Zaterdag 03/12/2022

Media

Neen, Neveneffecten bereidt geen comeback voor: ‘Helemaal niets aan de hand’

De Neveneffecten in 2011. Beeld BELGA
De Neveneffecten in 2011.Beeld BELGA

‘Neveneffecten bereidt een comeback voor’, kopten enkele media. Alleen: dat nieuws blijkt niet te kloppen. The Fab Four van de Vlaamse comedy blijft samenwerken, zoals al jaren het geval is, al is er geen sprake van een reboot van Neveneffecten of Willy’s en Marjetten 2.0.

Elmo Lê van

Het Nieuwsblad kondigde de comeback van Neveneffecten aan bij monde van Jelle De Beule. “We hebben de vaste intentie om Neveneffecten nieuw leven in te blazen”, viel er te lezen. “Welke vorm dat zal aannemen, staat nog niet vast. Het kan zowel de richting uitgaan van een nieuw tv-programma, als dat het een podiumvoorstelling wordt.”

Verder berichtte de krant dat de comeback zich in een “embryonaal stadium” bevindt, maar daar blijkt bij rondvraag niets van waar. In de omgeving van Jonas Geirnaert, Jelle De Beule, Koen De Poorter en Lieven Scheire viel men deze ochtend uit de lucht. “Ik weet van evenveel als jij”, grinnikt De Poorter wanneer we hem confronteren met de vermeende comeback. “Wat er geschreven is, is volledig opgeklopt.”

Niet alleen in Het Nieuwsblad, ook in Dag Allemaal liet Jelle De Beule nochtans optekenen dat er iets op til is. Gevraagd naar een eventuele reünie reageerde hij het volgende: “We zijn daar al mee bezig. Waarmee precies, dat is naar goeie gewoonte top secret.” Ook die quote ontkracht De Poorter. “Ik vrees dat die passage volledig uit de duim is gezogen. Wat Jelle naar verluidt wél heeft gezegd in een interview, is dat een nieuwe samenwerking met z’n vieren al eens ter sprake is gekomen. Dat is juist. We zijn goede vrienden, en die praten over werk en privé, maar het klopt niet dat er een concreet idee is.” Bij Dag Allemaal ontkent men dat er ook maar iets uit de duim gezogen is, zoals De Poorter beweert. Jelle De Beule heeft het interview voor publicatie nagelezen en alles goedgekeurd. Zijn uitspraken staan ook op tape.

“Er is helemaal niets aan de hand”, lacht ook Leslie Vantomme, manager van Scheire, het gerucht weg. “Er is aan Jelle gevraagd of ze elkaar nog zien. Dat is, zoals bij de meeste beste vrienden, het geval. Er zijn veel mensen die zich afvragen wanneer Neveneffecten terugkeert, maar in werkelijkheid zijn ze nooit gestopt met samenwerken.” In De Anderhalve Meter Show waren Koen De Poorter en Jelle De Beule nog samen te zien. Jonas Geirnaert heeft De Dag geschreven, waarin de drie anderen hebben geacteerd. “Er is nooit een breuk geweest. Neveneffecten is geen boysband die een reünie moet plannen ter ere van een nieuwe cd”, aldus Vantomme.

Begin 2020 werd de roep om een nieuw seizoen van Willy’s en Marjetten luider nadat een student een hyperpopulaire Facebookgroep had gestart met memes van de cultserie. Lieven Scheire wuifde een comeback toen al weg. “Een nieuwe reeks zou ontgoochelend zijn, denk ik”, vertelde hij destijds bij Studio Brussel. Nog in 2020 zei Lieven Scheire in Gert Late Night dat een terugkeer van Neveneffecten niet aan de orde was.

Toen Het Nieuwsblad deze ochtend de comeback van Neveneffecten aankondigde, was half Vlaanderen in extase. Een reboot van Neveneffecten had het perfecte antidotum tegen de corona-ellende kunnen zijn. “Het streelt mijn ego, maar ik vrees dat ik veel mensen zal moeten teleurstellen”, zegt Koen De Poorter half verontschuldigend. “De goesting is er, maar het verhaal moet kloppen. En daarbij: ze spreken van een comeback, maar in mijn hoofd zijn wij nooit gestopt. We hebben altijd gezegd dat als er een idee op tafel ligt waar we alle vier achter staan, we ervoor gaan.” Tenzij wij Basta-gewijs om de tuin worden geleid, heeft Neveneffecten dat stadium nog niet bereikt.

Neveneffecten is de crème de la crème van Vlaamse comedy. In 2002 brachten Lieven Scheire en Jonas Geirnaert een sketch in Man bijt hond. Later vervoegden Jelle De Beule en Koen De Poorter de rangen. Met Willy’s en Marjetten en Basta scoorde het viertal grote tv-successen. Op een nieuw meesterwerk is het dus nog even wachten.

Naschrift: aan dit artikel is de reactie van Dag Allemaal toegevoegd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234