Woensdag 29/03/2023

InterviewJudith de Leeuw

Nederlandse street artist werd in één klap cryptomiljonair: ‘Ik deed mijn best om arm te blijven’

Judith de Leeuw. Beeld Brunopress
Judith de Leeuw.Beeld Brunopress

De Nederlandse street artist Judith de Leeuw (26) verkocht vier werken en is in één klap miljonair. Het geld geeft ze aan goede doelen. ‘Ik deed mijn best om arm te blijven.’

Tom Grosfeld

Wat is er precies gebeurd?

“Ik werd benaderd door een Zwitsers bedrijf, Idoneus, een online marktplaats voor luxe goederen. Ze verkopen echt alles: privé-eilanden, Picasso’s, villa’s, vliegtuigen, noem maar op. Ze wilden vier werken van me kopen, met hun eigen cryptovaluta. Ze betaalden drie miljoen ‘Idon tokens’, omgerekend 2,5 miljoen euro.”

Om wat voor werken gaat het?

“Een doek van 8 meter hoog, met daarop een klein kind dat haar gezicht in de handen drukt, terwijl ze wordt overspoeld door dollarbriefjes, als aanklacht tegen het kapitalisme. En een ander werk is een voorloper van mijn muurschildering op het Leidseplein (in Amsterdam, red.), van de Surinaamse danseressen.”

En nu bent u miljonair.

“Heel vreemd. Ik ben altijd arm geweest, en dat was ook mijn vooruitzicht toen ik kunstenaar werd. Ik wilde nooit grof geld verdienen, deed zelfs mijn best om arm te blijven: geld gaf ik meteen uit aan non-profit projecten.”

Gaat u dat nu weer doen?

“Een derde gaat naar een Italiaanse organisatie die kinderen helpt die in een moeilijke situatie zitten. Het is heel breed: van ernstig zieke kinderen tot kinderen die, net als ik vroeger, thuis problemen hebben en in jeugdinstellingen verblijven.”

Hoe komt dat geld bij hen?

“Ik ga van die cryptomunten waarschijnlijk een groot huis en een jacht kopen van Idoneus. Dat kan ik dan vervolgens voor euro’s verkopen.”

En de rest van het geld?

“Dat ga ik gebruiken om maatschappijkritische, gratis schilderingen te maken. Ik wilde altijd nog een project op de Noordpool doen om aandacht te vragen voor de milieucrisis. Daar is normaal geen budget voor, nu kan ik het zelf financieren. Ik kon ook een villa kopen op een tropisch eiland met 1.000 hectare grond, maar daar word ik niet gelukkig van. Ik wil mensen anders laten denken en zo iets bijdragen aan de maatschappij.”

NLD/Amsterdam/20210326 - Torenhoge muurschildering tegen klassenongelijkheid op het Leidseplein in AmsterdamOp de foto: Op het Leidseplein in Amsterdam-Centrum is de eerste grote muurschildering Diversity in bureaucracy verschenen met een inclusief thema: saamhorigheid, klassenongelijkheid en bureaucratie in Nederland. Mural artist Judith de Leeuw (26): âHet toeristische centrum van Amsterdam is compleet geïsoleerd van de rest van de stad. Ik wil met deze muurschildering Centrum en de Bijlmer met elkaar verenigen; Zuidoost is óók Amsterdam.âFotograaf: ArjoFrank Fotografie / BrunoPress Beeld Brunopress
NLD/Amsterdam/20210326 - Torenhoge muurschildering tegen klassenongelijkheid op het Leidseplein in AmsterdamOp de foto: Op het Leidseplein in Amsterdam-Centrum is de eerste grote muurschildering Diversity in bureaucracy verschenen met een inclusief thema: saamhorigheid, klassenongelijkheid en bureaucratie in Nederland. Mural artist Judith de Leeuw (26): âHet toeristische centrum van Amsterdam is compleet geïsoleerd van de rest van de stad. Ik wil met deze muurschildering Centrum en de Bijlmer met elkaar verenigen; Zuidoost is óók Amsterdam.âFotograaf: ArjoFrank Fotografie / BrunoPressBeeld Brunopress

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234