Museum
Musea elke dag open? "Dat is veel te complex"
Vanaf de herfst zullen de musea van het Louvre, Orsay en Versailles elke dag van de week open zijn, op vraag van de Franse president François Hollande. Al is de extra dag wel voorbehouden voor scholieren. Moeten Belgische musea volgen?
François Hollandes ogen waren groter dan zijn maag. Een jaar geleden sprak hij erover om net als het Moma of het Metropolitan in New York en het British Museum in Londen de Franse musea alle dagen te openen. Maar hij werd teruggefloten door zijn minister van Cultuur, Fleur Pellerin. De deuren zullen niet elke dag openstaan voor iedereen. Wel zullen, vanaf de herfst, scholieren tijdens de officiële sluitingsdag de drie musea van het Louvre, Orsay en Versailles kunnen bezoeken. Dat heeft de Franse president maandag aangekondigd tijdens de opening van een tentoonstelling in l'Institut du Monde Arabe in Parijs.
Het idee om de musea simpelweg zeven dagen op zeven aan bezoekers open te stellen, kon niet rekenen op de steun van de medewerkers van de musea in kwestie. Daarbij kwam dat een beperkt budget en praktische moeilijkheden het voorstel definitief lamlegden. Bij wijze van compromis kunnen scholieren nu in groep tijdens de sluitingsdag "leren, zich laten verwonderen en zich laten bewegen", aldus de Franse president. Op die manier kan de Franse jeugd naar hartelust genieten van de musea buiten de gewoonlijk extreem drukbezochte bezoekuren om.
Belgische musea
Voor de Belgische musea lijkt elke dag open zijn ook niet aan de orde. "De sluitingsdag is een van de drukste dagen van de week", zegt Samir Al-Haddad, woordvoerder van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Dat bevestigt ook Luc Delrue, directeur van M, Museum Leuven. "De druk op de onderhoudswerken is bijna niet te bolwerken wanneer we zeven dagen op zeven open zijn."
"Het is erg complex om het museum elke dag te openen. Dan moet men de onderhoudswerken 's nachts laten gebeuren. Dan moet je de beveiliging anders aanpakken, nachttarief betalen en de veiligheid van je werknemers garanderen." Delrue pleit daarom eerder voor langere openingsuren dan voor meer openingsdagen. Een sluitingsdag is immers ook een gewone werkdag voor het museum. Dan worden er werken verplaatst, gerestaureerd, uitgeleend, onderzocht en gecontroleerd.
Delrue vindt dat er, zeker sinds de uitspraken van François Hollande, te veel aandacht wordt besteedt aan die zevende dag. "We zijn overdag altijd open maar vergeten soms dat mensen ook graag 's avonds naar een museum gaan". Een werkende mens kan overdag natuurlijk onmogelijk een tentoonstelling bezoeken. Latere openingsuren zijn dan een betere oplossing dan een extra weekdag.
Veiligheid
Isabelle Vanhoonacker van de Koninklijke Musea Voor Schone Kunsten van België (KMSKB) deelt die mening. "De wekelijkse sluitingsdag is er niet voor niets. Maar in onze veranderende maatschappij is het wel belangrijk dat de openingsuren kunnen aangepast worden." Om aan de evoluerende noden van de bezoekers te kunnen voldoen, stelt het KMSKB een aantal zaken voor. Zo zou er tussen de musea onderling beter afgesproken kunnen worden welke dag er gesloten wordt. Nu zijn bijna alle musea op maandag dicht. "We zouden ook, zoals in Frankrijk, schoolbezoeken kunnen groeperen waardoor elk publiek beter aan zijn trekken komt. Maar daar is geld voor nodig."
En een museum als het Louvre is natuurlijk vele malen groter en drukker bezocht dan de Belgische musea. "Zeven dagen op zeven open zijn, is in België echt niet aan de orde", vindt Delrue.
undefined