Zaterdag 20/07/2019

Televisie

Na Gorillaz brengt deze vrouw ook 101 Dalmatiërs tot leven

Cara Speller Beeld rv

Al 17 jaar maakt ze de visuals van Gorillaz. Nu neemt Cara Speller de 101 Dalmatiërs onder handen voor de nieuwe tekenfilmreeks 101 Dalmatian Street, vanaf volgende week op Disney Channel.

In november 2005 weet het publiek van de MTV Europe Music Awards niet wat hen overkomt. Plots wordt de fictieve band Gorillaz op het podium geroepen. De getekende groepsleden komen tot leven als heuse hologrammen, die in interactie gaan met de echte rappers van De La Soul. ‘Bassist’ Murdoc maakt obscene gebaren, ‘zanger’ 2-D raakt op een bepaald moment verveeld en begint te tokkelen op zijn smartphone. Een spectaculaire monsterproductie van Cara Speller.

Al 17 jaar is Speller de vrouw achter de visuals van het muziekproject van Damon Albarn, met onder meer de videoclips bij ‘Feel Good Inc.’ en ‘Stylo’ op haar palmares. Niet bepaald de producer die je zou verwachten bij een tekenfilmreeks voor kinderen. Laat staan eentje van een multinational als Disney. En toch tekende Speller voor het gloednieuwe 101 Dalmatian Street, een eigentijdse spin-off van de Disney-film uit 1961.

Hoewel uit verschillende werelden, is Speller geen onbekende voor de Disney Studios. Eerder maakte ze de korte animatieseries Ant-Man en Rocket & Groot, gebaseerd op de Marvel-comics. In 2017 stond ze met Pear Cider and Cigarettes zelfs op de genomineerdenlijst voor de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm. “Voor mij is animatie erg meeslepend”, legt ze uit. “Ik probeer zo veel mogelijk details in al mijn werk te steken, of dat nu in een samenwerking met Gorillaz of iets voor Disney is.”

Maar werken aan een tekenfilmreeks voor Disney Channel lijkt anders, al was het maar omdat het een franchise over de hele wereld in stand moet houden. Hoe moeilijk is zo’n samenwerking? “Eerlijk? Helemaal niet”, zegt Speller stellig. “Ik heb hier evenveel vrijheid ervaren als voor de meeste van mijn andere opdrachten. Niemand heeft ons gezegd hoe we dit moesten aanpakken, we hebben het vertrouwen gekregen om dit op onze manier te maken. Anders had ik het ook nooit aangepakt.”

Meer zelfs. 101 Dalmatian Street is niet vanuit de VS vertrokken, maar bij een kleine, Finse studio. Gewonnen voor hun creatieve pitch, zette Disney hen samen met Speller en haar Passion Animation Studios in Londen voor de productie van meteen 20 afleveringen. “Volgens mij was het net logisch om een reeks als deze niet in Hollywood, maar in Europa te laten maken. Het speelt zich immers af in Londen.”

101 Dalmatian Street Beeld Disney

Culturele mix

Er kwamen niet eens richtlijnen uit de VS. “De regels die we hebben gehanteerd, hebben we onszelf opgelegd. Weet je, de reden waarom ik dit zo graag wou maken, is omdat ik als kind zo erg hield van 101 Dalmatiërs. Die erfenis wou ik koste wat het kost respecteren, ook al speelt het verhaal zich in het nu af. Regelmatig vroegen we onszelf af: hoe zouden de originele animatoren dit gedaan hebben?”

Zo ogen de tekeningen in 101 Dalmatian Street moderner dan de klassieke Disney-tekenstijl, maar binnen eenzelfde look-and-feel van het origineel. Want die zag er in 1961 al hedendaags uit voor zijn tijd, met frisse en speelse decors. “Daarin kan je nog steeds de silhouetten van bekende gebouwen en monumenten herkennen. Wat wel anders is, is de typische culturele mix in Londen anno 2019.”

In 101 Dalmatian Street keren trouwens geen vertrouwde personages terug, zelfs niet slechterik Cruella de Vil. Maar de tv-reeks zit wel vol knipogen naar het origineel. “Sinds 1961 zijn er al een paar generaties honden gepasseerd”, zegt Speller. “Pongo en Perdita zijn dus niet langer onder ons. Sorry, dat klinkt plots onnodig treurig. (lacht) Ik beschouw deze 101 hondjes als hun nazaten, nu bijna zestig jaar later. Maar in de decors keert er van alles terug. Van winkels die hetzelfde gebleven zijn tot foto’s aan de muren. Misschien gaat de modale kijker dat niet allemaal opmerken, maar het maakt mij blij.”

101 Dalmatian Street, vanaf 18 maart elke weekdag om 17.15 uur bij Disney Channel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden