Maandag 26/07/2021

BoekenDe Morgen gidst

Mijn Amsterdamse natuur: de boeiendste boeken van het moment

null Beeld Jac. P. Thijsse
Beeld Jac. P. Thijsse

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er te lezen is.

Natuurkenner Jac. P. Thijsse (1865-1945) was een fenomeen, die de natuurbescherming in Nederland op de kaart zette en via de Verkade-albums de flora en fauna bij een breed publiek bracht. Met Nu ga ik er eens op uit verschijnen zijn somptueuze natuurdagboeken uit 1884-1898, wanneer hij Amsterdam en de wijde omgeving verkent. Bijna ­ontroerend mooi vormgegeven.

Jac. P. Thijsse, Nu ga ik er eens op uit, Van Oorschot, 240 p., 35 euro

Ethiopische verzetsstrijd

Maaza Mengiste in New York, eind 2020. Beeld NYT
Maaza Mengiste in New York, eind 2020.Beeld NYT

Een haast vergeten stuk Afrikaanse geschiedenis rakelt de Amerikaans-Ethiopische Maaza Mengiste op in haar voor de Booker Prize genomineerde roman De schaduwkoning. Ze grijpt terug naar het jaar 1935, toen het ­Italiaanse leger onder Mussolini binnenviel in Ethiopië, om een ­nederlaag uit 1896 te wreken. Mengiste belicht uitgebreid de rol van vrouwen in de verzetsstrijd.

Maaza Mengiste, De schaduwkoning, Ambo Anthos, 449 p., 24,99 euro. vertaling Martine Vosmaer.

De blik naar buiten

Met zijn Vroege werken (2017) bevestigde Jan Postma zich als te volgen essayist met een brede actieradius. In Is dit alles? zijn de bespiegelingen door het ouderschap gekleurd, al richt Postma steeds de blik naar buiten, met vragen als ‘Is het fotograferen van vreemden ooit moreel verdedigbaar?’ en ‘Is er iets sentimenteler en onuitstaanbaarder dan de jonge vader?’

Jan Postma, Is dit alles?, Das Mag, 260 p. 22,99 euro

Dicht tegen de dieren

Uit 'Het dierenboekje Mie'. Beeld rv
Uit 'Het dierenboekje Mie'.Beeld rv

Het meisje Mie schurkt zich graag dicht tegen de dieren aan. Dan vergeet ze de tijd. Zo kriebelt ze het varken met een grasspriet. Het varken flappert met de oren, die denkt natuurlijk dat het een vlieg is. Gouden Penseel-winnares Harriët van Reek stopt in Het dierenboekje Mie zestien hoogst aaibare verhalen voor piepjonge lezers, subtiel geïllustreerd.

Harriët van Reek, Het dierenboekje Mie, Querido, 40 p., 16,99 euro

In het getto van Warschau

Auteur Szczepan Twardoch. Beeld Zuza Krajewska
Auteur Szczepan Twardoch.Beeld Zuza Krajewska

De Pool Szczepan Twardoch liet zich in 2016 opmerken met zijn roman De koning, over de machocultuur in de vooroorlogse Poolse onderwereld. Het vervolg, Het zwarte koninkrijk, speelt zich in de oorlog af, in het getto van Warschau. “Ik had het idee dat je geen fictie over de Holocaust mócht schrijven”, zegt hij in Trouw. “Maar het is laf om eromheen te schrijven.”

Szczepan Twardoch, Het zwarte koninkrijk, Nieuw Amsterdam, 320 p., 22,99 euro. Vertaling Charlotte Pothuizen.

Onvoorstelbaar afscheid

Philippe Besson. Beeld Photo News
Philippe Besson.Beeld Photo News

Met Het laatste kind mikt Philippe Besson op de ontroering. Anne-Marie neemt afscheid van haar jongste zoon Théo. Wanneer hij op een zondag naar zijn eigen appartement vertrekt, kan ze ‘de aanblik van het lege huis’ niet aan. Een leven zonder Théo blijkt onvoorstelbaar. Besson schrijft invoelend en met enig tremolo over het kantelpunt in dit moederleven.

Philippe Besson, Het laatste kind, De Bezige Bij, 174 p., 20,99 euro. Vertaling Martine Woudt.

