Vrijdag 02/12/2022

LITERATUURPRIJS

Nederland krijgt een nieuwe literaire prijs

De Nederlandse auteur Sybren Polet Beeld Hollandse Hoogte / Roeland Fossen
De Nederlandse auteur Sybren PoletBeeld Hollandse Hoogte / Roeland Fossen

Nederland krijgt er een nieuwe grote literaire prijs bij: de Sybren Poletprijs. De prijs voor experimentele literatuur is vernoemd naar de in 2015 overleden dichter, schrijver en essayist Sybren Polet.

Iñaki Oñorbe Genovesi

Met een geldbedrag van 35.000 euro is de Sybren Poletprijs qua prijzengeld, na de PC Hooftprijs, Librisprijs en ECI-Literatuurprijs de grootste bekroning in het Nederlandse taalgebied. Het prijzengeld wordt betaald uit Polets nalatenschap.

Tijdens Polets leven werd al enkele keren de Lokienprijs, 5.000 euro groot en vernoemd naar zijn bekende romanfiguur Lokien Perdok, uitgereikt aan onder meer de Amsterdamse stichting Perdu, de Vlaamse experimentele uitgeverij Het Balanseer en het internettijdschrift samplekanon. Komende zomer, een exacte datum is nog niet bekend, volgt dus de Sybren Polet-prijs, die driejaarlijks zal worden toegekend, aldus juryvoorzitter Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De nieuwe prijs is een oeuvreprijs en kent dus, net als andere oeuvreprijzen zoals de Constantijn Huygensprijs en PC Hooftprijs, geen mogelijkheid tot inzending. Een vijfkoppige jury, onder wie voorzitter Joosten en Bart Vervaeck, hoogleraar literatuur en verhaaltheorie aan de KU Leuven en auteur van Op zoek naar een mens, over de Lokienreeks van Polet, wijst een winnaar aan. Belangrijkste criterium: de Nederlandstalige schrijver, dichter, essayist of toneelschrijver schrijft in de geest of traditie van Polets literair werk.

Lak aan conventies

Sybren Polet (1924-2015) was het pseudoniem van de in Kampen geboren Sybe Minnema. Hij debuteerde in 1949 in het blad Podium en schreef twaalf jaar later zijn eerste roman, Breekwater. Hierin was net als in onder meer zijn romans Verboden Tijd, De andere stad, Stadgasten en zijn bekendste boek, Mannekino, een rol weggelegd voor Polets personage Lokien Perdok.

Polet, die ook dichter was en werd gerekend tot de literaire beweging van de Vijftigers, experimenteerde graag met genres. Ook morrelde hij het liefst aan allerhande literaire conventies. Dat werd de auteur niet altijd door lezers en recensenten in dank genomen. Zo vertelde Polet ooit in een interview met Volkskrant-redacteur Arjan Peters dat zijn werk "zoveel agressie en weerstand opriep, dat ik besloot een tijdlang niet te publiceren."

Toch werd Polet gedurende zijn carrière diverse malen onderscheiden. Zo ontving hij in 2003 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Enkele jaren voor hij op 91-jarige leeftijd zou overlijden, besloot Polet met zijn echtgenote, vertaalster Cora Polet, een stichting in het leven te roepen. Deze zou zorg moeten dragen voor ondersteuning en erkenning voor literair werk in de geest van diens oeuvre. De Sybren Polet prijs is daar nu het gevolg van.

Mogelijk verschijnt er ook nog postuum werk van Polet. Een jaar voor zijn dood bracht Polet nog een laatste gedichtenbundel uit, Het aaahh & ooohh van de verbonaut.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234