Maandag 14/06/2021

Muziek

Muzieksector lanceert Belgian Music Fund: ‘Als de concerten wegvallen, blijft er niets over’

Een van de uithangborden van het initiatief is Clouseau. Gitarist Kris Wauters: ‘We hebben hier nood aan.’ Beeld Kristof Ghyselinck
Een van de uithangborden van het initiatief is Clouseau. Gitarist Kris Wauters: ‘We hebben hier nood aan.’Beeld Kristof Ghyselinck

Muzikantenverenigingen Galm en Facir en auteursrechtenverenigingen Sabam en PlayRight+ slaan de handen in elkaar voor het Belgian Music Fund. Daarmee kunnen muzikanten in de creatiefase al gesteund worden: een noodzaak die de coronacrisis eens te meer heeft blootgelegd.

“Ons initiatief is nog maar enkele uren bekendgemaakt, en we hebben al meer dan 50 aanvragen binnen van muzikanten die op zoek zijn naar steun. Dat toont hoe urgent deze problematiek is.” Tom Kestens van muzikantenvereniging Galm is opgetogen met de weerklank die het Belgian Music Fund krijgt. Want dat zo’n steunfonds voor muzikanten nodig was, staat buiten kijf, vindt hij. “Het is al heel lang een realiteit voor muzikanten dat er onvoldoende of geen steunmiddelen zijn tijdens de creatieve fase.”

Tijdens het schrijven, componeren, repeteren en opnemen verdient een muzikant niets. Pas bij een optreden begint een bestaan als muzikant geld in het laatje te brengen. “Je moet dus optreden om iets te verdienen, maar sommige muzikanten treden niet op, en leggen zich in de plaats daarvan toe op het schrijven, componeren en arrangeren van muziek.”

De coronacrisis en de lockdown, waarbij zo goed als alle optredens werden geschrapt, heeft dan ook een zware impact gehad op het inkomen van veel muzikanten. “Als de concerten wegvallen, blijft er niets over. Veel muzikanten moesten aan hun spaarcenten zitten om verder te kunnen blijven doen.”

Voor bedrijven en fans

Maar de nood aan ondersteuning tijdens de zogenaamde creatieve fase, is niet nieuw. “Eigenlijk bestaat dat probleem al ruim vijftien jaar”, legt Kestens uit. “Vroeger maakten platenfirma’s budgetten vrij voor opnames en schrijfsessies, maar de komst van het internet heeft dat model op zijn kop gezet. Verschillende muzikanten hebben me al gezegd: dit initiatief is al heel lang nodig.” Een sentiment dat in het Radio 2-programma De Madammen kracht werd bijgezet door Clouseau-gitarist Kris Wauters: “Dit is echt uniek, we hebben hier nood aan.”

En dus is er nu het Belgian Music Fund, een initiatief van muzikantenverenigingen Galm en Facir, en auteursrechtenorganisaties Sabam For Culture en PlayRight+, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. De twee auteursrechtenverenigingen pompen elk 100.000 euro in het Belgian Music Fund. Galm stort giften door naar het fonds, en ook bedrijven en muziekfans kunnen een donatie doen, vanaf 40 euro. “We krijgen al langer berichten van bedrijven die bereid zijn om de muzieksector te ondersteunen. De bedoeling is dat we nu die bedrijven contacteren en aanmoedigen om aan het Belgian Music Fund te doneren, maar we vragen ook dat muziekfans een bijdrage leveren.

“Er is perspectief nodig. We willen financiële steun bieden tijdens het creatieve werk, van schrijven over repetities tot aan de release. Nu worden muzikanten voor al dat werk niet vergoed, terwijl daar erg veel tijd in kruipt. Wij willen hen bij élke stap ondersteunen. Alle partners in dit verhaal doen dat al, maar samen willen we nog een stap verder gaan.” Concreet betekent het dat er projectoproepen worden uitgeschreven, waarop muzikanten kunnen intekenen. “We proberen de drempel daarvoor zo laag mogelijk te houden”, zegt Kestens.

K’s Choice van morgen

Om hun boodschap kracht bij te zetten, heeft het Belgian Music Fund heel wat muzikanten ingeschakeld als ambassadeurs. Zo treden onder anderen Sam en Gert Bettens van K’s Choice naar voren als uithangbord, samen met de indieband Portland en een hitmachine als Clouseau. Ook Belle Perez, Willy Sommers en schlagerzanger Christoff dragen de hashtag #fundthefuture uit. “Doe het niet voor ons, maar voor de K’s Choice van morgen”, zegt Sam Bettens in een van de begeleidende reclamespotjes.

De bedoeling is dan ook dan niet dat het Belgian Music Fund enkel de impact van de coronacrisis probeert in te perken. “We gaan nu week per week bekijken over welke bedragen we kunnen beschikken, en jaar na jaar het Belgian Music Fund evalueren”, besluit Kestens. “Maar we weten nu al dat de nood hieraan zal blijven bestaan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234