Waardig ouder worden

Lionel Shriver. Beeld Lewis Khan
Lionel Shriver.Beeld Lewis Khan

Lionel Shrivers nieuwste roman Tot de dood ons scheidt fileert nietsontziend de wijze waarop we met onze nakende ouderdom omgaan. Shriver voert de gegoede Londense vijftigers Kay en Cyril op, een arts en verpleegster, die in 1991 beslissen om er op hun 80ste – in 2020 – een eind aan te maken. Een tiental verschillende scenario’s laat Shriver ontvouwen voor Kay en Cyril.

Lionel Shriver, Tot de dood ons scheidt, Atlas Contact, 336 p., 22,99 euro

Rock-’n-rollheld

Herman Brood in 1999. Beeld ANP
Herman Brood in 1999.Beeld ANP

Eindelijk weer beschikbaar: de biografie van ­Herman Brood door Bart Chabot. Eersterangs­getuige Chabot maakte Nederlands enige echte rock-’n-rollheld jarenlang van nabij mee – thuis, op straat, ­onderweg, in het theater – en schreef vier boeken over zijn vriend, goed voor een onwaarschijnlijk oog­getuigenverslag, dat leest als een schelmenroman.

Bart Chabot, Brood. De biografie, De Bezige Bij, 729 p., 29,99 euro

Vooroordelen ontmanteld

Olivia Wenzel. Beeld RV
Olivia Wenzel.Beeld RV

Opmerkelijke debuutroman van Olivia Wenzel, doch­ter van een Zambiaanse vader en een Oost-Duitse moeder. In 1000 kronkelwegen angst ­onderzoekt theater­maker Wenzel privilege, racisme en afkomst in een springerige stijl, soms in vraag- en antwoord­vorm, dan weer ­essayistisch. Maar altijd op de huid van de tijd én alle ­vooroordelen ontmantelend.

Olivia Wenzel, 1000 kronkelwegen angst, De Bezige Bij, 336 p., 22,99 euro

De Tarantino van de romantische komedie

De Amerikaanse schrijfster Lisa Taddeo. Beeld J. Waite
De Amerikaanse schrijfster Lisa Taddeo.Beeld J. Waite

Na haar ophefmakende non-fictiedebuut Drie vrouwen analyseert Lisa Taddeo in haar ­debuut­roman de gevolgen van een door mannen gedomineerde maatschappij. De voortrazende strijd tussen de ­seksen wordt uitgevochten op het scherp van de snee. Humo ­omschreef Taddeo als ‘de Quentin ­Tarantino van de romantische ­komedie. Correctie: tragedie.’

Lisa Taddeo, Beest, Nijgh & Van Ditmar, 336 p., 22,50 euro. Vertaling Janine van der Kooij.

Chileense migratie

De Franse schrijver Miguel Bonnefoy. Beeld Elliott Verdier
De Franse schrijver Miguel Bonnefoy.Beeld Elliott Verdier

In Erfgoed stoeit de Franse auteur van Chileens-­Venezolaanse afkomst Miguel Bonnefoy met 100 jaar emigratiegeschiedenis van vier generaties naar Chili verkaste Fransen. Hij laat de Grote Geschiedenis menig mondje meespreken in deze compacte, detailrijke vertelling vol ­extravagante personages, sterke vrouwenfiguren en magisch-­realisme, inclusief een toef ont­roering.

Miguel Bonnefoy, Erfgoed, De Bezige Bij, 204 p., 21,99 euro. Vertaling Liesbeth van Nes.

Psychologisch inzicht

De Oostenrijker Arthur Schnitzler, 1927.  Beeld Mondadori Portfolio/Archivio Mar
De Oostenrijker Arthur Schnitzler, 1927.Beeld Mondadori Portfolio/Archivio Mar

Meester-portrettist van het fin-de-siècle van de Weense samenleving, geprezen door Sigmund Freud. Het psychologisch inzicht van Arthur Schnitzler (1862-1931) heeft na 100 jaar niets aan kracht ingeboet. Nu kun je opnieuw proeven van zijn mooiste verhalen. Zoals ‘Droom­novelle’, het verhaal over een huwelijkscrisis dat Stanley Kubrick tot Eyes Wide Shut aanzette.

Arthur Schnitzler, Droomnovelle en andere verhalen, LJ Veen, 440 p., 15 euro. Vertaling Elly Schippers.

De krant in de hoofdrol

Uit 'Blad in de wind' van José Sanabria & Maria Laura Diaz Dominguez. Beeld rv
Uit 'Blad in de wind' van José Sanabria & Maria Laura Diaz Dominguez.Beeld rv

Een prentenboek, met als verteller zowaar een krant die tussen haar lotgenoten eenzaam achterblijft, onverkocht in de kiosk. Tot een windvlaag lelijk huishoudt en de krant tot een spectaculaire reis maant waarbij haar bladeren diverse rollen vertolken. En ten slotte goed nieuws brengt. Een warm, gevoelig beeldverhaal.

José Sanabria & Maria Laura Diaz Dominguez, Blad in de wind, Tiptoe Print, 48 p., 17 euro. Vertaling Paul Verrept. Vanaf 4 jaar

Einde van een droomwereld

De Italiaanse schrijfster en dichteres Elsa Morante (1918 - 1985). Beeld Getty Images
De Italiaanse schrijfster en dichteres Elsa Morante (1918 - 1985).Beeld Getty Images

Een boegbeeld van de Italiaanse letteren was Elsa Morante (1912-1985), ook opgehemeld door Elena Ferrante. Met het nu vertaalde Het eiland van Arturo, waarvoor ze als eerste vrouw de Premio Strega ontving, vertelt Morante het relaas van de Arturo die zijn overleden moeder vereert en zich in een droomwereld terugtrekt. Tot zijn vader met een jongere vrouw opdoemt.

Elsa Morante, Het eiland van Arturo, Wereldbibliotheek, 352 p., 24,99 euro. vertaling

Rotsachtig puin

‘Een uitnodiging om de lange geschiedenis die de aarde heeft gemaakt tot wat ze nu is, op waarde te schatten.’ Andrew M. Knoll wil mensen in beweging brengen voor onze planeet. Daarom perst hij 4,5 miljard jaar aardse geschiedenis in acht levendige hoofdstukken. Om nooit te vergeten dat uit rotsachtig puin, cirkelend rond een ster, ooit onze aarde ontstond.

Andrew H. Knoll, De aarde, Thomas Rap, 256 p., 23,99 euro

Postume verhalen uit Barcelona

Carlos Ruiz Zafon. Beeld Wannes Nimmegeers
Carlos Ruiz Zafon.Beeld Wannes Nimmegeers

‘Het kerkhof der vergeten boeken’: elke liefhebber van de boeken van Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) weet dat deze diep onder Barcelona verborgen bibliotheek de spil van zijn universum was. In de postume verhalen in Stad der nevelen diepte hij personages, geschiedenis en atmosfeer nog één keer verder uit, met vervloekte schrijvers, verborgen identiteiten en spookachtige bouwsels.

Carlos Ruiz Zafón, Stad der nevelen, Signatuur, 256 p., 20 euro. Vertaling Nelleke Geel.

Opkomst en ondergang van Il Duce

Mussolini in Milaan. Beeld Roger-Viollet
Mussolini in Milaan.Beeld Roger-Viollet

Tweede deel (na het bejubelde M. De zoon van een eeuw) van een trilogie over opkomst en val van Mussolini, door Antonio Scurati opgevat als ‘documentaire roman’. Mussolini zweeft tussen leven en dood door een maagzweer, maar de ernst van zijn ziekte wordt verdonkeremaand. Scurati bestrijkt in dit deel de periode 1925-1932, in een cocktail van feit en fictie.

Antonio Scurati, M. De man van de voorzienigheid, 608 p., 29,99 euro

Wie was Nescio?

Nescio aka J.F.H. Grönloh. Beeld RV
Nescio aka J.F.H. Grönloh.Beeld RV

De Nederlandse auteur Nescio, pseudoniem van J.F.H. Grönloh, hield altijd de knip op de deur voor de literaire wereld. Ook na zijn dood in 1961 hadden biografen het moeilijk om zijn leven te doorgronden. Nu wrikt biografe Lineke Frerichs het slot open en biedt ze via nieuwe bronnen een helder inzicht in de auteur van De uitvreter en De titaantjes.

Lineke Frerichs, Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh, 656 p., 29,90 euro

De grote wereldstorm

'Samen', een 'graphic novel voor volwassenen'. Beeld Luke Adam Hawker
'Samen', een 'graphic novel voor volwassenen'.Beeld Luke Adam Hawker

Lize Spit is fan van deze graphic novel voor volwassenen die op poëtische wijze de samenhorigheid predikt in coronatijden. De Brit Luke Adam Hawker, 250.000 volgers op Instagram, evoceert in prenten een grote storm die over de wereld woedt. Iedereen trekt zich terug in zijn huis. Maar er is ‘verbinding’ tussen de mensen. De wat kleffe boodschap moet je erbij nemen.

Luke Adam Hawker, Samen, Altami­ra, 64 p., 14,99 euro. Vertaling Susan Smit

Fascinatie voor het blauw

Eindelijk ook in het Nederlands: het cultboekje Bluets van de Amerikaanse schrijver, essayist en dichter Maggie Nelson uit 2009, waarin ze haar fascinatie voor de kleur blauw uit de doeken doet in 240 korte proposities, waarin ze tastend een verloren liefde en pijn een plaats poogt te geven. De titel verwijst naar het schilderij van Joan ­Mitchell, Les bluets uit 1973.

Maggie Nelson, 'Bluets, Bespiegelingen in blauw', Atlas Contact, 128 p., 22,99 euro.

 Beeld RV
Maggie Nelson, 'Bluets, Bespiegelingen in blauw', Atlas Contact, 128 p., 22,99 euro. Beeld RV

Tempelsensatie

Cees Nooteboom. Beeld ID / Franky Verdickt
Cees Nooteboom.Beeld ID / Franky Verdickt

De fascinatie van Cees Nooteboom voor de intieme tempel Kozan-ji, net buiten Kyoto, nam met de jaren alleen maar toe. Na een expeditie in 2005 droomde hij ervan ooit terug te keren, om opnieuw de rollen met speelse dierentekeningen uit de dertiende eeuw te bewonderen. In dit delicate boekje draagt hij de sensatie van het tempelbezoek intens over.

Cees Noote­boom, Over het Japanse klooster Kozan-ji, 86 p., 19,50 euro

Joodse familiesaga in Parijs

Edmund de Waal. Beeld Tom Jamieson
Edmund de Waal.Beeld Tom Jamieson

De Engelse keramist en schrijver Edmund de Waal maakte in 2010 furore met De haas met ogen van barnsteen, nu verdiept hij zich opnieuw in een Joods familieverhaal. Centraal staat een merkwaardig huis aan de Parijse Rue de Monceau. Via brieven aan Moïse de Camondo, telg uit een rijke bankiersfamilie, ontrafelt hij de geheimen van het stads­paleis.

Edmund de Waal, Brieven aan Camondo, De Bezige Bij, 222 p., 21,99 euro

Alternatieve levens

Matt Haig. Beeld Joe Hart
Matt Haig.Beeld Joe Hart

Je ziet hem overal op stapels en in etalages lonken: Middernachtbibliotheek van Matt Haig, die wereldwijd lezers veroverde met zijn depressie­getuigenis. Nu schrijft hij over Nora, die overweldigd wordt door het gevoel dat ze verkeerde ­levenskeuzes maakte. In de Midde­rnacht­bibliotheek mag ze alternatieven beproeven. Een opmonterende filosofische parabel.

Matt Haig, Middernachtbibliotheek, Lebowski, 318 p., 22,99 euro

Seks is niets geks

Illustratrice Sylvia Weze (l) en Bette Westera. Beeld Chris van Houts
Illustratrice Sylvia Weze (l) en Bette Westera.Beeld Chris van Houts

Het meermaals bekroonde duo Bette Westera en Sylvia Weve deinst nergens voor terug bij hun streven om heikele thema’s voor kinderen en jongvolwassenen bespreekbaar te maken. Met het ontwapenen-de Seks is niks geks gaan ze op zoek naar een passende taal voor ‘piemel’ en ‘vagina’ en voor alles wat er met die lichaamsdelen zoal kan gebeuren.

Bette Westera & Sylvia Weze, Seks is niks geks, Samsara, 96 p., 16,90 euro, 11+

Een zinnelijke liefdeszang

Schrijver A.F.Th. Van der Heijden bij hem thuis in Amsterdam. Beeld Simon Lenskens
Schrijver A.F.Th. Van der Heijden bij hem thuis in Amsterdam.Beeld Simon Lenskens

Een meesterproef van A.F.Th. van der Heijden? De critici halen alvast de superlatieven van stal voor het nieuwste, 888 pagina’s tellende boek van de onvermoeibare cyclusbouwer. In Stemvorken trakteert hij ons op een breed uitwaaierend maar erg zinnelijke liefdeszang tussen twee vrouwen, bij elkaar gebracht door zijn held Albert Egberts, die later als voyeur wordt buitengesloten.

A.F.Th. van der Heijden, Stemvorken, Querido, 888 p., 29,99 euro.

Verdwenen vuurtorenwachters

Emma Stonex scoort met een mix van whodunit en horror­story. Beeld rv
Emma Stonex scoort met een mix van whodunit en horror­story.Beeld rv

Een internationale bestseller heeft Emma Stonex beet met haar verhaal over drie vermiste vuurtorenwachters op Cornwall in 1972. Elk spoor blijft ontbreken, maar een schrijver wil twintig jaar later het naadje van de kous achterhalen. En die legt lang verborgen geheimen bloot. Stonex mixt in De lichtwachters een whodunit met een horror- en ghost­story over obsessie en isolatie.

Emma Stonex, De licht­wachters, Nieuw Amsterdam, 335 p., 22,99 euro.

Balen of feesten?

De vijf populaire cartoonisten Arnoleon, Chrostin, Floor Denil, Frommelrommel en Niet Nu Laura samen in een box? Het kan nu met de FEESTbox, waarmee je originele wensen kunt versturen. Loopt het allemaal wat minder, dan is er de BAALbox, voor extra peptalk. Beide boxen bevatten dertig kaartjes en tien miniboekjes, met bijbe­horende enveloppen.

BAALbox en FEESTbox, Pelckmans Uitgevers, 25 euro. Beeld rv
BAALbox en FEESTbox, Pelckmans Uitgevers, 25 euro.Beeld rv

Dansen als zot

Victoria Mas, auteur van 'Het bal der gekken'. Beeld BELGAIMAGE
Victoria Mas, auteur van 'Het bal der gekken'.Beeld BELGAIMAGE

Nauwelijks te geloven dat in het befaamde Hôpital de la Salpêtrière in Parijs eind 19de eeuw jaarlijks ‘Le bal des folles’ plaats­vond. Psychiatrische patiënten en als hysterisch gebrandmerkte vrouwen mochten er een dag lang gekostumeerd walsen en polka’s dansen met de hoge burgerij. In haar uitgekiende roman breekt Victoria Mas een lans voor deze vrouwen, die behandeld werden als uitschot.

Jean-Martin Charcot, hoofd van de afdeling hysterie in het Parijse Hôpital de la Salpêtrière, wekt voor een aandachtig gehoor een aanval op bij een vrouw. Eén keer per jaar was er een groot bal in het ziekenhuis. Beeld Wellcome Library, London
Jean-Martin Charcot, hoofd van de afdeling hysterie in het Parijse Hôpital de la Salpêtrière, wekt voor een aandachtig gehoor een aanval op bij een vrouw. Eén keer per jaar was er een groot bal in het ziekenhuis.Beeld Wellcome Library, London
Albert Londe maakte in het ziekenhuis foto's van hysterieaanvallen, zoals hier bij mevrouw Barret. Hysterie werd vaak in één adem genoemd met seksualiteit. Misschien was dat de reden dat de aandoening op het eind van de 19de eeuw in Parijs hip werd.  Cabaretdanseressen deden de bewegingen van de hysterische vrouwen na. Beeld Galerie Baudoin Lebon
Albert Londe maakte in het ziekenhuis foto's van hysterieaanvallen, zoals hier bij mevrouw Barret. Hysterie werd vaak in één adem genoemd met seksualiteit. Misschien was dat de reden dat de aandoening op het eind van de 19de eeuw in Parijs hip werd. Cabaretdanseressen deden de bewegingen van de hysterische vrouwen na.Beeld Galerie Baudoin Lebon
Jane Avril was een van die bekend geworden danseressen. Zij was zelf een hysteriepatiënt in het Salpêtrière. Henri de Toulouse Lautrec tekende haar in 1893. Beeld
Jane Avril was een van die bekend geworden danseressen. Zij was zelf een hysteriepatiënt in het Salpêtrière. Henri de Toulouse Lautrec tekende haar in 1893.

