Zaterdag 26/11/2022

De molSpeurneuzen in actie

Mollenjagers in actie: alle andere hobby’s moeten wijken

Benedikte Vossen, uitzendconsulent en mollenjager.  Beeld Tim Dirven
Benedikte Vossen, uitzendconsulent en mollenjager.Beeld Tim Dirven

Ook in coronatijden gaat de zoektocht naar De mol verder. Meer nog, nu we met zijn allen noodgedwongen binnen zitten, is de mollenjacht intensiever dan ooit. Wij gingen op zoek naar de fanatiekste moloten. ‘Afleveringen blijven herbekijken en alles noteren is het enige wat echt werkt.’

Pieter Dumon

Benedikte Vossen (30), uitzendconsulent, overtuigd dat Alina de mol is

‘Alle verdachte fragmenten spoel ik terug’

De zondagavond van Benedikte Vossen verschilt amper van die van de doorsnee tv-kijker. Net als ruim een miljoen anderen kijkt ze die avond samen met haar man naar De mol. Maar waar het voor haar wederhelft bij die ene kijkbeurt blijft, ontpopt Benedikte zich in de dagen die volgen tot een iets fanatieker mollenvanger. Gemiddeld drie keer wordt elke aflevering herbekeken. Op grondige wijze, zo blijkt. “Het zijn de kleine dingen die het verschil maken”, legt Benedikte uit. “Opschriften op de kledij die kandidaten dragen, details in het straatbeeld, bepaalde uitspraken. Alle verdachte fragmenten spoel ik terug om ze nog eens opnieuw te bekijken. Ook vertraagd, als dat moet.”

Die aanpak verklaart meteen waarom Benedikte voorlopig haar blik strak op Alina heeft gericht. Bij de allereerste proef wist zij opvallend snel dat een van de kandidaten niet vastgeketend was, merkte Benedikte op. En dat er in aflevering twee in het straatbeeld plots graffiti opduikt met de letters van Alina’s naam kan ook al geen toeval zijn.

In het volgen van de geldstroom is Benedikte minder fanatiek. “Zeker de laatste paar seizoenen is het onbegonnen werk om daar conclusies uit te trekken”, vindt ze. “Kandidaten spelen steeds nadrukkelijker een spel en doen er alles aan om zichzelf verdacht te maken bij hun medekandidaten. Ook al gaat dat ten koste van de prijzenpot.”

Wat Benedikte dan wel weer met meer dan gewone aandacht in de gaten houdt, is de menselijke interactie. Als uitzendconsulente weet ze daar namelijk wel een en ander van af. “We hebben op het werk wel wat tips en opleidingen gekregen om te bepalen of iemand al of niet de volledige waarheid spreekt. Die hou ik in het achterhoofd bij het herbekijken van De mol.” Die ervaring sterkt Benedikte in de overtuiging dat ze zelf ook een goede kandidate of zelfs mol zou kunnen zijn. “Als het er echt op aan komt om te liegen, zou ik perfect een masker kunnen op zetten.”

Tot het zover is beperkt ze zich tot televisiekijken en online volgen wat de theorieën van haar mede-moloten zijn. “Normaal gezien ben ik daar sowieso behoorlijk wat uren per week mee bezig. Maar nu er sowieso niet veel anders te doen is, loopt dat nog wat verder op. De mol is bij deze gewaarschuwd.”

Marc Denys (51), runt Facebook-groep Mollengroep, denkt dat Christian de mol is

‘Na verloop van tijd herken je een patroon’

Presentator Gilles De Coster met mollenvanger Marc Denys. Beeld RV
Presentator Gilles De Coster met mollenvanger Marc Denys.Beeld RV

“Ze kunnen in de montage veel verdoezelen, maar niet alles.” Marc Denys is ervan overtuigd dat je ook als kijker de mol kan ontmaskeren. “Natuurlijk blijft het een tv-programma en natuurlijk zullen de makers de fragmenten knippen waarin de mol zich te expliciet bloot geeft . Maar de opdrachten zelf en hoe de deelnemers deze al dan niet tot een goede einde brengen, moeten ze wel laten zien. Ook als de mol zich daarin blootgeeft.”

