Zondag 25/07/2021

Achtergrond

Nieuw streamingplatform Streamz zorgt voor onrust aan de Reyerslaan

Still uit de misdaadserie 'Black-out', te zien op Streamz. Beeld streamz
Still uit de misdaadserie 'Black-out', te zien op Streamz.Beeld streamz

Vandaag moet nieuwbakken VRT-CEO Frederik Delaplace een eerste brandje aan de Reyerslaan blussen. Zijn raad van bestuur voelt zich gepasseerd bij de beslissing om mee te stappen in het streamingplatform Streamz. Die beslissing terugdraaien kan niet meer, maar de bestuurders willen wel hun stempel drukken op de manier waarop er in de toekomst met Streamz wordt samengewerkt.

Goed anderhalve maand kon Frederik Delaplace in alle rust en sereniteit knutselen aan de toekomst van de openbare omroep. Vorige week kwam daar abrupt een einde aan. De lancering van het nieuwe televisieplatform Streamz en dan vooral het feit dat de VRT in extremis besliste om er mee de schouders onder te zetten zorgt voor gemor in de hoogste regionen van de openbare omroep. Na de openlijke machtsstrijd die de omroep maandenlang verlamde is een nieuw bestuursconflict wel het laatste wat ze aan de Reyerslaan kunnen gebruiken.

Dat de openbare omroep zijn medewerking verleent aan Streamz is nochtans geen gigantische verrassing. In haar regeerakkoord vraagt de Vlaamse regering expliciet aan de VRT om mee te stappen in het project. Streamz, dat tegen betaling een mix van binnenlandse en internationale fictie aanbiedt, wil uitgroeien tot een lokaal alternatief voor Netflix en Disney. Van de extra inkomsten die dat oplevert kan de hele Vlaamse televisiesector profiteren. Dat de openbare omroep daar een rol in speelt lijkt logisch. Maar de bestuurders struikelen over de manier waarop over de rolverdeling is beslist.

Op 3 september wordt Streamz met een strak georganiseerde tv-show boven de doopvont gehouden. Met als klap op de vuurpijl de aankondiging dat ook de openbare omroep met een flink deel van zijn catalogus én een aantal nieuwe reeksen op het platform aanwezig zal zijn. Een surprise van de chef die bij een aantal van de VRT-bestuurders in het verkeerde keelgat schiet. Zij waren immers helemaal niet op de hoogte van de vergevorderde gesprekken over Streamz.

Uit mailverkeer dat de krant De Standaard in kon kijken blijkt dat een aantal leden van de raad van bestuur zich grote vragen stellen bij de gang van zaken. Onder anderen Dirk Sterckx, Bart Caron en Eric Deleu laten weten dat de beslissing om mee te stappen in Streamz er wat hen betreft een van de strategische soort is. Wat betekent dat alleen de raad het licht op groen kan zetten voor zo’n samenwerking. Maar mediaminister Dalle en VRT-woordvoerder Bob Vermeir houden er een andere lezing van de feiten op na. Volgens hen gaat het in deze om een licentieovereenkomst waarbij de VRT de uitzendrechten voor een deel van zijn programma’s verkoopt. Voor dat soort overeenkomsten, die de openbare omroep in het verleden al vaker sloot, is volgens hen geen goedkeuring van de raad nodig.

De kwestie zorgt hoe dan ook voor een forse deuk in de vertrouwensrelatie tussen de raad en de kersverse CEO. Die laatste probeert vandaag de schade te herstellen door de leden van de raad tekst en uitleg te geven bij de Streamz-deal. Al lijkt dat een pleister op een houten been. Aan de deal zelf kan nu immers niet meer getornd worden. Wat niet betekent dat de raad zich zomaar bij de gang van zaken wil neerleggen. “Het is niet omdat die deal er nu is dat de voorwaarden in steen gebeiteld staan”, klinkt het achter de schermen. Zo kan er, volgens de raad, wel nog gediscussieerd worden over welke programma’s in de toekomst onder welke voorwaarden op Streamz kunnen opduiken. Officieel klinkt dat zo, bij monde van Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur: “We zullen, samen met de CEO, bekijken welk pad we willen bewandelen.”

Dat de samenwerking met Streamz zo gevoelig ligt heeft ook te maken met de onderhandelingen over de beheersovereenkomst die momenteel lopen. Die beheersovereenkomst, een akkoord tussen de Vlaamse regering en de VRT, bepaalt het speelveld waarbinnen de openbare omroep zich de komende jaren mag bewegen. Die Vlaamse regering toonde zich eerder al een koele minnaar van de openbare omroep. Die moet volgens het regeerakkoord slank en efficiënt zijn, de Vlaamse identiteit versterken en vooral uit het vaarwater van de commerciële mediabedrijven blijven. Ook het meestappen in Streamz wordt door sommigen binnen de VRT vanuit die optiek bekeken.

Vanuit vakbondshoek bijvoorbeeld wijst men erop dat de samenwerking met Streamz ten koste zal gaan van de mogelijkheden voor VRT.NU, het gratis streamingplatform van de VRT. En dat terwijl Olivier Goris, netmanager van Eén en Canvas, bij de najaarsvoorstelling van zijn zenders nog wees op het grote belang van dat platform. Via VRT.NU bereikt de VRT niet alleen een publiek dat traditionele tv links laat liggen, het biedt ook de mogelijkheid om gebruikers met de moeilijker programma’s in contact te brengen. Maar wanneer reeksen die op Streamz te zien zijn uit het aanbod van VRT.NU verdwijnen, zal dat onvermijdelijk een effect hebben op de populariteit van de dienst.

Bovendien liet Kris Vervaet, CEO van DPG Media, in recente interviews optekenen dat topfictie wat hem betreft niet gratis in preview op VRT.NU kan. Uitspraken die de angst voor een scenario waarbij VRT.NU langzaam maar zeker wordt uitgekleed nog net iets groter maken. Aan Delaplace om het VRT-personeel van het tegendeel te overtuigen. Te beginnen vandaag, met de leden van zijn raad.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234