Victoria Mas, Het bal der gekken, Spectrum, 239 p., 21,99 euro

Dysfunctioneel gezin

Verbluffend romandebuut van de Zweed Alex Schulman, over drie broers die terugkeren naar het vakantiehuis aan een meer, waar een ongeluk plaatsvond dat hun leven op zijn kop zette. Nu gaan ze de as van hun moeder uitstrooien. Romans over dysfunctionele families zijn er met hopen, maar dit is een bijzonder exemplaar, waarvan de vertaalrechten wereldwijd zijn verkocht.

Alex Schulman, De overlevenden, De Bezige Bij, 272 p.., 21,99 euro. Vertaling Angelique de Kroon. Beeld RV
Alex Schulman, De overlevenden, De Bezige Bij, 272 p.., 21,99 euro. Vertaling Angelique de Kroon.Beeld RV

Lage Landen onder de loep

Zes eeuwen politieke geschiedenis over het delta­gebied aan de Noordzee. Slagveld voor talloze ­oorlogen en vermaard om zijn bloeiende handels­economieën. Maar tot een staat­kundige eenheid kwam het nooit. Historici Henk te Velde, Judith Pollmann en Marnix Beyen blikken bevlogen terug op de fundamenteel andere omgang met het ­verleden van Nederland en België.

Henk te Velde, Judith Pollmann, Marnix Beyen (red.), 'De Lage ­Landen', Ons Erfdeel, 223 p., 25 euro .

 Beeld RV
Henk te Velde, Judith Pollmann, Marnix Beyen (red.), 'De Lage ­Landen', Ons Erfdeel, 223 p., 25 euro . Beeld RV

Uit het dal geklommen

Hunter Biden (m), met wijlen zijn broer Beau en zijn vader Joe, inmiddels president van de Verenigde Staten, in januari 2013. Beeld REUTERS
Hunter Biden (m), met wijlen zijn broer Beau en zijn vader Joe, inmiddels president van de Verenigde Staten, in januari 2013.Beeld REUTERS

Hij raakte zwaargewond toen hij 2 jaar was, verloor in 2015 zijn oudere broer aan hersenkanker en werd onder Donald Trump het doelwit van verdachtmakingen. Bovendien raakte hij verslaafd aan alcohol en drugs en liep zijn huwelijk op de klippen. Hunter Biden, zoon van de huidige president, vertelt erover in Al het moois. En uiteraard over hoe hij uit het dal klom.

Hunter Biden, Al het moois, Hollands Diep, 252 p., 21,99 euro. Vertaling Frans Reusink.

Met speels sérieux

Ze noemt het zelf een ‘klein onderzoek langs onze angsten, hoop, fabricagefouten en illusies’. In De stuntelende mens gaat Klara-radiomaker Greet Van Thienen met ‘speels sérieux’ levensvragen te lijf. Ze denkt na over kwesties als kwetsbaarheid, lichamelijkheid en gebrek aan controle, aan de hand van filosofen, schrijvers en eigen ervaringen.

Greet Van Thienen, 'De stuntelende mens',  Pelckmans, 180 p., 20 euro.

 Beeld RV
Greet Van Thienen, 'De stuntelende mens', Pelckmans, 180 p., 20 euro. Beeld RV

Ontregeling

Rachel Cusk. Beeld Siemon Scammell-Katz
Rachel Cusk.Beeld Siemon Scammell-Katz

Na de Contouren-trilogie werd veel verwacht van de nieuwe roman van Rachel Cusk, schrijfster van chirurgisch precieze ideeënromans. In De tweede plaats nodigt een vrouw op haar afgelegen landgoed een schilder uit, van wie een doek haar vroeger zeer intrigeerde. Maar de komst van de kunstenaar én zijn jonge vriendin veroorzaakt ontregeling.

