Maandag 24/02/2020

InterviewPhilippe Van Cauteren

Museumdirecteur Philippe Van Cauteren: ‘Het S.M.A.K. heeft nood aan een groter en beter uitgerust gebouw’

Beeld Eric de Mildt

Wie vandaag door Gent dwaalt, zal in vitrines van handelaars grote afbeeldingen zien van verborgen kunstwerken. Met #smakisteklein wil S.M.A.K. de aandacht vestigen op de meer dan 3.000 collectiestukken die vandaag in depots blijven liggen. Directeur Philippe Van Cauteren legt uit.

Wat wil u met #smakisteklein aanklagen?

“De actie is gelinkt aan onze collectietentoonstelling Highlights for a Future: deel 1, die sinds maart loopt naar aanleiding van onze twintigste verjaardag. Die ‘deel 1’ is belangrijk, omdat het gaat om een selectie van 200 werken, uit een collectie van meer dan 3.000 stukken die in depots liggen opgeslagen. Daarvoor is het hele gebouw in gebruik genomen, wat bewijst dat het museum vandaag te klein is.”

U wil dus een nieuw, groter gebouw?

“Het is een demarche en onze bezorgdheid om de hele collectie in de toekomst permanent te kunnen presenteren. Maar daarvoor hebben we een goed uitgerust museumgebouw nodig. Alleen, dit is iets anders dan de beslissing hoe ik thuis mijn living wil inrichten. Dit kan ik niet alleen, dit is een gesprek dat we moeten aangaan met verschillende partners. De collectie is in eigendom van stad Gent, en wij willen daar als goede huisvader of huismoeder voor zorgen én publiek ontsluiten. Maar dan wel in een adequate behuizing.”

Mocht er geen nieuw gebouw komen, kan ‘Highlights for a Future’ wel nog elf edities doorgaan.

“Er zit genoeg in de depots om vijf of zes kwalitatieve collectiepresentaties te maken, zonder twee keer dezelfde werken te tonen. Maar de titel Highlights for a Future: deel 1 is toch vooral een allusie naar een ‘deel 2’ in een nieuw museumgebouw. Toch beschouw ik #smakisteklein niet als startpunt van onze mobilisatie, die is al vijftien jaar bezig. Alleen gaan we nu in een hogere versnelling. In een wereld vol onduidelijkheid en onvermogen, willen wij tonen dat kunst en cultuur een belangrijke bijdrage leveren. Zeker met deze collectie. Het is geheugen van een samenleving, van een manier van denken over beeld.”

Is het geen idee om de collecties van alle overheden samen te brengen op één plek, in één museum dat de concurrentie aankan met een MoMA in New York?

“Dat werd in de jaren 1980 al zelfs geopperd door mensen als Jef Cornelis, om niet langer te versnipperen maar alle collecties van Vlaanderen samen te brengen. Toen was dat misschien een valabele, politieke optie, maar intussen is dat niet meer zinvol. De musea hebben zich ontwikkeld tot volwassen entiteiten. De kunstwereld is veel complexer en rijker geworden, waardoor er verschillende musea voor hedendaagse kunst naast elkaar kunnen bestaan. Als je bovendien gaat vergelijken met New York: daar vind je een handvol musea op een oppervlakte kleiner dan Vlaanderen, dus het kan.”

Kan het publiek helpen aan #smakisteklein?

“Helpen kan al beginnen door onze tentoonstelling te bezoeken. Dan kan je proeven van wat eigenlijk op permanente basis te zien zou moeten zijn. Daarnaast kan je lid worden van onze vereniging – Vrienden van het S.M.A.K. – die in 1957 al begon met de droom voor een nieuw museum. Lid worden betekent dus die droom van een nieuw museum mee waar maken, zodat S.M.A.K. in de toekomst niet meer te klein zal zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234