Media
Neen, dit is niét de winnares van de Nobelprijs Literatuur: grappenmaker slaat opnieuw toe
De Italiaanse grappenmaker die begin deze week achter de onterechte doodverklaring van schrijfster Amélie Nothomb zat, spande nog een valstrik. Deze keer vermomde de 51-jarige Tommaso Debenedetti zich online als de Caraïbisch-Amerikaanse schrijfster Jamaica Kincaid.
De schrijfster Jamaica Kincaid werd even getipt als een kandidaat-winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Volgens de valse tweet zou Kincaid deze nacht door de Zweedse Academie bekroond zijn als winnares van de veelbesproken Nobelprijs. Wat niet klopt: de Amerikaanse Louise Glück sleepte de prijs in de wacht.
De man achter de valse Twitterprofielen zou de Italiaanse grappenmaker Tommaso Debenedetti zijn. De 51-jarige man wil met zijn neptweets aantonen dat sociale media niet te vertrouwen zijn als nieuwsbron. Bovendien klaagt hij met de profielen de gebreken van nieuwsmedia aan, die niet meer zouden focussen op factchecken in hun zoektocht naar de beste scoops.
Hoewel de acties van Debenedetti op het eerste gezicht Twitter op ludieke wijze in het ootje nemen, duwt zijn plan wel degelijk op de zere plek van journalistiek. In een tijd waar fake news en desinformatie een acuut probleem zijn, wordt het belang van factchecken door grappenmakers als hij nog maar eens verduidelijkt.
Begin deze week maakten enkele Vlaamse media een uitschuiver toen ze de Belgische schrijfster Amélie Nothomb foutief doodverklaarden. Dat deden ze op basis van een tweet die de wereld werd ingestuurd door een vals Twitter-account van het Nederlandse Xander Uitgevers. Al vlug bleek dat hetzelfde account een week eerder zich uitgaf voor de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Toen trapte onder andere voorzitter van CD&V Joachim Coens in de val.