Rachel Cusk, De tweede plaats, De Bezige Bij, 192 p., 20,99 euro

Het begin van het spelen

Josse De Pauw. Beeld © Stefaan Temmerman
Josse De Pauw.Beeld © Stefaan Temmerman

Het nieuwste boek van Josse De Pauw valt ­moeilijk voor één gat te vangen. In In open veld toont hij flink wat facetten van zijn leven, acteren en schrijven. ‘Waarom ben ik ­beginnen spelen? Hoe herken je het begin van iets?’ In dit proza is De Pauw zowel spelend, ­zoekend als twijfelend. ­Auto­biografisch, maar zich ook verschansend.

Josse De Pauw, In open veld, Borgerhoff & Lamberigts, 222 p., 22,99 euro

In Hitlers kringen

Een jongetje geeft Adolf Hitler een boeketje bloemen voor zijn 50ste verjaardag op 20 april 1939.  Beeld Sueddeutsche Zeitung Photo
Een jongetje geeft Adolf Hitler een boeketje bloemen voor zijn 50ste verjaardag op 20 april 1939.Beeld Sueddeutsche Zeitung Photo

Eva Braun-biografe Heike B. Görtemaker heeft zich nu obsessief verdiept in de link tussen Hitlers privé- en politieke leven. Ze ontmantelt de mythe van de eenzame, altijd alerte veldheer en reconstrueert Hitlers hofhouding en vertrouwelingen, waar vleierij en intriges schering en inslag waren. Wat was hun rol in het perfide machtsspel?

Heike B. Görtemaker, Hitlers hofhouding, Cossee, 590 p., 45 euro

Magie en betovering

Illustratrice Charlotte Dematons. Beeld gratis
Illustratrice Charlotte Dematons.Beeld gratis

Is dit het ultieme voorleesboek? Paul Biegel (1925-2006) was met zijn tomeloze verbeelding een ­coryfee van de Nederlandse kinderliteratuur. Biegels dochter selecteerde nu dertig ­favoriete sprookjes met verdwaalde konijnen, snorkneuzen, kalme-talmzalmen of kwaje-graaihaaien. Topillustratrice Charlotte Dematons maakte er magische, betoverende tekeningen bij.

Paul Biegel, Charlotte Dematons, Groot Biegel sprookjesboek, Gottmer, 22,99 euro

Magneet voor mafketels

Michael Van Peel. Beeld Anneke Peeters
Michael Van Peel.Beeld Anneke Peeters

Samen met fotograaf Rafaël Balrak keerde stand-upcomedian Michael Van Peel terug naar de Noorse Noordkaap (‘magneet voor reizigers en mafketels’) om de verhalen van dit drukbezochte ‘parallelle universum’ op te tekenen. Hij sprokkelde foto’s, portretten en kronieken over de laatste halte op weg naar het einde van de wereld, een ‘asfalten boekenplank’.

Michael Van Peel, foto’s Rafaël Balrak, Nordkapp stories, uitgeverij Vrijdag, 160 p., 22,50 euro

Trip door de boekgeschiedenis

Irene Vallejo. Beeld rv
Irene Vallejo.Beeld rv

Irene Vallejo’s wereldwijde bestseller is al vergeleken met Harari’s Homo sapiens. Maar de Spaanse classica viert vooral het geschreven woord en laveert door de historie van het boek, van Alexander de Grote tot verboden boeken, met veel pittige anekdotiek en doorkijkjes in haar eigen leven. ‘Zonder boeken zouden de beste dingen zijn opgelost in vergetelheid.’

Irene Vallejo, Papyrus, Meulenhoff, 536 p., 29,99 euro. Vertaling Adri Boon

Denkoefeningen van niveau

Hannah Arendt. Beeld Penelope Deltour
Hannah Arendt.Beeld Penelope Deltour

Dit was het laatste memorabele hoofdwerk van de filosofe Hannah Arendt (1906-1975), goed voor drie delen en 800 pagina’s, nu in één band gevat. Ze verkent de mogelijkheden van de menselijke geest en onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Welk nut heeft denken en kan het wereldproblemen verlichten?

