Zaterdag 06/06/2020

Televisie

Nieuwe afleveringen ‘FC De Kampioenen’ op komst (en dat is geen slecht idee)

Beeld VRT

De VRT heeft haar hit voor 2021 te pakken. Met acht nieuwe afleveringen van F.C. De Kampioenen lijken kijkcijferpieken nu al een zekerheid. ‘De reeks slaagt erin om steeds nieuwe kijkers naar steeds dezelfde oude brol te laten kijken.’

De decors zijn van bordkarton, de scenario’s berusten steevast op een misverstand en de personages zijn doorheen de jaren steeds meer een karikatuur van zichzelf geworden. Toch is alles wat onder de F.C. De Kampioenen-vlag op de markt wordt gebracht een garantie op succes. De films brengen elke keer een volksverhuizing richting bioscoopcomplexen op gang. De strips zijn ondertussen goed voor meer dan twaalf miljoen verkochte exemplaren. En de heruitzendingen op zaterdagavond laten ook na de twintigste herhaling cijfers optekenen waar menig tv-maker jaloers op is. 

De openingsgeneriek van 'FC De Kampioenen’.Beeld VRT

Dus krijgt het publiek nu waar het al jaren om vraagt: nieuwe afleveringen. Om de dertigste verjaardag van de reeks te vieren, maken De Kampioenen en Eén acht nieuwe afleveringen. Die komen ten vroegste in 2021 op het scherm. Succes gegarandeerd. Maar waar zit de aantrekkingskracht van het format?

Vlaamse ‘Friends’

“De herkenbaarheid”, zegt Jan Verheyen, die tegenwoordig de Kampioenen-films voor zijn rekening neemt. “Een cafévoetbalploeg met een te ambitieuze trainer, een keeper die vooral in de derde helft geïnteresseerd is en een pompeuze voorzitter. Vlaamser wordt het niet.” 

Televisiemaker Tom Baetens, die opduikt in de aftiteling van programma’s als Safety First en Taboe, ziet die herkenbaarheid ook in de personages. “Ze lijken bijna geschreven met het sitcomhandboek in de hand. Marcske is de stuntel, Dimitri is altijd boos en ga zo maar verder. Dat maakt het voor de kijker heel helder.” Baetens vergelijkt de kampioenen op dat vlak met een reeks als Friends. “Ook daar is elk personage heel duidelijk afgelijnd.” 

Beeld VRT

Marcske, Bieke, Balthasar en co. hebben de voorbije dertig jaar bovendien een duidelijke evolutie doorgemaakt. Verheyen: “Het zijn stripfiguren geworden. Heel kleurrijk, larger than life bijna.” Dat maakt hen heel erg geliefd bij kinderen. Een tweede pijler van het succes, zo blijkt. “Dat jonge publiek blijft zich vernieuwen”, legt Baeten uit. “Er komen constant kijkers bij die voor het eerst kennismaken met de reeks. Je hebt steeds nieuwe kijkers die naar steeds dezelfde oude brol kijken.” 

“Je hoeft je als ouder geen zorgen te maken wanneer je kinderen naar F.C. De Kampioenen kijken”, vult Tim Van Aelst aan. De man achter onder andere Wat als? en Studio Tarara ziet de voorspelbaarheid van de reeks als verklaring voor het succes. “Je weet perfect wat je gaat krijgen. Het is veilige televisie die je als ouder met een gerust hart samen met je kinderen kunt bekijken.” 

Dat F.C. De Kampioenen perfect televisievoer is om met het hele gezin te bekijken is volgens An Swartenbroekx en Herman Verbruggen, die het bericht over de nieuwe afleveringen de wereld instuurden, trouwens een van de hoofdredenen waarom de VRT het licht op groen zette. “We mikken expliciet op dat brede publiek”, vertellen ze. “F.C. De Kampioenen is er voor alle leeftijden.” 

Ingebouwde zekerheid

Blijft nog de vraag of het wel een goed idee is om, bijna tien jaar nadat de laatste aflevering werd opgenomen, met nieuwe afleveringen te komen. Verheyen is daar niet zeker van. “Het gevaar bestaat dat kijkers die nieuwe afleveringen zullen vergelijken met wat ze de laatste jaren in de films zagen. Maar op televisie wordt met veel kleinere budgetten gewerkt. Hopelijk knappen de kijkers daar niet op af.” 

Pico Coppens (Walter Michiels) in de allereerste aflevering, bijna dertig jaar geleden.Beeld RV VRT

Baetens op zijn beurt omschrijft de nieuwe afleveringen als een redelijk zekere gok. “Als je ziet dat afleveringen van meer dan twintig jaar oud nog altijd scoren, dan kan het toch moeilijk fout lopen?” 

De allereerste aflevering van FC De Kampioenen:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234