomen om de veiligheid in de club te verhogen en werkt goed samen met de stad”, zegt De Clercq. “Het is onze overtuiging dat de Kompass Klub thuis hoort in Gent. Uiteraard blijft de politie controles uitvoeren, de club is daar trouwens vragende partij voor.”

Lees de opinie van Peter Decuypere

‘Gent, nuchter voorbeeld voor beneveld Vlaanderen’

Drugskot

En zo komen we bij de drugproblematiek. Decuypere ondervond er 25 jaar geleden al problemen mee toen hij I Love Techno organiseerde in Gent. “De procureur wilde dat we ermee ophielden omdat het een ‘drugskot’ was, maar burgemeester Frank Beke zag de meerwaarde van ons event in voor de jongeren van zijn stad”, zegt hij. “En dat voel ik opnieuw met de nieuwe burgemeester. Gent heeft een cultuur van vrijheid en verantwoordelijkheid, waar de Gentenaars zelf voor vechten om dat te behouden. Jammer genoeg is het een eiland aan het worden in een Vlaanderen van angst en controle. Kijk naar Leuven, waar ze de Silo dichtgooiden. Louis Tobback zei dat hij geen ‘drugskot’ wou in zijn stad. Ik zie Gent als een baken.”

Sinds de sluiting van Kompass is eerst gedacht vanuit het principe van ‘harm reduction’ oftewel schadebeperking, zegt Decuypere. “Druggebruik wordt nog altijd afgeraden, maar binnen de club is alles volledig aangepast aan de risico’s die met druggebruik kunnen gepaard gaan. Geloof het of niet, maar op drukke evenementen is er zelfs een eigen ambulance voorzien.”

Al wordt dat beleid van schadebeperking al langer toegepast, maakt De Clercq zich sterk. “Gent voert al langer een integraal en evenwichtig drugbeleid met aandacht voor preventie, zorg, schadebeperking en repressie”, zegt hij. “Ook in onze nieuw drugsbeleidsplan voor 2020-2025 trekken we die aanpak door. Daarin hebben we voor het eerst ook specifieke aandacht voor het nachtleven als setting. Concepten als Quality Nights en Quality Bars, die een reeks schadebeperkende maatregelen omvatten, willen we verder verankeren in ons nachtleven. De boodschap is: amuseer u, maar doe dat veilig en verantwoord.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234