Hannah Arendt, Het ­leven van de geest, Ten Have, 800 p., 49,99 euro

Als je lichaam in de war is

Uit 'Noem me Nathan'. Beeld Catherine Castro & Quentin Zuttion
Uit 'Noem me Nathan'.Beeld Catherine Castro & Quentin Zuttion

Fijnzinnige graphic novel die in Frankrijk het debat over transgender en non-binariteit flink aanwakkerde. Puber Nathan voelt zich verraden door zijn lichaam wanneer hij borsten krijgt. Ziet zijn omgeving hem als een meisje? Wanhopig sluit hij zich af. Tot zijn omgeving verrassend attent op zijn fysieke en mentale verwarring reageert.

Catherine Castro & Quentin Zuttion, Noem me Nathan, Querido Glow, 18,99 euro

Bezwering van angsten

Daan Heerma van Voss. Beeld Eva Roefs
Daan Heerma van Voss.Beeld Eva Roefs

Schrijver Daan Heerma van Voss kijkt in het eerlijke De bange mens resoluut in de spiegel. Hij bezweert zijn angsten en paniekaanvallen, zijn ‘binnenstebuitenleven’. Waar komen ze werkelijk vandaan? Hoe bruuskeren ze vriendschappen en liefdes? Van Voss spit diep in zijn jeugd en haalt ook wetenschappers en kunstenaars van stal.

Daan Heerma van Voss, De bange mens. Atlas/Contact, 336 p., 22,99 euro

Wervelende middeleeuwen

Nico Dros. Beeld Carla Schoo
Nico Dros.Beeld Carla Schoo

Een heerlijke historische roman om volledig in te zwelgen, dat is Willem die Madoc maakte. Nico Dros voert een Vlaamse mediëvist op die een dertiende-eeuws verzamelhandschrift ontdekt. Is het van de hand van Willem, auteur van Van den vos Reynaerde en Madoc? Een wervelende vertelling volgt, waarin de middeleeuwen kleurrijk oplichten.

Nico Dros, Willem die Madoc maakte, Van Oorschot, 592 p., 27,50 euro

Het coloriet van de nacht

Werk uit 'Sunset Memory'. Beeld Peter Waterschoot
Werk uit 'Sunset Memory'.Beeld Peter Waterschoot

Atmosferische moodscapes op onbestemde locaties, zo kun je de fotografie van Peter H. Waterschoot omschrijven. Het zijn intrigerende beelden, vaak gemaakt in anonieme hotelkamers, met een diep nachtelijk coloriet. In zijn tweede boek Sunset Memory – bij zijn solo-expo in het Musée de la Photographie in Charleroi – treffen we ook gedichten van Peter Verhelst.

Peter Waterschoot, Sunset Memory, ARP2 Editions, 120 p., 39 euro. Expo tot 16/5

De beer is los

null Beeld Humo
Beeld Humo

Beer, een herontdekte Canadese cultroman uit 1976, blijkt een raadselachtig, verduiveld goed geschreven boek over een eenzame academica. In een landhuis op een eiland vat ze onpeilbare liefde en lust voor een tamme bruine beer op. Op een gegeven moment smeert ze zich zelfs met honing in. Fabel of parodie? Marian Engel brengt onze zekerheden aan het wankelen.

Marian Engel, Beer, Koppernik, 146 p., 17,50 euro. Vertaling Barbara De Lange

Reis door de natuur

null Beeld RV
Beeld RV

Een betere gids door de natuurhistorie dan Hans Mulder, conservator bij het Amsterdamse Allard Pierson Museum en Artis-bibliothecaris, is er waarschijnlijk niet. In het somptueuze De ontdekking van de natuur toont hij hoe de mens door de geschiedenis heen de natuur probeerde te doorgronden. Begeesterend leidt hij ons langs prenten, platen en schilderijen.

Hans Mulder, De ontdekking van de natuur, Terra, 256 p., 49,99 euro

Ramsey Nasr wil het anders

Ramsey Nasr. Beeld Erik Smits
Ramsey Nasr.Beeld Erik Smits

‘Drie essays, drie punten in de tijd’. Drie moment­opnames legt schrijver-acteur Ramsey Nasr vast in De fundamenten, waarin hij fel van leer trekt tegen de manier waarop het politieke en economische systeem de poten van onder onze stoel zaagt. Hij verbindt de coronacrisis met de klimaatkwestie én pleit ervoor ons idee van geluk radicaal te herijken. Een oproep tot opstand?

Ramsey Nasr, De funda­menten, De Bezige Bij, 144 p., 16,99 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234