Dinsdag 16/07/2019

Cult.Vragen

Michael Pas: "Tom Waits mag zingen aan mijn sterfbed"

Michael Pas. Beeld rv

Cult. vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Michael Pas (49), die met Het nieuwstedelijk de trilogie Hebzucht, Angst en Hoop opvoert. Vandaag: zijn muzikale voorkeuren.

Belandt u weleens te midden van een grote massa, staand met een plastic bekertje in de hand?
"Zelden. Maar als ik het doe, valt het meestal beter mee dan ik had gevreesd."

Wat is het meest memorabele concert dat u ooit hebt bijgewoond?
"Mijn twee broers en ik hebben mijn vader eens meegenomen naar Paul McCartney in het Sportpaleis voor zijn verjaardag. Niet alle nummers waren even goed; soms speelde hij iets van Wings. Maar als hij een Beatles-nummer inzette begon iedereen spontaan te klappen. Ontroerend om die herinneringen te delen."

En welk concert was zijn geld absoluut niet waard?
"Mijn vriendin en ik waren begin jaren 90 in Praag en zagen een affiche voor een opvoering van Stabat mater van Pergolesi in een kerkje. Tot mijn verbijstering werd dat slecht gespeeld; vals en traag. Ik werd er kwaad van, de magie was weg. Maar we zijn zo verwend door opnames dat muziek altijd goed klinkt. Het was niet duur, maar godverdomme, Pergolesi kapot krijgen...!"

Welk nummer wordt u nooit beu?
"'Sexual Healing' van Marvin Gaye, een dijk van een nummer. Een nummer waarin hij seks wil met zijn vrouw, tof toch? Tegelijk zit er een soort tristesse in, van een soulzanger die in Oostende in de miserie heeft gezeten en eens terug in de VS door zijn vader wordt vermoord."

Welk bandlid zou u kunnen zijn en waarom?
"Ik zou een frontman kunnen zijn, en dat ben ik ook in mijn eigen band The Humble Egos. Ik ben gewoon niet muzikaal genoeg om een instrument presentabel te bespelen. Al ben ik ook geen grote zanger, maar wel een entertainer. Ik speel het personage van de zanger."

Wie zou er op uw begrafenis mogen komen zingen?
"Tom Waits, al zou ik hem willen vragen om een week eerder te komen, aan mijn sterfbed. Dan heb ik er zelf nog iets aan."

Welk grafschrift mag er op uw grafsteen staan?
"'Pas Wás.' Dat zou ik een mooi compliment vinden."

Wat of wie kan u tot tranen toe beroeren?
"Ik laat me snel vangen door YouTube-filmpjes van talentenjachten. De underdog die zichzelf dan overtreft, op handen wordt gedragen door het publiek. Een paar seconden lang komt er zo'n golf van liefde vrij voor zo'n kwetsbaar persoon. Dat is haast collectief balsemen."

Hoop van Het nieuwstedelijk trekt vanaf 6/2 op tournee door Vlaanderen. De hele trilogie wordt in marathon opgevoerd in Antwerpen, Gent en Leuven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden