Donderdag 09/02/2023

Muziek

Na de standbeelden en tv-programma’s vallen nu ook de bandnamen: Dixie Chicks heten voortaan The Chicks

De band Dixie Chicks heet vanaf nu The Chicks.  Beeld Universal Images Group via Getty
De band Dixie Chicks heet vanaf nu The Chicks.Beeld Universal Images Group via Getty

Na de standbeelden ligt in de Verenigde Staten alles onder vuur. Daarom laten de Dixie Chicks het ‘foute’ Dixie vallen en kan zelfs The Chicks misschien niet langer door de beugel.

Robert van Gijssel

Ze zaten al langer in hun maag met de naam. Dat verklaarden de Amerikaanse Dixie Chicks afgelopen vrijdag, toen de kogel kennelijk ineens door de kerk was. Het populaire countrytrio gaat voortaan door het leven als The Chicks, en het beladen woord ‘dixie’ is aan de straat gezet. ‘We pakken het moment,’ staat nu te lezen op de website en alle sociale mediakanalen van de band.

Dat ‘moment’ verwijst naar de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten, de golf aan protesten na de dood van George Floyd door politiegeweld en het debat over racisme dat inmiddels tot ver buiten Amerika wordt gevoerd. Het woord ‘dixie’, afkomstig van de geografische benaming ‘Dixieland’, staat voor de Zuidelijke Amerikaanse staten, die het in 1860 als ‘Confederatie’ opnamen tegen het Noorden. En dus staat het voor de staten die destijds voor de slavernij waren.

Volgens The Chicks is deze associatie nu onwenselijk, ook al was de link met dat verleden nooit zo bedoeld. De Zuidelijke staten zijn nu eenmaal ook het gebied waar de country is ontstaan, en de naam Dixie Chicks betekende weinig meer dan ‘countrymeiden’. Maar het trio, dat overigens al jaren bekend staat als liberaal en linksdenkend, wil alle misverstanden de wereld uit helpen.

Slavernijverleden

De band zal ook enige druk hebben gevoeld, want de laatste weken lagen veel bandnamen onder de loep van het maatschappelijk debat. De countryband Lady Antebellum veranderde de naam al in Lady A, omdat ‘antebellum’ verwees naar vooroorlogse tijden in de Verenigde Staten, en dus ook weer het slavernijverleden. De band had zich naar eigen zeggen vernoemd naar het vooroorlogse interieur van een oud huis waar zij hun eerste groepsfoto’s schoten. Het ‘antebellum’ stond voor de nostalgie van de antieke Amerikaanse muziek. Maar in de huidige, politiek gevoelige tijden was die naam volgens Lady A niet meer vol te houden.

De naamcorrectie werd gevolgd door een uitgebreide verklaring van de bekende Amerikaanse rootsband Drive-By Truckers. De oprichter voelde zich gedwongen uit te leggen waar zijn, ook naar eigen zeggen, erg ongelukkige bandnaam vandaan kwam. Het was niet meer dan een dronken grap, aldus Patterson Hood, die op een raadselachtige manier zijn liefde voor hiphop én country moest verwoorden. Al verklaarde hij niet specifiek waarom ‘drive-by’ dan te maken zou hebben met hiphop en ‘truckers’ met country: de benaming voor een moordaanslag vanuit een rijdende auto zou in elk geval wél kunnen verwijzen naar een beproefde methode van de racistische Ku Klux Klan.

De Dixie Chicks konden niet achterblijven, vooral nadat de band in een opiniestuk in het blad Variety al was opgeroepen de naam aan te passen. Het trio maakte vrijdag van de gelegenheid gebruik om tegelijk met de naamswijziging het nieuwe protestnummer ‘March March’ met de wereld te delen, waarop The Chicks onmiddellijk ongewenst opportunisme werd verweten. The Chicks kregen ook al vragen over de nieuwe naam, die mogelijk denigrerend zou zijn voor vrouwen.

El Roth

Het is voor een Amerikaanse band in dit tijdsgewricht moeilijk om het goed te doen. Dat ontdekte ook de countryband Confederate Railroad. Vorig jaar al werd het keurige, met Grammy-nominaties beloonde gezelschap herhaaldelijk gevraagd de naam te veranderen, vanwege alweer die verwijzing naar de Confederatie. De maatschappelijke druk was in 2019 mogelijk nog niet zo hevig als nu, want Confederate Railroad besloot te volharden. De naam verwees volgens de leden naar – alweer – de nostalgie van vervlogen tijden en de Zuidelijke muziekcultuur. Maar de standvastigheid kwam hen duur te staan. Confederate Railroad werd geschrapt van festivals waar ze al herhaaldelijk hadden gespeeld, en zag de inkomsten slinken. Tegelijk wonnen de countryrockers zieltjes die ze misschien liever niet hadden gewonnen: de band wordt nu in zeer conservatieve countrykringen gezien als strijdmakker tegen doorgeslagen politieke correctheid.

De discussie over bandnamen zorgt voor meer verwarring. Vorige week liet David Lee Roth, voormalig zanger van de hardrockband Van Halen, weten af te willen van het ‘Lee’ in zijn naam. Hij wenst vanaf nu te worden aangesproken als El Roth, verklaarde hij, zonder nadere uitleg. Op sociale media werd gespeculeerd dat het ‘Lee’ in deze tijd mogelijk te gevoelig was omdat de naam zou verwijzen naar Robert E. Lee, een generaal van de Confederatie ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. Maar volgens David Lee Roth-kenners was de naamswijziging niets meer dan een grap, en een vrolijk commentaar op het namendebat. Of grappen over dit onderwerp nog worden gewaardeerd, zal El Roth de komende tijd ongetwijfeld ondervinden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234