Woensdag 08/02/2023
Pukkelpop 2019.

AchtergrondVersoepelingen

‘Na de langste winter komt de schoonste zomer’: cultuursector reageert op versoepelingen

Pukkelpop 2019.Beeld Francis Vanhee

‘We mikken op 66.000 aanwezigen per dag, zonder mondmaskers of social distancing.’ Het Limburgse festival Pukkelpop reageert bijzonder enthousiast op het zomerplan met versoepelingen voor de culturele sector. Het enthousiasme om het perspectief klinkt ook elders, al hopen velen dat er snel duidelijkheid komt over de protocollen die zullen gelden.

Pieter Dumon en Paul Notelteirs

“We zijn nog nooit zo klaar geweest om deze uitdaging – een van de grootste uit ons bestaan – aan te gaan.” Wekenlang was er amper perspectief voor de 160.000 mensen die in de cultuur- en evensector actief zijn. Net daarom reageert Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine zo enthousiast op het zomerplan dat na het Overlegcomité voorgesteld werd. In de komende maanden zijn de Belgische regeringen nog voorzichtig: in juni en juli zijn respectievelijk 200 en 2.000 mensen welkom bij indoor evenementen, voor activiteiten in openlucht liggen die toegelaten bezoekersaantallen vast op 400 en 2.500. Vanaf augustus gelden echter soepelere regels en krijgen grote festivals een uitzondering. Zij mogen een groter publiek ontvangen als aanwezigen een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen.

Pukkelpop verwacht dat het zijn volledige capaciteit van 66.000 bezoekers in augustus kan benutten en plant een festival dat zoveel mogelijk op de edities uit het verleden lijkt: “Er zullen natuurlijk wel wat wijzigingen zijn, maar we gaan Pukkelpop organiseren zoals we het altijd gekend hebben. Het moet niet zittend, je mag rondlopen, je mag elkaar knuffelen”, zegt Mahassine. De organisatie van het Boomse dancefestival Tomorrowland reageert voorlopig iets voorzichtiger op het zomerplan. De initiatiefnemers willen eerst de precieze scenario’s en instructies van de regering afwachten voor ze communiceren over hoe de komende editie van hun festival er zal uitzien: “Maar met een combinatie van vaccinaties en sneltesten aan de deur, zijn we er van overtuigd dat we van Tomorrowland een veilige plek kunnen maken.”

Chokri Mahassine reageert opgetogen: 'We gaan Pukkelpop organiseren zoals we het altijd gekend hebben. Het moet niet zittend, je mag rondlopen, je mag elkaar knuffelen.' Beeld Photo News
Chokri Mahassine reageert opgetogen: 'We gaan Pukkelpop organiseren zoals we het altijd gekend hebben. Het moet niet zittend, je mag rondlopen, je mag elkaar knuffelen.'Beeld Photo News

De agenda die het Overlegcomité aankondigde is ambitieus, maar voorlopig niet erg concreet. Dat zorgt voor verschillende problemen. Want zolang er geen duidelijkheid is over de voorwaarden waaraan evenementen moeten voldoen, is het voor organisatoren niet eenvoudig om activiteiten voor te bereiden. Elders in de culturele sector klinken daarom reacties die erg gelijkaardig zijn aan die van de organisatoren van Pukkelpop en Tomorrowland.

Indoor evenementen

Jan Van Esbroeck, CEO van Sportpaleis Group, hoopt dat de voorwaarden die aan de bezoekersaantallen gekoppeld worden in dezelfde lijn liggen als de ‘ambitieuze plannen’ van de regering. Vooral voor de theaterzalen die hij runt zouden gunstige voorschriften op korte termijn interessant zijn, daar zijn voor de zomer nog heel wat evenementen gepland. De grote arena’s zoals het Sportpaleis of de Lotto Arena blijven deze zomer sowieso leeg. “In augustus zitten we indoor aan een maximum van 3.000 bezoekers. Daarmee vul je zo’n zaal niet.” Dat betekent dat ook het enige concert dat in augustus wel in het Sportpaleis stond gepland – de concerten rond de Ketnet-reeks #LikeMe – wordt geschrapt. “Daar ziet het inderdaad naar uit”, zegt Van Esbroeck. “Laten we hopen dat dat de laatste keer is en dat we in september eindelijk opnieuw helemaal kunnen opstarten.”

Voor entertainmentgroep Studio 100 biedt het zomerplan een mogelijkheid om nieuwe voorstellingen in te plannen voor 450.000 tickethouders. Het Pop-Up Theater dat het bedrijf in Puurs uitbaat, telt 1.600 zitjes. Volgens CEO Hans Bourlon is het enkel economisch rendabel om daar shows te plannen als die volledige capaciteit gebruikt kan worden. Als de regering straks strenge afstandsregels aan het binnenplan voor de culturele sector koppelt, zullen de fans van de musicals Daens en 40-45 dus nog langer moeten wachten. Bourlon hoopt daarom dat er snel duidelijkheid volgt: “We hebben toch 4 à 6 weken nodig om onze producties op te starten. Als we dat in juli willen doen, is er niet zo heel veel tijd meer.”

Bioscoopketen Kinepolis opereerde in de herfst van vorig jaar al onder strikte voorwaarden en heeft er daarom minder moeite mee om nog even op de exacte uitwerking van het zomerplan te wachten. Als het publiek straks opnieuw gemaskerd in de pluchen zetels ploft en de afstandsvoorschriften blijven gelden, is dat volgens woordvoerster Anneleen Van Troos niet echt een probleem: “Vorig jaar zette die mondmaskerplicht nog een rem op het bioscoopbezoek, maar ondertussen is de bevolking er gewoon aan geraakt die maskers te dragen.”

Wel hopen ze bij Kinepolis dat het mondmasker even uit mag voor wie iets wil eten en drinken. Ook het sluitingsuur baart de bioscoopuitbaters zorgen. “Op dit moment is het niet duidelijk of het sluitingsuur van tien uur dat voor restaurants wordt gehanteerd ook voor ons van toepassing is. Als dat het geval zou zijn, dan moeten we onze laatavondvoorstelling schrappen, met alle gevolgen van dien.”

De Crisiscel Cultuur, die de afgelopen weken dikwijls op de uitzichtloze situatie van medewerkers uit de culturele sector wees, reageert tevreden met het zomerplan: “Na de langste winter komt de schoonste zomer.” Al komt die zomer ook voor sommigen te vroeg. Net na de persconferentie van het Overlegcomité kondigde Dour Festival aan dat het festival, dat normaal in juli plaatsvindt, noodgedwongen opnieuw een jaartje overslaat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234