Net daarom herbekijkt Marc elke aflevering minstens drie keer. Een noodzaak, wil je, zoals Marc, alle verdachte dingen die kandidaten zeggen of doen goed kunnen noteren. “Van elk van de kandidaten hou ik een dossier bij”, vertelt hij. Met wie ze praten, welke rol ze op zich nemen tijdens de opdrachten, hoeveel geld ze binnenbrengen of verliezen. Alles wordt zorgvuldig neergepend. “Na verloop van tijd begin je bij het doornemen van die notities een patroon te herkennen.”

Zo had Marc twee jaar geleden al vrij snel door dat Pieter, de mollende priester, een dubbelrol speelde. Ook de voorbije jaargangen wist hij tegen de tijd dat de finale op het scherm kwam vrij zeker wie de mol was. Enkel vorig jaar liep het fout en wist Elisabeth hem in de luren te leggen.

Het speuren naar de mol nam de voorbije jaren een steeds forsere hap uit Marcs weekplanning. “Wanneer De mol op tv is, moeten alle andere hobby’s wijken”, vertelt hij. “Normaal ga ik vaak sporten en wandelen, maar daar is nu geen tijd voor.” Zeker sinds Marc de Facebook-groep Wie is...de Mol? oprichtte – ondertussen goed voor zo’n 26.000 leden – slorpt de jacht op de mol zowat alle vrije tijd op. “Ik probeer zoveel mogelijk te lezen van wat over het programma verschijnt en wissel constant strategieën uit met de andere leden van de groep.” Opvallend: bij die leden zitten ook een aantal ex-deelnemers. “Vaak komen die met verrassende tips”, zegt Marc. “Axel raadde me bijvoorbeeld aan goed te kijken naar de reacties bij de eliminatie. De mol weet immers op voorhand wat er gaat gebeuren, dat maakt het moeilijk om echt spontaan te reageren wanneer de schermen groen of rood kleuren.”

Na de laatste aflevering kickt Marc af van de mollenjacht en pikt hij zijn sportieve hobby’s zo snel mogelijk weer op. Uit noodzaak, zo blijkt. “Ik schrijf me al jaren in als kandidaat voor De mol. Tot nu toe zonder succes. Maar je weet nooit. Misschien lukt het volgend jaar wel en dan is het belangrijk om in topconditie te zijn wanneer de opnames beginnen.”

Sabine Simoen (44), lid van de ­Mollengroep op ­Facebook, zet haar centen ­voorlopig in op Els

‘Ik kom altijd bij de uiteindelijke winnaar uit’

Sabine Simoen moet even de televisie wat stiller zetten voor ze ons te woord kan staan. Op de achtergrond horen we Gilles De Coster uitleg geven bij een van de opdrachten van deze jaargang. Dat er nu inderdaad wat meer tijd is om de afleveringen opnieuw te bekijken, zegt Sabine. Wat ze dan ook vol enthousiasme doet. Elke aflevering wordt minstens vijf keer herbekeken. Met een mollenboekje bij de hand, de laptop op de schoot en de afstandsbediening binnen handbereik. Kwestie van cruciale momenten een aantal keer terug te kunnen kijken.

Speciale aandacht gaat er bij Sabine naar het geld dat wordt binnengebracht, de kledij van de kandidaten en de soundtrack die bij het programma hoort. “De nummers die te horen zijn vormen een soort extra informatielaag”, legt ze uit. In aflevering twee zag Sabine bijvoorbeeld hoe Els in de fout ging. “Als je dan meteen daarna Brenda Lee I’m Sorry hoort zingen wanneer Els in beeld komt, weet je dat je op het juiste spoor zit.”

De mol is voor Sabine een hobby die ze liefst over zo veel mogelijk weken spreidt. Door bijvoorbeeld ook naar de Nederlandse versie van het programma te kijken. En ook daar mee te speuren naar de saboteur. Al is de jacht daar naar eigen zeggen net iets minder fanatiek. “Ik vind de versie van onze noorderburen net iets minder dan wat we bij ons te zien krijgen. De opdrachten zijn niet zo spectaculair en het concept is wat minder strak uitgewerkt. Het blijft toch altijd aftellen tot het programma ook bij ons weer op tv komt.”

