InterviewBoekenzaak
‘Misschien gaat de boekenwereld te veel op zoek naar nieuwe bestsellers’
Wat verkoopt, wat niet? Bericht uit de boekhandel. Deze week: Ludovic Bekaert van Passa Porta, Brussel
Wat verkoopt bij jullie goed?
“Wat opvalt is dat acties zoals een Maand van de Filosofie echt wel een verschil maken. Paul Verhaeghes Intieme vreemden heeft zelfs Tom Lanoye van de eerste plaats verdrongen in onze top tien. Ook De wereld die we delen van Tine Hens, een filosofische kijk op de klimaatverandering waarin ze zegt dat wij niet buiten de natuur staan maar er deel van uitmaken, doet het bijzonder goed.”
Veel non-fictie dus?
“Dat genre zit inderdaad in de lift, ook door de oorlog in Oekraïne. Er verschijnt niet alleen veel; ook oudere titels worden weer opgepikt, zoals de boeken van Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj bijvoorbeeld, maar ook Marc Jansens Grensland, een geschiedenis van Oekraïne. Ik vind het trouwens verbazingwekkend hoe snel uitgevers tegenwoordig inspelen op de actualiteit. De komenden weken staan er nog een aantal boeken over de oorlog in Oost-Europa op stapel, waaronder een biografie van Zelensky (Oekraïens president Volodymyr Zelensky, red.).”
Ziet u nog een andere tendens?
“Dat sommige titels lang meegaan en dat dit wellicht iets zegt over de kwaliteit ervan. Juli Zehs Ons soort mensen is bijvoorbeeld een boek dat stevig blijft verkopen, ook al is het inmiddels vier jaar oud. Misschien gaat de boekenwereld te veel op zoek naar nieuwe bestsellers, waarbij ze lezers de tijd niet meer gunt om informatie in te winnen en een gedragen keuze te maken. De echt goede boeken halen hun verkoop op lange termijn, terwijl de eendagsvliegen snel weer verdwijnen. Het zou een kwaliteitscriterium kunnen worden: niet hoeveel exemplaren zijn ervan verkocht, maar hoeláng heeft het verkocht?”
Van welk boek had u meer verwacht?
“Zonder enige twijfel van Miguel Bonnefoys Erfgoed. Misschien komt het door de vreemde, wat magisch-realistische kaft, maar het verkocht voor geen meter. Ik heb het vaak getipt en ik kreeg nadien steeds positieve reacties.”
Naar welk boek kijkt u uit?
“Naar Jeroen Theunissens Ik = cartograaf, omdat ik hem al lang volg en ik van deze combinatie van een persoonlijk verhaal en non-fictie veel verwacht, en naar Het vuur redden van Guillermo Arriaga, de scenarist van 21 grams en Amores Perros.”
Top 10
Paul Verhaeghe, Intieme vreemden, Maand van de Filosofie, 100 p., 5,00 euro
Tom Lanoye, De draaischijf, Prometheus, 480 p., 25,99 euro
Tine Hens, De wereld die we delen, Confituur/EPO, 78 p., 6,99 euro
Eduard Louis, Veranderen: methode, De Bezige Bij, 240 p., 22,99 euro
Claire-Louise Bennett, Kassa 19, Koppernik, 223 p., 23,50 euro
David Graeber & David Wengrow, Het begin van alles, Maven Publishing, 656 p., 35,00 euro
Stefan Zweig, Het land tussen de talen, Van Oorschot, 96 p., 19,99 euro
Anton Jäger, Onder populisten, VUB Press, 75 p., 12,50 euro
Jennifer Egan, Het snoephuis, De Arbeiderspers, 368 p., 24,99 euro
François Schuiten & Benoît Peeters, Brussel, hoofdstad der dromen, Casterman Strips, 128 p., 34,99 euro