Vrijdag 02/06/2023

Lam Gods

Moeder van Syriëstrijder die Maria speelde in 'Lam Gods' stopt ermee

Fatima Ezzarhouni. Beeld één
Fatima Ezzarhouni.Beeld één

Na twee voorstellingen heeft Fatima Ezzarhouni, de moeder van een Syriëstrijder die speelt in het veelbesproken NTGent-stuk Lam Gods, laten weten dat ze niet meer op de scène wil staan. "Er was veel druk van mensen die ze kende omdat ze in een toneelstuk speelde waar zogezegd ongepaste scènes in zitten."

Freek Evers

Fatima Ezzarhouni was vereerd dat ze Maria mocht spelen in het veelbesproken toneelstuk Lam Gods van de Zwitserse regisseur Milo Rau voor NTGent. Als moeder van een overleden Syriëstrijder zag ze een vergelijking tussen de moeder Maria en zichzelf.

"Ik heb ook veel geleden. Maria was een moeder die hard heeft afgezien en uiteindelijk haar zoon kwijtraakte", zei ze vorige week in De afspraak aan de zijde van Rau om de voorstelling mee in de kijker te zetten. "De voorstelling is een soort verwerking, een therapie."

Maar dat lijden is blijkbaar te veel geworden om nog door te gaan met Lam Gods. Volgens regisseur Rau nam de druk al enkele weken toe. "Berichten in Het Laatste Nieuws die spraken over zogezegde ongepaste scènes hebben het voor Fatima niet gemakkelijker gemaakt", zegt Rau. "Er werd geschreven dat ze met naakte mensen op de scène stond, wat niet zo is. Maar als moeder en moslima werd het steeds moeilijker om met die druk om te gaan."

De druppel

Ezzarhouni speelde vrijdag en zaterdag mee in de voorstelling, maar vroeg gisteren na een mentale instorting om niet meer op de planken te moeten staan. Ze vroeg ook dat er in de toekomst geen video-opnames van haar gebruikt worden. Tijdens Lam Gods leest de moeder voor uit de handgeschreven afscheidsbrief van haar zoon, die ze enkele dagen na zijn vertrek in 2013 in de brievenbus vond. De jongeman zou enkele weken geleden overleden zijn.

Ezzarhouni was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Wat de spreekwoordelijke druppel werd om uit de voorstelling te stappen, is niet duidelijk. Het enige wat Milo Rau kan zeggen, is dat het om mensen ging die ze persoonlijk kende. "Zij lezen ook wat de media over de voorstelling publiceren."

"Het is jammer dat ze besloten heeft te stoppen, maar ik respecteer haar beslissing", zegt Rau nog aan de telefoon. De twee hebben heel wat gesprekken gehad over de controverses in de media en haar rol in het geheel. "Haar aanwezigheid bracht het verhaal dichter bij het publiek."

Verkiezingen Antwerpen

Bij NTGent benadrukken ze dat niemand ooit iets tegen zijn of haar zin heeft moeten doen in de voorbereidingen van de voorstelling. Zo wilde Ezzarhouni niet deelnemen aan de naaktscènes. "Net zoals een andere moslima dat ook niet wilde. Wij hebben die wensen altijd gerespecteerd."

Ze blijft via audio-opnamen ook gewoon deel uitmaken van de voorstelling, die nog vier keer speelt in Gent en in januari 2019 naar Amsterdam trekt.

Begin september kondigde Ezzarhouni aan dat ze voor CD&V op de lijst staat in Antwerpen. Ze kreeg plaats 8 in het district Antwerpen. "Ik wil me inzetten voor meer preventie voor jongeren en meer verdraagzaamheid in de samenleving", klonk het toen in een gesprek met De Morgen.

De vraag rijst of dat politiek engagement in Antwerpen de kritiek op Ezzarhouni's deelname aan Lam Gods heeft doen toenemen. Er was gisteren niemand bereikbaar voor een reactie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234