Dinsdag 31/01/2023

Muziek

Niet voor gevoelige zieltjes: dit zijn de 12 zwaarste jongens van de gangstarap

Geto Boys.  Beeld RV
Geto Boys.Beeld RV

De controverse rond ‘Amigo’ van Soufiane Eddyani bewijst dat rappen over pooiers, misdaad en geweld – vooral tegen vrouwen – nog altijd populair is in een deel van de hiphopcultuur. Sommige rappers doen méér dan alleen maar teksten schrijven over criminaliteit: ze gaan ook zelf over de schreef. Deze twaalf hiphoppers zijn de zwaarste jongens van de gangstarap. Opgepast: niet voor gevoelige zieltjes.

Sid Meuris

Schoolly D

Vergoelijkt: drugshandel, drugsgebruik, hoerenlopen, wapenbezit, moord, drive-by shootings.

De Amerikaanse rapper Jesse B. Weaver Jr. wordt beschouwd als één van de uitvinders van de gangstarap, maar heeft zelf geen crimineel verleden. Schoolly groeit op in Philadelphia en wordt door zijn ouders gestimuleerd om muziek te maken. Tot dan is hiphop vooral feestmuziek en hebben rappers het in hun lyrics vooral over hoe groot hun talent is.

Schoolly krijgt de ingeving om het over de criminele onderbuik van het straatleven te hebben. Enkele van z'n maten zitten bij de Park Side Killers-bende en vinden het hilarisch dat hij over hun avonturen begint te rappen. In 1986 brengt hij ‘P.S.K. What Does it Mean?’ uit in eigen beheer omdat niemand anders het aandurft. De song verspreidt zich als een lopend vuurtje door de VS en rappers als Ice-T en Eazy-E – die tot dan nog 'brave' rappers zijn – zien plots het licht.

Schoolly D.  Beeld RV
Schoolly D.Beeld RV

Check the rhyme: ‘Kill another nigga, it ain’t no thang’, rapt hij in ‘King of New York’ (1990). Maar bij Schoolly blijven het verhaaltjes, met een moraal zelfs. Op het einde van het nummer wordt hij zelf neergeschoten: ‘Now I die with a bullet in my ass.'

N.W.A

Vergoelijkt: prostitutie, verkrachting, moord.

‘Rap music is the CNN for black people’, verkondigde Chuck D, frontman van Public Enemy, de rapcrew die met vallen en opstaan probeerde om de hiphopwereld een geweten te schoppen. Wat N.W.A betreft, ging dat zeker op. Tracks als ‘Straight Outta Compton’ en ‘Fuck tha Police’ (beide 1988) lijken reportages uit de loopgraven van South Central, L.A.. Daarnaast vinden Eazy-E, Dr. Dre, Ice Cube en consorten het ook leuk om de bange blanke man de daver op het lijf te jagen met gepoch over hun rijkgevulde strafblad. De tweespalt tussen stoere gangsterpraat en verontwaardigde aanklachten maakt hen interessant, maar tegen hun tweede plaat vertrekt Cube met slaande deuren en is het evenwicht zoek. Met misogyne ongein als ‘She Swallowed It’ en ‘One Less Bitch’ (1991) als gevolg.

null Beeld EMI/Virgin
Beeld EMI/Virgin

Check the rhyme: In dat laatste nummer verdenkt ‘pooier’ Dr. Dre z’n ‘personeel’ ervan geld achter te houden, dus móét hij haar wel afmaken. Maar hij heeft natuurlijk zijn prioriteiten: ‘Yo, I tied her to the bed, I was thinking the worst. But yo, I had to let my niggas fuck her first. Loaded up the forty-fo’, yo. Then I straight smoked the ho.’

Geto Boys

Vergoelijkt: verkrachting, moord, necrofilie.

De Geto Boys gaan in hun gewelddadige fantasie nog een stapje verder dan gangstarap. Ze zijn de voorlopers van wat later horrorcore genoemd wordt. Niet verwonderlijk dat Marilyn Manson hun ‘Mind of a Lunatic’ (1989) coverde. Rapper Bushwick Bill verkracht, moordt en verkracht opnieuw. Zijn maat Scarface rookt angel dust tot hij flipt en z'n lief en haar oma vermoordt. En Willie D kickt gewoon op moord pur sang. Ze verwijzen naar fictieve horrorpersonages als Freddy Krueger en Jason Voorhees, maar hun paranoia is echt. Scarface probeert z’n mentale problemen te onderdrukken met downers, en weed gemengd met formaldehyde. Bill schiet in een dronken bui z’n eigen oog uit z’n kop. Hun nare ‘Mind Playing Tricks on Me’ (1991) blijft een pareltje.

Check the rhyme: Enkele hoogtepunten uit ‘Mind of a Lunatic’: ‘Had sex with the corpse before I left her. And drew my name on the wall like helter skelter.’ Alsook: ‘I sit alone in my four-cornered room starin’ at candles. Dreamin’ of the people I’ve dismantled.’

Snoop dogg

Vergoelijkt: drugs, drugs en drugs.

In zijn jonge jaren is Calvin Broadus lid van de Crips-bende. Hij wordt verschillende keren gearresteerd wegens dealen en vliegt een paar keer in de cel. Als hij begint te rappen met z’n maten Warren G en Nate Dogg en ze ontdekt worden door Dr. Dre, loert de kans op een beter leven om de hoek. Maar dan worden Snoop en z’n lijfwacht beschuldigd van moord. Als het album Doggystyle (1993) verschijnt, is de rechtszaak lopende en wordt Snoop de eerste gangsta superster. Zijn plaat verkoopt als warme kogelhulzen.

Hij is ontwapenend en speelt de vermoorde onschuld. Terwijl Ice-T en Body Count met ‘Cop Killer’ een rel veroorzaken, blijft hij onder de radar door over hetzelfde onderwerp te rappen met termen als ‘1-8-7 on a undercover cop’. Niemand buiten Los Angeles weet dat dat politiecode is voor moord. Uiteindelijk wordt in een mediatieke rechtszaak besloten dat het om zelfverdediging gingen worden Snoop en zijn lijfwacht vrijgesproken.

Snoop Dogg, Nate Dogg en Warren G. Beeld getty
Snoop Dogg, Nate Dogg en Warren G.Beeld getty

Check the rhyme: In typische onderkoelde Snoop-stijl rapt hij in ‘Murder Was the Case’ (1993) dat hij zélf het slachtoffer is van een moordpoging. ‘I’m shakin,’ and they break in, tryin’ to save the Dogg. Pumpin' on my chest and I'm screamin'. I stop breathin,' damn I see demons. Dear God, I wonder can ya save me. I can't die, my boo-boo's 'bout to have my baby.' Aandoenlijk en cynisch.

Kool G Rap

Vergoelijkt: prostitutie, mishandeling, verkrachting, moord.

Kool 'Genius' Rap wordt bewierookt als één van de meest invloedrijke rappers ooit. Grote namen als Nas, Eminem en Jay-Z bezingen zijn lof. Niet slecht voor iemand die nogal hard lispelt en in interviews opschept over zijn leven als 16-jarige pimp.

Ontluisterend is zijn track ‘Hey Mister Mister’ (1996), waarin hij uitlegt hoe hij zijn ‘bitches’ onder controle houdt. Met veel zin voor detail beschrijft hij hoe hij één van z'n meisjes op straat in elkaar ramt, terwijl hij voorbijgangers aanmaant om zich met hun eigen zaken te bemoeien. Een ander slachtoffer wordt oraal verkracht. Zijn platenfirma vindt het resultaat – wellicht de meest vrouwonvriendelijke rapsong ooit – te gortig, dus brengt Kool G het nummer zelf uit.

Check the rhyme: ‘Last week I beat my bitch up in the street for lyin’ to me’, zo begint hij. ‘I punched her in the ribcage and kicked her in the stomach’, om vervolgens over te gaan tot een bloedige pistol whippin'. Nummer twee krijgt straf omdat ze geld achterhield: ‘I hit the bitch like one more time and then I just said fuck it. Pulled my zipper down, whipped out my dick and made her suck it.’

Eminem

Vergoelijkt: partnergeweld, moord, verkrachting, marteling.

Toegegeven, Eminem heeft in het echte leven vooral misdaden tegen de goede smaak op zijn kerfstok, maar in een overzicht als dit is het bijna onmogelijk om het niet even over ‘Kim’ (2000) te hebben. In die publieke therapiesessie schreeuwt Marshall Mathers zijn woede uit terwijl op de achtergrond een vrouwenstem gilt, krijst en smeekt. Uiteindelijk snijdt hij zijn ex de keel over; een zogezegde catharsis voor hem en de luisteraar. Maar zijn de gewelddadige neigingen écht uit zijn systeem? In ‘Stay Wide Awake’ (2009) gebruikt hij een alter ego, maar het lijkt ons nog steeds geen pretje om in het hoofd van Eminem te wonen.