Sabine houdt echt alles bij, vertelt ze. Waar de kandidaten zitten tijdens de eliminatie, in welke volgorde ze daarbij aan bod komen, de kleur van hun mollenboekje... “Elk detail kan een hint zijn”, denkt ze. Al moet ze daar eerlijkheidshalve wel bij vertellen dat haar speurwerk de voorbije jaren niet altijd evenveel vruchten afwierp. “Ik ben er nog nooit in geslaagd de mol te vinden. Ik kom om een of andere reden altijd bij de uiteindelijke winnaar uit.” Bij deze onze voorspelling: De mol wordt dit jaar gewonnen door Els.

Davy Gijbels (36), runt ­website ­wieisdemol.be, ziet vooral Christian ­in de kijker lopen

‘Ik let op wat er gebeurt tijdens de opdrachten’

Davy Gijbels, IT'er en mollenvanger. Beeld Tim Dirven
Davy Gijbels, IT'er en mollenvanger.Beeld Tim Dirven

Davy Gijbels is een fan van het eerste uur. Toen het programma nog op de VRT liep, was hij er als de kippen bij om de mollenkoorts aan te wakkeren via de website www.wieisdemol.be. Dat is ook anno 2020 nog steeds een populaire pleisterplaats voor moloten zo blijkt. Meteen na de eerste aflevering kwamen zo’n 40.000 mollenjagers er een kijkje nemen.

Ook Davy zelf is zo’n mollenjager. En zoals je dat van een IT’er kan verwachten, doet hij dat op gestructureerde en analytische wijze. “Er zijn verschillende strategieën”, legt hij uit. “Sommige mensen concentreren zich op het geld dat gewonnen of verloren wordt, anderen gaan op zoek naar verborgen hints, terwijl ik vooral kijk naar wat er tijdens de opdrachten gebeurt.” Daarbij stelt Gijbels zich niet de voor de hand liggende vraag wat de mol zou doen, maar is hij vooral op zoek naar zaken die de mol niet zou doen.

“De deelnemers weten ondertussen hoe het spel werkt en gaan allemaal verdachte dingen doen. Het is moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Daarom focus ik op andere zaken. Als er tijdens een opdracht een kandidaat op het nippertje aan komt zetten met cruciale informatie waardoor de opdracht tegen de verwachtingen in toch nog slaagt, dan weet ik dat die mag schrappen als potentiële mol. Omdat het als saboteur veel te makkelijk is om in zo’n geval gewoon te zwijgen.” Die tactiek leidt voorlopig naar Christian. “Hij weet zich altijd op een of andere manier in een positie te manoeuvreren waarbij hij de leiding in handen kan nemen. Om er dan nadien toch niet in te slagen de boel vlot te doen verlopen. Dat is verdacht.”

Om alles goed in de gaten en bij te houden reserveert Gijbels tegenwoordig elke avond een paar uur de tijd om zich op De mol te gooien. Het leeuwendeel daarvan gaat naar het onderhouden en levendig houden van zijn mollensite en het daarbijhorende forum. Maar ook de afleveringen worden bekeken en herbekeken om daarna alle bevindingen nauwkeurig in een mollenboekje te noteren. Die gestructureerde aanpak legt Gijbels geen windeieren. Elke jaargang al wist hij, ruim voor de finale, de mol bij de kraag te vatten. Alleen vorig jaar ging het mis. “Omdat toen alle regels overboord werden gegooid”, denkt hij. “Elisabeth wist op voorhand niet dat ze de mol zou zijn. Ze moest improviseren en dat maakte het voor ons mollenjagers veel moeilijker.”

Of zijn analytische aanpak ook als deelnemer zou werken, durft Gijbels niet te voorspellen. “Ik heb er al een paar keer aan gedacht om me in te schrijven. Maar ik vrees dat het vanuit mijn zetel toch net iets makkelijker is om de mol te ontmaskeren dan wanneer je echt midden in zo’n spel zit.”

De mol, elke zondag om 20 uur op Vier

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234