Woensdag 08/02/2023

Gentse Feesten

Net geen miljoen bezoekers voor Gentse Feesten: ‘Het waren vooral avond- en nachtfeesten’

De laatste avond van de Gentse Feesten begon met regen. Beeld Eric de Mildt
De laatste avond van de Gentse Feesten begon met regen.Beeld Eric de Mildt

De Gentse Feesten klokten gisteren af op 970.000 bezoekers - 320.000 minder dan vorig jaar. Toch reageert de stad tevreden. ‘Het waren goeie Feesten, Feesten voor iedereen.’

Redactie

Op de laatste dag verwelkomden de Gentse Feesten in totaal 95.000 bezoekers, dat zijn er 25.000 minder dan dezelfde dag vorig jaar. Dat brengt het totaal op 970.000 bezoekers dit jaar, of 320.000 minder dan vorig jaar. “Maar ik ben geen cijferfetisjist”, zegt Feestenburgemeester Annelies Storms (sp.a). “Het waren goeie Feesten, Feesten voor iedereen.”

“Wat telt, is het belang van de kwaliteit en de diversiteit waarin iedereen zijn gading vindt. Nergens ter wereld vind je zo’n divers aanbod. Oké, er was dit jaar wat minder opkomst door de hitte en de regen, maar het waren Feesten voor iedereen. Ook de Gentenaars zelf waren tevreden. Het was gezellig, er was voldoende ruimte om elkaar tegen te komen en samen iets te drinken.”

Storms liet tijdens het weekend al optekenen dat het goede Feesten waren, “maar wel vooral avond- en nachtfeesten”.

Hitte en regen speelden de Gentse Feesten parten. Bij momenten was er amper volk te bespeuren. Beeld Eric de Mildt
Hitte en regen speelden de Gentse Feesten parten. Bij momenten was er amper volk te bespeuren.Beeld Eric de Mildt

Proper

Daarnaast waren het ook propere Feesten. Ivago haalde dit jaar opnieuw veel minder afval op. “Het verbod op wegwerpbekers wierp ook dit jaar zijn vruchten af”, zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). “De afvalintercommunale haalde in totaal 312.675 kilo afval op, in 2018 werd nog in totaal 336.735 kilo afval opgehaald, dus 24 ton minder. Ook het respect voor Ivago van de bezoekers was groot.”

Naar volgend jaar toe kondigen zich voorlopig geen grote veranderingen aan, buiten extra parkeerplaatsen voor mensen met een handicap en extra fietsenstallingen.

Meer over de Gentse Feesten

De leegste Gentse Feesten ooit: ‘Het is rampzalig’

Quo vadis, Gentse Feesten? ‘Tijd voor een debat’

Gent, ‘s ochtends tijdens de Feesten: Intrigerender wordt een natuurdocumentaire niet

Meer dan 100 fietsen achtergelaten

Ondanks hitte en regen was de fiets dit jaar opnieuw hét vervoersmiddel van de Feesten. Intussen worden de tijdelijke fietsenstallingen weer afgebroken. Zo’n 100 fietsen werden overgebracht naar het Fietsdepot van de Fietsambassade. Wie zijn fiets niet meer terugvindt, kan een kijkje gaan nemen in de Maaltebruggestraat 191.

Ook bij de opbouw van de Gentse Feesten nam de Fietsambassade al een 150-tal fietsen mee uit de feestenzone omdat ze in rekken stonden die ontruimd moesten worden of omdat ze in de weg stonden voor podia, bars of doorgangen.

“De bewaakte fietsparkings werden zeer intensief gebruikt en stonden op piekuren volledig vol”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “Ook de andere fietsparkings kenden een zeer hoge bezetting. De Fietsambassade plaatste halverwege de Gentse Feesten zelfs nog fietsenstallingen bij. We zijn verheugd over de vele feestvierders, jong en oud, die voor de fiets gekozen hebben”, zegt Watteeuw.

De capaciteit van de fietsenstallingen was dit jaar met 400 plaatsen uitgebreid tegenover 2018. Voor volgend jaar zullen er nog meer extra fietsplaatsen worden voorzien.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234