Check the rhyme: 'Hi there girl, you mighta heard of me before. See, whore, you're the kinda girl that I'd assault and rape, and figure why not try to make your pussy wider. Fuck you with an umbrella then open it up while the shit's inside ya.' En dat is nog maar het begin.

null Beeld Reporters / Everett
Beeld Reporters / Everett

The Notorious B.I.G.

Vergoelijkt: dealen, pooien, roven, moorden, martelen, verkrachten.

Begrijpelijk dat Biggie Smalls uit zijn hum was toen hij in 1997 werd neergeschoten. Maar was dat nu écht een reden om op zijn postume plaat Born Again (1999) zo door het lint te gaan? Meestal rapt hij met kennis van zaken over échte misdaad, maar in single ‘Dead Wrong’ lijkt hij wel een wraakdemon. Zelfs de advocaat van de duivel wordt hier onwel van.

Check the rhyme: 'I'm shootin' babies, no ifs, ands or maybes. Hit mummy in the tummy if the hooker plays a dummy. Slit the wrist of little sis. After she sucked my dick, I stabbed her brother with the icepick. Because he wanted me to fuck him from the back. But Smalls don't get down like that. Found your father hiding in a room; fucked him with the broom. Slit him down the back and threw salt in the wound.’

Big Lurch

Vergoelijkt: moord en kannibalisme.

In de intro van zijn song ‘I Did it To You’ (2004) noemt Lurch figuren als Jason Voorhees, Michael Myers, Freddy Krueger, Jeffrey Dahmer en Charles Manson. Dan verwacht je horrorcore, en de rest van de lyrics, met verwijzingen naar folterkamers en vampieren, lijkt dat te bevestigen. Maar Lurch is the real deal. Eind 2000 begint hij PCP of angel dust te gebruiken, als pijnstiller. Anderhalf jaar later wordt hij gearresteerd als hij midden op straat naar de lucht staat te staren. Hij is naakt en zit onder het bloed. In zijn appartement vindt de politie zijn vriendin, haar borstkas opengesneden met een groot mes, met bijtwonden in haar gezicht en borstkas. In de maag van Lurch wordt mensenvlees gevonden. Tijdens zijn voorarrest begint Lurch een plaat op te nemen. De song ‘I Did it To You’ wordt tijdens zijn proces gebruikt om aan te tonen waartoe hij in staat is.

Check the rhyme: ‘I’m like a hungry lion, I moves in for the slaughter. Killing for the simplest things, twenty dollar bills and even quarters. I’m like a vampire, nigga, fresh meat, I can’t pass it. Walking down the street with a syringe, injecting fools with battery acid. Leaving your mama singing the blues, nigga I’m bad news.’

Gucci Mane

Vergoelijkt: drugshandel, drive-by shootings, moord.

Hoewel ze samen aan de wieg staan van het trap-subgenre, kunnen Gucci en Young Jeezy elkaar niet uitstaan. In 2005 looft Jeezy in z’n song ‘Stay Strapped’ een beloning van 10.000 dollar uit aan wie hem het gouden medaillon van Mane bezorgt. Niet lang daarna wordt die laatste overvallen in het huis van een stripster – waar anders? Het lijk van ene Pookie Loc, een kennis van Jeezy, wordt drie dagen later teruggevonden op een braakliggend terrein. ‘Da Guce’ wordt vrijgesproken, bij gebrek aan bewijs en dankzij een getuigenis in zijn voordeel. Als hij dat goede nieuws krijgt, zit hij echter in de bak omdat hij iemand in elkaar heeft geslagen met een biljartkeu. Geen enkele rapper heeft een langer strafblad. Maar op de zeldzame momenten dat hij niet achter tralies zit, werkt hij samen met brave schapen als Black Eyed Peas en Mariah Carey.

Check the rhyme: In ‘Die a Gangsta’ (2016) doet hij niet moeilijk over zijn reputatie. ‘There's too much blood on these fingers. Send out a headshot, put them O's in an asshole.’ ‘O’s’ als in kogelgaten, natuurlijk. Hij maakt er graag een feestelijke boel van. 'I'm a trap astronaut, I use cocaine for fuel. You got a meetin' with my shooters, it's been arranged for you. I bust your head and celebrate, man this champagne's for you.'

Chief Keef - UK Drill

Vergoelijkt: dealen, wapenbezit, steekpartijen, geweldpleging, moord.

Keef is één van de grote namen van drill music, een in Chicago ontstane trap-variant met gewelddadige lyrics. Vanaf z'n 16de is hij betrokken bij de productie en verkoop van drugs. Hij bedreigt politiemannen met een wapen en wordt verdacht van moord.

Vanaf 2012 vermengen ze in Brixton Engelse grime met het geluid uit Chicago en zo ontstaat UK Drill. ‘Moord- en steekpartijen overspoelen Londen, onder invloed van een gewelddadig nieuw muziekgenre’, blokletterde The Sunday Times onlangs. Vorig jaar kregen drie jonge kerels levenslang omdat ze iemand doodstaken. De rechter nam hun raps over geweld in rekening en besloot dat ze met voorbedachten rade te werk gingen. Het blijft aanlokkelijk om de schuld bij gewelddadige muziek te leggen als het niet eenvoudig is om een sociaal probleem bij de wortels aan te pakken.

Chief Keef. Beeld rv
Chief Keef.Beeld rv

Check the rhyme: Junior Simpson aka M-Trap, één van de drie daders, rapte in ‘Life of a Crook’ (2017): ‘I saw man run. He got poked up. He had his poke and still got touched.’ Wat zoveel betekent als ‘Ik zag hem wegrennen en we staken hem neer. Nadat hij neerging, bleven we hem steken.’

Een fan draagt een shirt met een foto van XXXTentacion. Beeld AP
Een fan draagt een shirt met een foto van XXXTentacion.Beeld AP

XXXTentacion

Vergoelijkt: wapenbezit, overvallen, geweldpleging, huiselijk geweld

Jahseh Onfroy vliegt op z'n 15de achter de tralies wegens wapendelicten. Daar leert hij Ski Mask the Slump God kennen, een brave jongen met alleen marihuanabezit op zijn kerfstok. Door hem begint Onfroy te rappen als XXXTentacion: na zijn vrijlating begint hij songs op SoundCloud te zetten en belooft hij zijn lief plechtig om zijn leven te beteren.

Begin 2016 wordt hij opnieuw gearresteerd voor een overval en in oktober opnieuw, voor het gevangenhouden en in elkaar timmeren van zijn zwangere vriendin. Zijn single 'Look at Me' klimt in de hitlijsten terwijl hij in de gevangenis zit. In april begint hij aan zijn Revenge-tour, die vooral de media haalt door steekpartijen in het publiek en vechtpartijen op het podium. Zijn album komt binnen op 2 in de Amerikaanse hitlijsten.

Vorig jaar werd XXXTentacion doodgeschoten tijdens een overval. Zijn killers maakten een kleine Louis Vuitton-handtas buit.

Check the rhyme: 'You put a gun on my mans, aye. I put a hole in your parents, aye.' Met zijn geluid en SoundCloud-releases vatte XXXTentacion misschien de tijdgeest, maar qua lyrics kwam hij niet veel verder dan depressie en vrouwenhaat. Een groot deel van zijn teksten is codetaal. Vier maanden na zijn dood lekte een stiekem gemaakte tape naar de pers, waarin hij bekent dat hij zijn vriendin mishandelde: 'I will kill that bitch if she play with me'.

6ix9ine

Vergoelijkt: seks met minderjarigen, partnergeweld, geweldpleging, wapenbezit, schietpartijen, drive-by shootings, bendevorming.

Daniel Hernandez is nog zo'n SoundCloud-mumble rapper. Momenteel zit hij in voorarrest op beschuldiging van 'samenzwering tot moord en gewapende overvallen'. Er hangt hem een levenslange celstraf boven het hoofd.

Blijkbaar zit hij nu in een zwaarbeveiligde gevangenis, omdat er al verschillende gewelddadige confrontaties waren tussen zijn entourage (de Bloods) en leden van de Crips-gang. Lekker ouderwets, Bloods vs. Crips. Heel modern is dan weer zijn duet met Nicki Minaj, 'FEFE' (2018), een materialistische seksfantasie en zijn grootste hit.

6ix9ine. Beeld WireImage
6ix9ine.Beeld WireImage

Check the rhyme: In 'Go Crazy' (2017) beschrijft hij hoe hij en z'n bende drive-by shootings uitvoeren. 'Niggas my gang, when the thing go bang. Roll the window down, let me do my thang. I go insane, hit him in his brain, that boy is stained.' 'Aanstekelijk' refrein ook: 'Throw the roll, fingers up, pistols getting finger fucked. Nigga try to act tough, hit him with the Mac Truck. Body bag, zip him up, 40 clip, rip him up.' Nogal ironisch dat hij voor z'n single 'Stoopid' (2018) samenwerkte met rapper Bobby Shmurda, die in z'n song 'Hot Nigga' (2014) rapte over moorden die z'n bendeleden pleegden, en daarmee ook zichzelf de das omdeed. Kunnen ze het samen in de gevangenis nog eens gezellig overdoen.

©Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234