Zondag 25/08/2019

Televisie

Nieuwe Canvas-presentator Bart Schols, pitbull die alles kan

Beeld Diego Franssens

Canvas heeft met Bart Schols (40) zijn ideale presentator gevonden voor het nieuwe actuamagazine. De geknipte figuur, vinden vriend en vijand: aimabel, kritisch en een pitbull als het moet.

"Als het over interviewen op tv gaat, zou ik heel graag ooit iets als Terzake of Reyers laat doen." Een concreet plan was het nog niet, voegde Bart Schols er anderhalf jaar geleden aan toe in deze krant, maar de ambitie was duidelijk. Schols kreeg gelijk: in september mag hij aan de bak als de presentator van het nieuwe actuamagazine op Canvas, een programma dat de vernieuwing van het tweede VRT-net gestalte moet geven.

Schols zet zo zijn steile opgang binnen de VRT verder. Eind 2001 begonnen als losse medewerker, was hij drie jaar later al sportanker voor Het journaal. Op zijn cv staat onder meer nog de presentatie van de Olympische Spelen in Peking, de sportrubriek in De zevende dag en sinds september 2012 De wereld vandaag op Radio 1. Ondertussen werd hij nog anker van het laatavondjournaal.

De journalistiek was nochtans een late roeping. Na zijn middelbaar paste Schols voor hogere studies. Even geen zin meer in de schoolbanken. Schols legde zich toe op sport - hij kan een aardig potje basketten en is een fervent fietser - en ging werken bij de belastingen. Na vier jaar ging hij toch studeren. Eerst lichamelijke opvoeding in Leuven, daarna psychologie. Wat hij echt wilde in zijn professionele leven, ontdekte Schols tijdens de Spelen in Sydney. "Daar zijn we voor het eerst aan de praat geraakt", herinnert Sporza-journalist Stefaan Lammens zich. "Ik was er aan het werk, Bart was er als toeschouwer. Maar hij was meteen geintrigeerd door wat wij daar deden."

Boeiender op andere plek

Dat hij sindsdien een heel parcours binnen de VRT aflegde, typeert hem, zegt Maarten Vangramberen, de VRT-sportjournalist die samen met Bart Schols bij de regionale zender ROB-tv startte. "Hij is een jobhopper. Hij is erg onrustig, hij denkt snel dat iets anders boeiender zal zijn." Schols weet wat hij wil, maar in zijn ambitie gaat hij niet over lijken. Vangramberen: "Daar is hij te eerlijk voor. Toen ik als sportanker begon, heeft hij me in zijn vrije tijd nog geholpen om de autocue beter te leren kennen. Maar hij heeft wel een zesde zintuig voor nieuwe opportuniteiten die zich aanbieden. Als hij dat voelt, gaat hij er voor."

"Alles wat Bart doet, doet hij met een enorme drive en goesting", zegt Bart Soenens, met wie Schols psychologie studeerde. "Of het nu basketten, motorcrossen of interviewen is. Omdat hij er volledig voor gaat, slaagt hij er altijd in uit te blinken." Hij is ook heel fanatiek, vult Vangramberen aan. "Gewoon doen staat niet in zijn woordenboek. Hij heeft nog de Crocodile Trophy gereden (een zware mountainbiketocht in Australië, red.). Daar is hij dan extreem mee bezig. Je kunt goed met hem pinten drinken, maar hij kan evengoed de knop omdraaien en als een pater leven."

Al ging het Schols niet altijd voor de wind. Toen hij dertien was stapte zijn moeder uit het leven. Sindsdien zet hij zich in om de problematiek van zelfdoding bespreekbaar te maken. Ook op professioneel vlak gingen niet alle deuren zomaar open. "Hij kan op zulke momenten hard in de put zitten, maar hij haalt er veel energie uit."

Dat de nieuwsdienst bij Schols terechtkomt in de zoektocht naar een gezicht voor de nieuwe talkshow moet niet verbazen. Als interviewer is hij altijd vriendelijk, maar ook doortastend. Vangramberen: "Hij kan bijten als het moet en hij zal desnoods tien keer dezelfde vraag stellen." Dat Schols zich tot een geducht interviewer ontpopte verbaast Bart Soenens niet. "In onze opleiding hebben we geleerd om open te communiceren. Ook over moeilijke of gevoelige onderwerpen. Hij heeft een hekel aan mensen die rond de pot blijven draaien. Op zo'n moment is hij keihard."

"Ik was positief verrast toen ik hem voor het eerst op Radio 1 hoorde", zegt Lammens. "Bij Sporza deed Bart ook interviews. Maar een voetballer een quotes ontlokken of een politicus kritisch aan de tand voelen zijn twee andere dingen." Ook Vangramberen is fan van het radiowerk van Schols. "Bij Het journaal zit hij meer in een keurslijf, terwijl hij op de radio vrijer is. Ik vermoed dat hij die vrijheid ook op Canvas zal krijgen. Ik ben er zeker van dat hij dat goed zal doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden