Woensdag 17/07/2019

DM Zapt

Naar vissen kijken op Vlaamsparlement.tv

Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V). Beeld BELGA

Ann De Craemer zet deze week de blik op oneindig voor DM Zapt. Vandaag over Vlaamsparlement.tv.

Jan Peumans (N-VA), deelstaatsenator en boeddhismefan, wees enkele jaren geleden diegenen terecht die beweerden dat burgers te weinig inspraak in de politiek hadden. Het was een onverholen sneer naar de steeds weerkerende roep om ‘transparantie’: alsof politici vissen zijn die – blub, blub – dagelijks in ons aquarium moeten opduiken om te worden gevoederd.

En toch doen ze dat – opduiken in ons aquarium, bedoel ik. Tot mijn scha en schande moet ik de heer Peumans gelijk geven dat onze democratisch verkozenen wel degelijk zichtbaar zijn, en dat in een realityshow waarvan ik nauwelijks weet had: Vlaamsparlement.tv. De titel is bedroevend, maar vertelt wel waar het om gaat: de inner workings van het parlementaire bedrijf voor iedereen blootleggen – zeer inzichtelijk, maar nogal droog. Wat misschien de lage kijkcijfers verklaart. En de onvrede bij monnik Jan.

Zappend dook ik onder in het bassin van de commissie Wonen, waar siervissen als Liesbeth Homans (N-VA) en Katrien Schryvers (CD&V) rondzwemmen. Hun schubben glinsterden als brokaat en hun monden stonden nauwelijks stil. Maar wat eruit kwam, was lovenswaardig. Onze waterdieren zijn daadwerkelijk aan het werk en dat in doorwrochte, maar verstaanbare taal.

Zo ging het in de vragenronde die ik aanschouwde over artikel 64 van het Vlaams Woninghuurdecreet. Een discussie over hoe men het evenwicht tussen huurders (studenten) en verhuurders (kotbazen) kon bewaren, wetende dat studenten dit tot drie maanden voor het in voege treden van het huurcontract, kosteloos kunnen opzeggen. Mevrouw Schryvers wees op ‘shoppende’ studenten die meerdere contracten afsloten om dan op de valreep dit of dat kot definitief te betrekken. Tot frustratie van de kotbazen, natuurlijk.

Woorden als ‘ontwijkingsmechanisme’ en ‘fictief bezette koten’ vielen. Maar het was mooi, zelfs ontroerend om te zien hoe onderlegd en respectvol de vissen hier met elkaar in gesprek gingen. Iets wat in duidingsprogramma’s toch zelden gebeurt. Daar is het meestal een kolkende school piranha’s die elkaar oneliners toebijten in de hoop dat wij, de kiezende kijkers, gecharmeerd zouden zijn. Niet dus.

Naast de MIA’s wil ik daarom pleiten voor de invoering van PIA’s: Politici In Actie. Laat iedereen wekelijks verplicht een uur ‘parlementje kijken’ en dan de politici kiezen die het inhoudelijk verdienen. Wie weet kunnen de PIA’s gaandeweg samenvallen met de vierjaarlijkse stembusgang – of hoe transparant wilt u het hebben?

Bij mij zat Vlaamsparlement.tv op kanaal 143. Bedolven onder minstens 130 irrelevante andere. Maar dat paste ik aan: vanaf nu gluur ik naar vissen op de ‘13’. Doe dus uw zwemvliezen en snorkels aan en laten we samen duiken. Zegt een boeddhist weleens ‘amen’?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden