Maandag 03/10/2022

Taalblog

Mijn antwoord op de dt-discussie

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Schrijfster Ann De Craemer verwoordt haar liefde voor taal in de blog "Ik hou van taal".

Ann De Craemer

Bart Chabot moet wel gelijk hebben als hij zegt dat taal als seks is: mijn column van gisteren over dt-fouten lokte zoveel reacties uit dat je haast zou denken dat ik een nieuwe episode aan 'Vijftig tinten grijs' had gebreid.

In vuur en vlam stonden sommigen in elk geval: naast bijval kreeg ik uiteraard ook reacties van mensen die zich blijkbaar persoonlijk aangevallen voelden door mijn pleidooi om dt-fouten storend te blijven vinden. Sommigen meenden zelfs dat ik afkoeling nodig had, want een man schreef het volgende: "Blijf kalm. Neem een frisse douche." Alleen als een vrouw een scherp stuk schrijft, spreken mannen de auteur op zo'n paternalistisch toontje toe, maar ik kan mijnheer geruststellen: ik was uitermate kalm, en als u denkt dat ik kwaad was, dan heeft u mij gelukkig nog niet écht in actie gezien.

Hoe zou het toch komen, vroeg iemand me, dat iets ogenschijnlijk banaals als een dt-regel tot zo'n verhitte discussie leidt? Misschien ligt het antwoord in een metafoor van mijn professor Nederlandse taalkunde Johan Taeldeman waar een blogger mij gisteren op wees. Taeldeman vergeleek taal met een ensemble aan kleren, en ik citeer: "Je draagt geen maatpak op een pensenkermis, en je gaat op eigen risico met gummilaarzen en een overall aan naar een receptie met ministers." Wel, schrijftaal behoort tot die receptie met ministers, en wie dt-fouten maakt, voelt zich betrapt met zijn gummilaarzen nog aan.
De verontwaardigde reacties die ik gisteren kreeg, zijn in drie groepen te verdelen, en laat me op elk daarvan mijn antwoord formuleren.

Aan zij die me het verwijt naar het hoofd slingerden dat ik waarschijnlijk nog nooit van mensen met dyslexie heb gehoord: heeft u mijn column eigenlijk wel gelezen? Ik heb letterlijk geschreven dat ik absoluut begrip heb voor die mensen, net als voor een accidentele dt-fout.

Aan de mensen die zuchtten dat ik niets over taal weet als ik niet besef dat ze geen monument maar een levend organisme is: als ik het over taal als monument heb, dan heb ik het over de schrijftaal (dat stond zelfs in de titel van mijn column). De Nederlandse schrijftaal is net zoals een monument kunstmatig opgebouwd - meer bepaald door taalbouwers in de 18de en 19de eeuw. Haar regels zijn sindsdien inderdaad veranderd, maar de regels die we vandaag hebben, horen we te volgen, al is het maar omdat ze de leesbaarheid voor elke taalgebruiker verhogen. Dat de regels soms moeilijk zijn, kan best, maar ik vind de buitenspelregel in het voetbal ook moeilijk. Geen haar op mijn hoofd dat er echter aan denkt de FIFA op te roepen die af te schaffen, alleen omdat ikzelf het niet altijd begrijp.

Aan, tot slot, de man die schreef dat we in Vlaanderen andere katten te geselen hebben dan dt-fouten, en dat "ge u beter druk zoud maken over de Walen die geen deftig Vlaams kunnen spreken": voor u zichzelf op de borst klopt over het 'Vlaams', zou het een goed idee zijn om uw eigen taal te verzorgen. Want nee, als 'de Walen' zich op basis van sommige nieuwsfora in onze taal moeten bekwamen, loopt het nooit goed af.

Voilà, ik heb gezegd - met een d, nu en tot in de eeuwigheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234