Donderdag 26/01/2023

Poëzie

Nieuwe stadsdichter Seckou ziet het groots: ‘Ik wil iedere Antwerpenaar aan het schrijven krijgen’

Seckou Ouologuem begon als tiener te rappen. ‘Het was fun. En bovendien, dichten, dat kost niks, hé.’ Beeld Aurélie Geurts
Seckou Ouologuem begon als tiener te rappen. ‘Het was fun. En bovendien, dichten, dat kost niks, hé.’Beeld Aurélie Geurts

Slammen tot je erbij neervalt: dat is het motto van de nieuwe Antwerpse stadsdichter Seckou Ouologuem (35). Poëzie moet goed bekken. En mag schuren. ‘Ik vind de Nederlandse taal niet mooi. Maar het komt eropaan de message binnen te laten komen.’

Dirk Leyman

Plots is het hollen van de ene afspraak naar de andere voor stadsdichter Seckou Ouologuem. Niet dat hij nu meteen poëtische brandjes moet blussen. Wel dat de projecten en verzoeken met een stormvaart op hem af denderen. Iedereen klampt hem aan. “Het kwam uit de lucht vallen”, lacht Seckou, die er chill onder blijft. “Toegegeven, pas sinds een jaar of drie wist ik dat er zoiets bestond als een Antwerps stadsdichterschap. Er zijn hier tenslotte honderd dichters. In die zin is het een grote eer. Ik denk dat de selectiecommissie heeft gekeken naar wie op dit moment het best de link kan leggen tussen woord en maatschappij.”

Precies daarom, benadrukt Seckou, wil hij het voetspoor drukken van zijn voorganger Maud Vanhauwaert. “Maud is een keigoeie dichteres. Haar projecten, zoals de Toren van Babel, vielen op. Dat is niet zo makkelijk te evenaren. Het gaat erom mensen aan te spreken die je anders via poëzie niet bereikt. Ja, het komt er zelfs op aan een hele stad aan het schrijven te krijgen.”

Tempowissels en armgebaren

Hoe? Dat is voer voor later, verzekert Seckou, wiens mandaat start op Gedichtendag, 30 januari. Hij praat met stevige tempowissels en brede armgebaren. “We zullen beginnen met zes actuele gedichten per jaar over Antwerpen te schrijven. En ik ga daarbij zeker gebruikmaken van podcast en storytelling.”

Of een stadsdichter tegen de haren in mag schuren en een luis in de pels van de macht moet zijn? “Ik ben zo vrij als ik zelf wil. Macht is een merkwaardig ding. Het is iets dat je neemt, maar ook geeft. Wat is macht? Wie heeft macht? Wie verdient die? Wat doe je ermee? Hoe meer macht je hebt, hoe meer je bevraagd moet worden. Klopt het dat macht bij één persoon ligt? Je kunt je zelfs de vraag stellen of het juist is dat ik twee jaar lang de enige dichterlijke vertegenwoordiger ben van Antwerpen.”

“Ik ben altijd van de ene opdracht in de andere gerold”, vertelt Seckou. De zoon van een Malinese vader en een Belgische moeder studeerde een tijdlang biomedische wetenschappen, office management en boekhouden maar was ook receptionist, chocolademaker en werkte in Opel Belgium. De laatste jaren stampte hij projecten uit de grond bij Stampmedia, Urban Woorden, Artforum en Woordw(a)r, waar hij woordbattles, events en workshops organiseert. Altijd weer draait het rond slammen, orale poëzie, voordrachten en jongeren aan het dichten krijgen.

Mechelseplein

Waar begon het allemaal, die drang om met woorden te jongleren? “Uit pure verveling”, lacht Seckou, die het grootste deel van zijn leven in Berchem en Borgerhout woonde en net verhuisd is naar het hart van ’t Stad, op het Mechelseplein. “We zaten veel op het Conscienceplein. Daar passeerden ook zwaardere gasten die er niet kwamen om te rappen (lacht). Ik was amper dertien jaar maar daar hoorde ik voor het eerst over slavernij en dekolonisatie. Niet op de schoolbanken. Met een paar maten begonnen we te rappen, een competitie en een community zonder naijver. Het was fun. En bovendien, dichten, dat kost niks, hé. Eerst nog in het Engels.”

Tot Hans Van Themsche in 2006 zijn racistische moordraid door Antwerpen uitvoerde. “Toen rapte ik voor het eerst in het Nederlands. Met vijf mc’s hebben we direct gereageerd, ‘Gevallen engelen’, zo heette onze track. Het Nederlands vind ik hoekiger, minder mooi, een lastig te manoeuvreren taal. Maar wie zegt dat dingen mooi moeten zijn? Ik kon wel straffer met de inhoud spelen, het klonk authentieker. Zo evolueerde ik van rap naar spoken word en slam. Dingen moeten hard binnenkomen, de message moet blijven hangen. Ken je de groep Opgezwolle? Dat was lang mijn grote voorbeeld. Zij overtuigden me dat je ook in het Nederlands kunt rappen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234