review
Musical 'De Muze van Rubens': Anne Mie Gils schittert in lichtdecor
Met zijn nieuwste musicalcreatie 'De Muze van Rubens' levert Judas TheaterProducties opnieuw een 'less is more'-productie af, die staat of valt met de prestatie van Anne Mie Gils. In dit geval stáát ze: Gils speelt als Helene Fourment, de tweede vrouw van schilder Peter Paul Rubens, een van haar mooiste musicalrollen.
Judas TheaterProducties tekende eerder al voor enkele musicalpareltjes en is daarmee bij het beste wat Vlaanderen op dat vlak te bieden heeft. Met stip op één in onze top drie staat nogal altijd 'Josephine B.' (2013), met de onnavolgbare Leki in de titelrol. Daarna volgt het vorig jaar hernomen en terecht bejubelde 'Lelies' (2011). Maar op een verdiende derde plaats staat het nieuwe 'De Muze van Rubens', dat afgelopen weekend in première ging.
Deze semi-biografie evoceert het leven Helene Fourment (1614-1673), die op haar zestiende in een - overigens gearrangeerd - huwelijk stapt met de dan 53-jarige Rubens. Hij beleeft met haar zijn tweede jeugd, tot zijn dood tien jaar later.
De tekst van Allard Blom geeft een vrij intieme inkijk in de relatie tussen Helene en Rubens, en laat zich bekijken als een soort historische roman, vertaald naar musical. Het grootste deel van de verhaallijn is gebaseerd op geschiedkundige gegevens, maar heel wat details en romantische 'opsmukjes' berusten op speculaties en veronderstellingen. Hoewel... vorig jaar nog werden met een speciale techniek op het bekende schilderij 'Het Pelsken' van Rubens verborgen seksuele connotaties ontdekt. Deze vondst lijkt te bevestigen dat het doek wel degelijk bedoeld was voor de slaapkamer van de twee echtelieden.
Om datzelfde 'Het Pelsken' draait het allemaal in 'De Muze van Rubens'. Tegen de achtergrond van een gegidste wandeling door een Rubens-tentoonstelling zien we de ondertussen 58-jarige Helene, die haar dagen doorbrengt met snoepen en kijken naar haar jonge portret. Dit doek is het enige waarvan Rubens haar deed beloven het nooit te verkopen. Buitenstaanders zouden het niet begrijpen, het hoerig en ordinair vinden.
Net zoals in eerder genoemde musicalcreaties vallen ook in 'De Muze van Rubens' een aantal puzzelstukjes synergetisch in elkaar. Het eerste is hoofdrolspeelster Anne Mie Gils (58), die toont dat ze niet zomaar de leading lady van de betere Vlaamse musical is. Ze past haar prachtig lage, vrij krachtige stem aan haar personage aan en zingt bijna de hele voorstelling door als het ware ingehouden, maar haarzuiver en daardoor des te indringender. We zien haar als als elfjarige met de poppen spelen, als zestienjarige tiener poseren en als teruggetrokken, ouder wordende vrouw mijmeren. De jonge Brent Pannier neemt verdienstelijk de andere rollen op zich, maar is toch nog een paar maten te klein voor Gils.
De tweede troef is het decor, dat bestaat uit een eenvoudig ogende, wit gekalkte bouwstructuur, die dient als projectiescherm voor een lichtkunstwerk dat op het Gentse Lichtfestival niet zou misstaan. Projecties van bijna twintig werken van Rubens volgen de verhaallijn, soms zo gedetailleerd dat je de craquelé op het doek kunt zien. Alleen jammer dat er juist bij 'Het Pelsken' niet zo wordt ingezoomd.
Tot slot stuwt ook de kwalitatieve eenvoud het niveau de hoogte in. Niet meer dan twee acteurs op de scène, een minimum aan attributen, de mooie maar bescheiden kostuums... 'Less is more' is intussen een appartementsblok hoog cliché, maar mits een goede uitwerking werkt het wonderwel.
'De Muze van Rubens - Helene Fourment, de musical', nog tot en met 6 maart in de Zwarte Zaal van het Fakkelteater, Antwerpen.