Dinsdag 21/01/2020

Cultuurprotest

Museumoverleg toont zich solidair met cultuurprotest: ‘Nieuw museum voor Vlaamse geschiedenis is niet nodig’

De cultuursector protesteerde donderdag aan het Vlaams Parlement in Brussel tegen de geplande besparingen. Beeld BELGA

“We vinden dat een nieuw museum voor de Vlaamse cultuur en geschiedenis niet nodig is. Wat wij jaar in jaar uit in de praktijk brengen, dat is onze Vlaamse identiteit.” Zo reageert het Vlaams Museumoverleg op de plannen van Cultuurminister Jan Jambon (N-VA). Overleg Kunstenorganisaties (oKo) vraagt om de vooropgestelde besparingen voorlopig te bevriezen.

“Ik wil een traject opstarten om onze Vlaamse geschiedenis te ontsluiten in een museum voor de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen.” Dat staat te lezen in de beleidsnota Cultuur van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Maar de museumsector zelf draagt dat voornemen weinig warmte toe, schrijft De Standaard

“Er is weinig animo om zich voor de kar te laten spannen van de Vlaamse identiteit”, vertelt Patrick Allegaert, voorzitter van het Vlaams Museumoverleg. “We vinden dat een nieuw museum voor de Vlaamse cultuur en geschiedenis niet nodig is. Wat wij jaar in jaar uit in de praktijk brengen, dat is onze Vlaamse identiteit.” 

Jan Jambon, naast minister-president ook bevoegd voor het domein Cultuur, is van plan stevig te besparen op cultuursubsidies: vooral de vooropgestelde besparing van 60 procent, een vermindering van 5 miljoen euro, op de pot voor projectsubsidies, doet stof opwaaien. In cultureel erfgoed en de museumsector wil hij wel investeren. In een controversiële passage in het programma De afspraak op vrijdag zette N-VA-boegbeeld Peter De Roover dat beleid nog kracht bij. “We hadden vroeger kunstenaars die een beter oog voor schoonheid en esthetiek hadden. Dat is een zeer nostalgische visie en het is mooi dat ze terugkomt”, aldus De Roover. 

Maar de sector vindt dat Jambon te veel inzet op geschiedenis en te weinig op de toekomst. Donderdag kwam honderden mensen uit het kusnteveld op straat kwam om te protesteren aan het Vlaams Parlement.  Het SMAK in Gent toonde zich toen solidair door donderdag de deuren te sluiten, en ook het Museumoverleg steunt de acties, klinkt het. “Er is een grote solidariteit, omdat er een grote vervlechting is tussen de musea en de kunsten”, zegt Allegaert in De Standaard.

On hold

De koepelorganisatie Overleg Kunstenorganisaties (oKo) vraagt inmiddels om de vooropgestelde besparingen voorlopig te bevriezen, om in gesprek te gaan met Jambon. Die stelde voor de cultuursector zelf een alternatieve besparingsoefening maakt.  “We zijn natuurlijk bereid om minister Jambon met kennis van zaken te adviseren”, zegt Leen Laconte van oKo in een persbericht. “Er is nood aan grote zorgvuldigheid. Daarvoor is tijd nodig. Daarom stellen we voor dat de minister de voorgestelde besparingen in het Kunstendecreet on hold zet totdat we een consensus gevonden hebben.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234